Фрийланс и хигиена на труда

или правила, които да спазваш по време на работа, за да се чувстваш във форма

Кои фрийлансърски теми ти се струват най-важни? Да отгатна ли? Как се намират клиенти, как се пише оферта, как се водят преговори, как се ценообразува, как се пише статия за уеб – все в този дух. Познах ли?

Вероятно от време на време те мъчат и проблеми, за които не говориш много с околните. (Припомни си статиите „Мръсните тайни на един фрийлансър“ и „Социалният живот на един фрийлансър “.) А сигурно вече са се появили и проблеми, на които упорито се мъчиш да не обръщаш внимание. Болки в кръста и рамената, парене и сухота в очите, усещане, че главата ти е пълна с памук, килограми в повече – това не са „подробности“, които могат да почака, а сигнали, че не се грижиш за себе си и че хигиената ти на труд клони към нула.

Именно по тази тема смятам да пиша днес. Тя е точно толкова важна, колкото и тези от началото на статията. Ако не се чувстваш добре, професионализмът и успехите ти нямат никакво значение. Обърни внимание къде седиш, как седиш, кога и колко почиваш, какво ядеш, къде ядеш, какво пиеш, каква е работната ти среда, etc.

Осигури си удобен работен кът и подходящо осветление

Какво значи удобен работен кът? Маса с подходяща височина (лактите да образуват ъгъл от 90 градуса с тялото), на която да си сложиш компютъра. Стол, на който можеш да седиш с изправен гръб, а облегалката да дава опора на кръста ти. Краката трябва да са спокойно стъпили на пода. (Това със стола е доста индивидуално, най-добре е да пробваш няколко преди да избереш.)

Ако работиш на изкуствено осветление и пишеш с дясната ръка, лампата трябва да е поставена отляво. Ако си левичар, отдясно. Ако се трудиш постоянно на компютър, постави я така, че светлината да не се отразява в монитора и да не бие директно в очите ти. Има доста статии по въпроса, всичките предлагат различно положение на лампата, като обясняват, че то е най-полезно. Не знам кое е вярно, експериментирай и разбери с кое осветление очите ти се чувстват най-комфортно.

Давай почивка на очите си на всеки 40 минути

Лекарите съветват да гледаш в нещо зелено. Пролет е, имаш възможност да послушаш съвета им. Зяпай 10 минути през прозореца като се фокусираш първо върху далечен обект, после върху по-близък. Какво ще правиш през зимата?

Сложи цветя в работната си стая или огради с тях работния си кът

Според изследванията на група съветски учени, саксиите със зеленяш действат успокояващо, помагат ти да си починеш и подобряват работоспособността ти. Шегата настрана, попадна ми преди година – две изследване на тема „растенията в офиса и влиянието им върху служителите и работния процес“, в което говореха точно за тези неща, но идея си нямам как да го намеря.

В моята работна стая има 8 саксии с цветя, мини дръвчета, палми и храсти. Да, действат ми успокояващо. Зимата им се любувам на всеки 40 минути, за да почиват късогледите ми очи, а като зацикля над някой текст и по-често, и искрено се забавлявам да следя поведението им. Не се измъквай, дори за работните кътове, до които не стига особено много светлина, могат да се намерят подходящи растения.

Разкарай пепелника

Заявявам го най-отговорно, като страстен пушач. Пушенето по време на работа не е пушене, а палене на цигара от цигара, които димят в пепелника, смърдят и те карат да се чувстваш зле. Ако ще пушиш, излез на балкона или иди в кухнята.

Вода, повече вода!

За теб, не за китките. Сложи до себе си бутилка вода и чаша, за да не забравиш какво трябва да правиш. Ако ти се доспи, вместо трето кафе пий вода, ще се разсъниш. Ако ти се яде половин час след като си обядвал, пий вода. Ако ти се пуши, защото не знаеш какво да си правиш ръцете, пий вода. Въобще, схвана идеята. Литър и половина до два дневно си е напълно нормално.

Не оставяй храна близо до себе си, докато работиш

Няма дори да разбереш какво поглъщаш. Направи изключение единствено за плодовете. Като сядаш да работиш, оставяй на бюрото си една ябълка или друг плод. Така ще се сетиш да го изядеш по някое време.

Съответно, когато обядваш, не го прави пред монитора. Яж в кухнята срещу прозореца. Мисли си хубави неща и гледай в нещо зелено.

Раздвижвай се малко на всеки час – два

Колкото и правилно да седиш на стола си, ако не мърдаш, ще се схванеш. Затова е добре да се раздвижваш периодично. Иди пусни пералнята, направи 5 – 10 подскока или пробвай моето любимо упражнение. Много е лесно.

Uprajnenie_za_razdvijvane

Както, надявам се, се досещаш, от схематичната ми рисунка, заставаш на 4 крака, после навеждаш глава и извиваш гръб като котка. Няма да ти казвам какъв звук издава човек първия път като го направи, ще чуеш. Хубавото е, че като повториш упражнението няколко пъти звукът изчезва, а ти се чувстваш отлично и можеш отново да се заемеш с фрийлансърските си дела.

Проветрявай

Защото иначе ще те заболи главата, ще ти се доспи неудържимо и нито кафе, нито вода ще ти помогнат да се ободриш.

Дръж подръка капки за овлажняване на очите

Усещането за сухота в очите, предполагам ти е познато. Достатъчно е да се взираш цял ден в монитора без да си почиваш, да си недоспал или просто да носиш контактни лещи и да си стоял без да мигаш малко по-дълго. За да си решиш проблема, изпълнявай заръката за гледането на зелено, осигурявай си поне 7 часа сън, регулирай яркостта на монитора си и дръж подръка капки за овлажняване на очите. Посъветвай се с офталмолог какви е най-добре да ползваш.

Спирам със заръките. Вероятно ще ми кажеш, че вече знаеш всички тези неща. Вярвам ти, но напомням за тях, за да започнеш да ги прилагаш. Достатъчно е една седмица да си налагаш съзнателно хигиена на труда и ще свикнеш. Бързо ще усетиш и ефекта от действията си. Не, няма да загубиш ценно работно време. Просто защото така или иначе не кълвеш съсредоточено по 4 – 5 – 8 часа, а се разсейваш на всеки 1 – 2. Само дето прекарваш почивката си във Facebook или в някой новинарски сайт. Затова в края на работния ден главата ти е като пълна с памук. Имам и други предложения по темата за теб, но за тях друг път. Погрижи се за себе си, за да не се налага някой друг да се грижи за теб. 

п. с. Сподели с нас твоите работни навици, как си почиваш в работните междучасия и с какви проблеми се сблъскваш по отношение хигиената на труд. Ще ни е полезно. Благодаря.

 

7 comments to “Фрийланс и хигиена на труда”
 1. Аз прекъсвам писането със ставане и разкършване. Ходя да хапна или да свърша някоя домашна работа. Избягвам да се заседявам задълго пред компютъра. Пия много вода. Организирам си срещи почти всеки следобед, така че да излизам навън и ходя много пеша за поддържане на тонуса.

 2. Нямам работен кът с идеята да не се застоявам и да имам динамично работно място. Например работя на масата в кухнята, което означава, че искам-неискам в един момент ще трябва да раздигна за да хапнем.
  Понякога слагам лаптопа на пода за да не съм седнала на стол или някъде на високо, така че да стоя права.
  Стола ми е една табуретка, която ми позволява да сменям позицията си, например мога да застана на колене или по турски. Работата ми е свързана с доста скайп разговори, така че винаги, когато е възможно и не се налага да е видео връзка аз се движа из вкъщи (имам безжични слушалки с микрофон) докато говоря с клиентите.

  Оставям се децата да ме “разсейват”, което ми позволява да ми почине съзнанието, очите, да се пораздвижа.

 3. Майк, изглежда имаме горе-долу един подход. 🙂

  Яна, не ви ли е по-трудно да се съсредоточите като нямате точно определено работно място? Аз съм като кучето на Павлов, седна ли на работната маса, събирам си главата. Черпя ли се работен ден в леглото, половината поне го пиша дъждовен. Макар че може би зависи и от това с какво се занимава човек.

 4. Може би има значение работата, да. Моята е консултантска дейност изискваща живи срещи с клиентите и/или скайп видео разговори.
  Работата на компютър е по-скоро вторична – да им подготвя задачите за домашно, поддръжка на сайта и ФБ страницата, сваляне на случай, писане на статии за сайта.
  Всъщност реално работното ми място е самия компютър и bullet journal-а ми, пък те къде точно се намират няма особено значение. 🙂

  Имам и офис, което май се брои за работно място. Там правя сесиите с клиентите. Така че май си имам работно място. 🙂

 5. Благодаря за тази статия. Наистина всичко знам отлично, но рядко го спазвам, обикновено започвам с обещания по Нова Година и скоро се улавям, че съм си останала само с добрите намерения 🙂

  В резултат си имам всички описани проблемчета.

  За да се справя, започнах да редувам домашна работа с работа пред компютъра – пералня, измиване на банята и пр. Получи се така, че къщата ми блести, а работата изостава.

  Най-добрият начин за мен си остава краткото протягане след всяка завършена дребна част от текущата задача и гледането към нещо, което е приятно за окото. Всичко друго ме разконцентрира. Най-добре си почивам, като видя готов резултатът от труда си и той ми хареса 🙂

  Работното ми място е най-важното нещо в статята или навън – подредено и ориентирано така, че да ми доставя удоволствие. И винаги с цвете или цветна композиция. Имам си и парфюм, който поставям до мен и понякога се пръскам с него 🙂

 6. Това с парфюма е интересно. Не съм пробвала. 🙂
  Щом отделяте специално внимание на работното си място, може би ще ви е интересно да разгледате рубриката “Покажи ми твоето работно място” http://goo.gl/gk9zHB и да се включите в нея.

  Пишете ми на мейла, ако решите да участвате. Ще се радвам.
  Хубава седмица. 🙂

 7. Много полезна статия. Напоследък действително ставам да пия вода повече – и за разстъпкване и раздвижване, и за префокусиране на очите действа страхотно. Когато не си фрийланс, а работиш в офис, е малко по-трудно да ставаш на всеки 40 минути, колкото и добре да е за очите и тонуса. Но разходките до машината за вода, за кафе или за ядки са супер 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *