Питай адвокат #5

Колкото по-изрядна е документацията ти, толкова по-малко проблеми с клиенти ще имаш. Първо, защото бързо ще печелиш доверието на свестните и второ, защото ще си по-защитен от некоректните.

Консултирай се безплатно с адвокат за договорите, които подписваш, за авторското право, запазването на търговска марка, отношенията с фирми – партньори и доставчици.

Задай въпроса си в коментарите. Адвокат Мирослав Моравски ще отговори на първите 5 до понеделник, края на деня (14. 09. 2020).

Важно! Консултацията включва съвети и насоки. Не включва разглеждане на документи и случаи, които изискват голям обем предварителни проучвания.

Питай адвокат и сподели възможността с колеги фрийлансъри!

===

Мирослав Моравски е адвокат и правен съветник в различни юридически области – търговско право, гражданско право и интелектуална собственост. Занимава се както с фирмени и авторскоправни казуси, така и със семейни и имотни консултации.
Завършил право в СУ „Климент Охридски“ през 2008 г., той е работил като юрисконсулт и адвокат към различни търговски дружества, нотариални и адвокатски кантори.

Email: myroslav.moravsky@gmail.com
Mob/Viber/Wattsapp/: +359898598030
LinkedIn: Miroslav Moravsky
Facebook: www.facebook.com/advocateMoravsky

4 comments to “Питай адвокат #5”
 1. Здравейте, имам нужда от юридическа форма на организация за осъществяването на дългосрочен проект с некомерсиална цел и в обществена форма. Струва ми се, че фондация е най-подходящата форма. Моля за информация какви стъпки би трябвало да предприема и колко ще струва регистрацията – държавни такси и хонорари за адвокат/фирма, които да се заемат с това.

  Малко разяснения, ако това ще Ви е необходимо, за да конкретизирате препоръките си:

  Става дума за информационни кампании, обучения, поддръжка на сайт и онлайн канали, издаване на помощни материали и т.н. В момента извършвам такава дейност без регистрация, защото всичко се прави безплатно от мен самата с помощта на няколко приятели. Купуваме материали със собствени средства и не водим счетоводство. Но за да се разрасне дейността, можем да привлечем спонсори и още сътрудници, а за тази цел дейността ни трябва да бъде изрядна в юридическо отношение.

  • Здравейте, Ана, и благодаря за въпросите.

   Отговарям по ред:
   За тази дейност ще ви е нужно да регистрирате юридическо лице с нестопанска цел (ЮЛНЦ). Въпросът дали да е сдружение или фондация остава да решите вие, съобразно това дали искате да се обедините няколко човека, които да участват в Общо събрание (нещо като нестопанско дружество), или искате дейността да се извършва от орган (например настоятелство), който да управлява дейността на учредената фондация и имуществото ѝ.
   По данните, които сте описали, виждам че добре сте се ориентирали именно към фондация.

   По-нататък по въпросите:
   Стъпките за регистрация са – извършване на дарение (освен ако не се регистрира по завещание), и учредяване на фондацията.
   Разписват се определен набор от документи, след което се вписват в Търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ.
   Таксата на ТРРЮЛНЦ за вписване на фондация е 50 лв. Минималният хонорар на адвокат за изготвяне, преглед и подаване на документи за вписване на ЮЛНЦ в регистъра, съгласно тарифата за адвокатските възнаграждения, е 400 лв.

   Ако желаете по-подробна информация, или искате да ви съдействам с регистрацията, може да се свържете с мен на посочените по-горе контакти.

   Хубава седмица желая,
   ММ

   • Благодаря за изчерпателния отговор.Ще се свържа с Вас, когато вземем решение за регистрация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *