Как да ползвам булети при писане на статии за уеб

Булетите са нещо, за което не съм писала досега в поредицата с копирайтърски съвети. Използвани правилно, те са мощно оръжие. Правят текста по-лесен за четене, извеждат най-важните неща на преден план, помагат на потребителите да се ориентират по-бързо.

Булетите са ефективен начин да привлечеш вниманието на потенциалните си клиенти върху ползите, които ще имат от твоите продукти и услуги. Можеш да оформяш с тях и аргументите, които даваш в подкрепа на тезите си.

онлайн копирайтинг курс, копирайтинг обучение, копирайтинг за уеб

Какво е добре да знаеш, когато започнеш да редактираш сложните изречения и да ги превръщаш в кратки, ясни, привличащи вниманието булети?

  • Мисли ги като мини заглавия. Те трябва да съдържат есенцията от това, което искаш да кажеш, да насърчават потребителя да продължи да чете и да го подтикват към действие.
  • Старай се да са симетрични. Еднакъв брой редове с приблизително еднаква дължина улесняват читателя. Нали помниш, че той сканира по страницата. Разбира се, не прави това за сметка на съдържанието.
  • Започвай винаги с една и съща част на речта. Не редувай един булет, който започва с глагол и един, който започва със съществително. Това също спъва потребителите.
  • Подреждай ги по важност. Нали помниш основния принцип в писането на уеб – структурата на текста трябва да е обърната пирамида. Започваш с най-същественото и вървиш към маловажното.

Pisane_za_webЧисто визуално булетите разчупват текста, дават му въздух и успокояват отдавна разглезения потребител, че не му се налага да чете огромни блокове текст. И все пак, не ги използвай ако не се налага. Празните приказки, независимо под каква форма са поднесени, не са долюбвани от потребителите, които търсят решение на свой конкретен проблем.

Припомни си, преди да започнеш да пишеш, как да определиш какво наистина клиентите ти смятат за ползи, една формула за писане на текстове за уеб, която винаги работи и как се пишат заглавия, които привличат потребителите.

Ако сега правиш първите си стъпки в копирайтинга, прегледай цялата поредица от копирайтърски съвети, мисля че ще ти е от полза.

Успешна седмица. 🙂

п. с. Забравих. Не прави подбулети на булетите освен ако не е много –  много наложително, объркващо е.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *