Как да успокоиш скептичен нов клиент и да го превърнеш в редовен

Получаваш запитване от нов клиент за писане на статии, дизайн на етикети, изготвяне на маркетингова стратегия за нов продукт, etc. Изпращаш му оферта, обсъждате условия. Човекът е възпитан, но усещаш, че е нервен, подозрителен, не е съвсем сигурен, че ще му свършиш работа. Аха-аха и нищо да не излезе от вашите преговори. Не защото ти нещо не правиш както трябва, а защото клиентът, въпреки че сам те е потърсил, остава скептичен и резервиран.

Позната ли ти е ситуацията? Ще ти подскажа как да излезеш от нея, печелейки спокоен, постоянен клиент. Често ми се случва да ме потърси някой, който вече е ползвал копирайтинг услуги, останал е недоволен от колегата копирайтър и знае, че му трябва помощ от професионалист, но не е сигурен, че ще я получи. Препоръките и съветите ми са тествани, прилагам ги редовно, приложи ги и ти – работят.

 

1. Разбери каква е причината за скептицизма на новия ти клиент

Това ще ти подскаже как да действаш.

1.1. Ако човекът никога не е ползвал копирайтинг услуги, дизайнерски услуги, въобще услуги в сферата, в която си специалист, подозрителността му всъщност е плод на незнание.

Обясни му какъв е работният процес. Обсъди с него дали наистина това, което иска от теб ще му помогне да постигне целите си или имаш по-добро предложение. Кажи му, ориентировъчно, какви резултати може да очаква (стига да е възможно).

1.2. Ако човекът се е опарил лошо при работа с твой колега, ясно е откъде идва скептицизмът му и от какво е подсилен – хвърлени на вятъра пари и загубено време.

Не говори лошо за съсловието, съсредоточи се върху собствената си работа. Разясни му всяка стъпка от твоя работен процес. Обясни му защо изискванията ти към съвместната ви работа са точно такива. Направи му две оферти. Нека първата да е за минимума твои услуги, с които може да постигне резултат, а втората да е за пълния пакет услуги, с които ще постигне основната си цел. Предложи му да започнете с изпълнение на първата и след това, ако е доволен, да минете към изпълнение на втората.

нов клиент, фрийлансър, свободна практика, писане на статии, копирайтинг услуги

2. Дръж се като негов партньор, а не като някой, който иска да вземе едни пари

Покажи на клиента, че искаш да успее в начинанието си и ще му помогнеш максимално за това. Предлагай варианти, генерирай идеи, прегледай текущото състояние на нещата му – рекламни материали, текстове, etc. – и го посъветвай какво е добре да промени.

Не говоря за безплатни идеи и съвети, които ще ти отнемат дни подготовка, проучване и мислене. Имам предвид дребни, но съществени неща.

 

Например

Потърсили са те за писане на статии и продуктови описания, и докато преговаряте, виждаш, че цветът на настоящия текст в сайта е сив на бледосив фон (случвало ми се е). Препоръчай на клиента си да направи текста черен, за да се чете по-лесно. Обясни му, че и най-перфектните продуктови описания и статии няма да имат ефект, ако посетителите на сайта са отблъснати от нечетимия им вид.

Сигурна съм, че и дизайнерите, и маркетолозите, и преводачите, всеки специалист, във всяка област може да даде подобни дребни, но съществени съвети. Те не му костват нищо, но правят впечатление на клиента и печелят доверието му. Особено ако може да ги тества веднага (какъвто е случаят с цвета на буквите)

 

3. Спази си сроковете и си свърши работата добре

Това е най-баналният, очевиден и ефективен съвет, който мога да ти дам. Работи особено добре, ако поръчката трябва да се предава на части.

Клиентът все още е леко скептичен, но се е съгласил да започнете работа, превел ти е капаро. Каквото и да става, предай първата част от поръчката си навреме. (Няма смисъл да ти казвам, че трябва да я изпипаш, нали?) Ще усетиш какво облекчение и доволство се лее от всеки ред на мейла, с който клиентът ти дава обратна връзка.

Важно! Ако поръчката изисква по-дълъг срок на изпълнение, информирай периодично клиента докъде си стигнал. Така той няма ще е спокоен, че напредваш и няма да ти дотяга с въпроси, а напротив, всеки път, в който го информираш какво си свършил доверието му в теб ще нараства.

След това ти остава само да продължиш в същия дух – обясняваш каквото не е ясно, спазваш си сроковете и си вършиш работата както трябва – за да имаш доволен клиент, който ще те препоръча на партньори и приятели и ще те търси винаги, когато има нужда от писане на статии, заснемане и монтиране на видеа, дизайн на банери, каквито-услуги-предлагаш.

Успешна работа и по-спокойни и доверчиви клиенти през тази седмица!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *