Как да отговарям на запитвания от потенциални клиенти

или кой е най-бързият начин да получа поръчка

 

Ти си фрийлансър, който едва смогва да отговаря на запитванията, отправени му от потенциални клиенти. Това е повече от добре. Надявам се, че си водиш сметка каква част от тях се превръщат в реални клиенти. Предлагам ти също да помислиш как да повишиш успеваемостта си вместо да се надяваш, че ще идват все нови и нови запитвания.

 

Отговаряй подробно на всеки зададен въпрос.
Така човекът отсреща остава с впечатление, че си открит, коректен и разбираш какво вършиш. Ти получаваш възможността да изтъкнеш конкретно какви ползи би имал той от работата си с теб без това да звучи като самореклама, а по-скоро като “искам да помогна”.

 

Наистина искай да помогнеш.
Не мисли колко пари да смъкнеш от клиента. Мисли как да му помогнеш да изкара повече. Това определено ще работи в твоя полза много по-дълго време. Направи оценка на нещата, с които разполага дотук. Ако има нужда само от редакция или редизайн, не предлагай да му напишеш нови текстове или да му направиш ново лого. Търси решение, което ще е максимално ефективно за клиента.

 

Предлагай варианти.
Предложи различни варианти на работа. Препоръчай най-доброто решение според теб, но дай и останалите опции. Ако са ти задали въпрос за начина на плащане, напиши кой е най-удобният за теб, но непременно кажи какви са другите възможности.

 

Кажи какви са ти условията.
Всъщност дали да направиш това или не, зависи от запитването, което ти е отправил клиентът. Ако все пак трябва да говориш още в първия имейл за начини на плащане и условия, при които работиш, не го увъртай.
Искаш 50% капаро винаги, когато за пръв път работиш с някого? Кажи си го.
За да си спазиш срока, ти е необходимо да получиш изходните материали до еди-колко-си-дни преди да си започнал работа? Напиши го.
Не се колебай да изложиш всичко директно, точно, ясно, възпитано и със съответните обяснения (немногословни) защо това е добре и за теб и за клиента.

 

Остави впечатление, че си готов за всякакви въпроси и обсъждания.
Не, не е достатъчно само да го напишеш в края на имейла. Дай на бъдещия си клиент да разбере от цялото ти поведение, че срещу себе си има партньор, а не изпълнител, претенциозна надувка или измамник.

 

Това е.
Хубава седмица от мен.
Оставам на разположение за въпроси и коментари. :)======================
Прочети още:
Фрийлансърът, клиентът и честността, 2
Как да използвам моето портфолио, за да привлека клиенти

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *