Как да се справя с клиенти, които бавят корекции

Изпращаш готовата поръчка на клиент. Той ти отговаря, че всичко изглежда супер, но иска да прегледа нещата още веднъж и вероятно ще има един-два коментара и край – потъва вдън земя.

Пишеш му разтревожен мейл, защото искаш да приключиш проекта и да си получиш остатъка от парите (нали знаеш – никога не започвай работа без капаро!). Той ти връща отговор, че всичко е наред, но сега му е много натоварено и ще ти прати корекции като се поосвободи. Не уточнява обаче кога ще се случи това – след седмица, две, месец, година.

Остава ти неприятното чувство, че са те прецакали, защото си свършил цялата работа, получил си половината пари и знаеш, че клиентът ще се появи отново с молба да нанесеш 2 -3 корекции, когато си най-зает. И още по-лошо, когато изцяло си забравил какво си мислел, какво си искал да постигнеш, въобще когато този проект е престанал да съществува за теб.

Познато ли ти е? Имаш ли клиенти, които бавят коментара си с месеци, появяват се в най-неподходящия момент и не разбират защо не искаш да им отразиш дребните корекции веднага?

Ще ти подскажа още една идея как да се справиш с тях. (Линк към предишна статия по темата, и тя с полезни съвети, ще намериш в края на статията.)

Можеш да избираш между два начина на действие.

1. Когато искаш предварително да сведеш възможността от бавене на корекции до минимум

Включи в договора, който подписваш с клиента, предварително уточнение в рамките на колко дни той трябва да ти върне корекции. И разбира се, в рамките на колко дни ти трябва да ги изпълниш.

Разберете се и какво се случва, ако клиентът все пак не изпрати корекциите в срок. Аз ти предлагам да поискаш доплащане. Обмисли добре колко ще доплаща, ако закъснее със седмица; колко, ако се присети да ти върне корекции след месец.

Можеш да се договориш и друго – в случай, че клиентът не успее да ти върне корекциите в срок, той е длъжен да ти изплати остатъка от договорената сума за поръчката, а ти се ангажираш, ако ги получиш по-късно, да ги нанесеш в разумен срок, съобразен с текущата ти заетост.

Преди да подпишете договор прегледай и статията „Фрийлансърът и безбройните корекции“.

корекции, клиент, договор, фрийланс, свободна практика, фрийлансър

2. Когато, след месеци, клиент се присети, че иска да завършите съвместния си проект и ти прати корекции

Щом нямате предварителна договорка какво става в такъв случай, използвай момента и се договори сега. Поискай допълнително заплащане за времето, което ще изгубиш, за да си припомниш проекта и да нанесеш адекватно корекциите. Или кажи, че ще ги нанесеш след като получиш остатъка от плащането за поръчката. Не пропускай да уточниш и срока, в който е възможно да се случи това.

 

Как да убедиш клиента си да се съгласи на договорките от вариант 1 и вариант 2

И в двата случая е важно да му обясниш какво всъщност се случва, когато ти изпрати корекциите със закъснение от седмици и месеци:

  • отделяш време да си припомниш проекта отново и се опитваш да се настроиш на същата вълна, на която си бил, когато си създавал текстовете/визиите/рекламната концепция/маркетинговата стратегия, etc.;
  • отлагаш текущи задачи и текущии корекции на други проекти, за да направиш неговите.

Трябва на клиента да му стане кристално ясно, че корекциите, които според него могат да се нанесат за половин час, всъщност отнемат доста повече време, ако ги изпрати след седмици/месеци.

Важно е да разбере, че ако не си припомниш проекта в подробности, ще нанесеш корекциите механично, което вероятно ще доведе до грешки и недомислици. Ти много би искал, разбира се, да отделиш от времето си безплатно, но не можеш да си го позволиш.

Очертай още веднъж какви са възможностите:

  • да си прати корекциите навреме и всички да са доволни (в случай, че сте на етап предварителна договорка);
  • да си плати, ако закъснее, за да можеш ти да направиш всичко както трябва и в разумен срок;
  • да не си плати и да чака, докато имаш възможност да го вместиш в натоварения си график и пак да поеме риска някои неща да са направени по набързо, отколкото е необходимо.

Моят съвет е да наблягаш на вариант 1 – всички имате полза нещата да са ясни предварително и да се свършат в срок.

Ако все пак си изтеглил къса клечка, припомни си статията „Клиент ми бави коментари и корекции! Какво да правя“ , обмисли още веднъж вариант 2 от настоящия пост и действай.

Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *