Питай копирайтър #13

На твое разположение съм – ако имаш въпроси, свързани със съдържанието за уеб, което подготвяш за твоя сайт, имейл маркетинг, лендинг страница или ако се бориш с рекламните послания за новата си кампания.

Възползвай се от безплатната копирайтинг консултация за септември. Напиши въпроса си в коментарите, ще отговоря на първите 5 до понеделник вечер (14. 09. 2020).

===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 14 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

2 comments to “Питай копирайтър #13”
 1. Здравейте,

  свършили сте доста работа, поздравления. Помня, че съм гледала сайта ви в един доста по-начален етап.

  Ето какви са основните проблеми, върху които трябва да поработите:

  1. Текстовете са бъбриви. В тях има много паразитни думи/фрази – те не носят повече информация, не допринасят за атмосферата, просто авторът се крие зад тях. Това е нормално, всички го правим. Просто, след като напишете текста, изчитайте го за думи, които не допринасят за смисъла и атмосферата и ги махайте.

  Например:

  “Най-ценното, което притежават всички в клуба е сплотеността и стремежа за добро представяне при изявите. Това разбирателство и приятелство личи и при представяне на сцената, като по този начин танцьорите го предават и на публиката.”

  Може да стане:

  “Най-ценното, което притежават участниците в клуба е сплотеност и стремеж за добро представяне при изявите. Духът на разбирателство и приятелство се усеща и при представяне на сцена – танцьорите успяват да го предадат и на публиката.”

  Тук съм махнала паразитни думи и съм заменила други думи с по-конкретни.

  – “Всички” става “участниците”
  – “като по този начин” е напълно ненужна фраза

  2. Не се възползвате достатъчно от правилата за писане в уеб. Имате 3 секунди, за да помогнете на посетителя да се ориентира къде е попаднал и ще намери ли лесно това, което го интересува. Хората не четат, те прелитат над страниците и ги сканират. Затова ползвайте подзаглавия и извеждайте важната информация напред.

  Например:

  “Музикалната ни школа е с традиции и големи успехи на учениците по акордеон, пиано, китара и цигулка. В последните години школата се разширява с нови инструменти и преподаватели по пеене, барабани, бас китара, кавал, гайда и тромпет. Всички преподаватели на школата са музиканти с дългогодишна практика. Тези им умения помагат на учениците да свирят заедно в различни формации и да се наслаждават истински на музиката. Заповядайте в оборудваните ни музикални кабинети на ул. „Сухиндол“ 19 и ж.к. „Левски Г“ бл. 9, и станете част от нашето музикално семейство.”

  Може да стане:

  “Музикална школа (слагайте цялото име на школата, за да се възползвате от ключовите думи, по които хората търсят занимания)

  Традиции и успехи – разкажете с 2 – 3 изречения за успехите на учениците по акордеон, пиано, китара, цигулка.

  Нови инструменти – в последните години школата се разширява с нови инструменти и преподаватели по пеене, барабани, бас китара, кавал, гайда и тромпет.

  Търпеливи преподаватели с опит – всички преподаватели на школата са музиканти с дългогодишна практика. Тези им умения помагат на учениците да свирят заедно в различни формации и да се наслаждават истински на музиката.

  Заповядайте в оборудваните ни музикални кабинети на ул. „Сухиндол“ 19 и ж.к. „Левски Г“ бл. 9, и станете част от нашето музикално семейство.”

  3. Езикът, на места, все още е малко скован, не съответства много на закачливия дизайн. Стремите се да се обърнете към млада аудитория и да я привлечете. Говорете на нейния език. Или поне, говорете с нея като равен с равен.

  Например:

  “Библиотеките ни разполагат с над 43 800 библиотечни единици.”

  Представете си тийнейджър, който не е влизал в библиотека, или е влизал, но за малко, набързо и вероятно по принуда. Какво разбира той под “библиотечни единици”? Нищо.

  Кажете му, че имате книги, дискове, плочи, школи, албуми. Уточнете, че освен класиката, може да намери най-яките романи за тийнейджъри, както и всякаква съвременна художествена литература.

  Да, по-долу сте направили опит да му кажете точно това, но той няма да чете по-долу. Изкушете, съблазнете посетителите си с това, което търсят и искат още от самото начало.

  4. Уточнихте ли аудиториите, на които ще говорите? На родители, на тийнове? На двете групи? На пенсионери? Уточнете ги и след това определете накъде са насочени интересите на всяка група. Така ще ви е по-лесно да знаете какъв език да използвате и с какво да привличате посетителите си.

  5. Прегледайте текста за правописни, пунктуационни и печатни грешки – има такива.

  Наистина, свършили сте чудесна работа до момента. Продължавайте в същия дух. 🙂 Успех!

  п.с. Споменавайте какво сте по-често. Читалище, място за смислени занимания за деца и възрастни, изписвайте си името.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *