Клиент не иска да плати – какво да правя

„Попаднах на некоректен клиент!“
„Не мога да си взема парите от клиент!“
„Еди кой си е измамник, не ми плати за свършената работа!“

Клиентите, които не искат да плащат са болна тема за фрийлансъра. Сигурно и на теб поне веднъж ти се е случвало да изричаш гневно, отчаяно или обидено някоя от горните фрази и да се чудиш как да го притиснеш този, за да си вземеш парите.

Под напора на емоциите много често избираш публичното оплакване и търсене на справедливост. Мисълта, че уронваш имиджа на клиента си пред колеги и негови потенциални клиенти те кара да се чувстваш отмъстен. Проблемът е, че обикновено споровете между клиент и фрийлансър в социалните мрежи и във форумите бързо прерастват в махленска свада. Разговорът се размива. Намесват се обичайните многознайковци, които дават мнение не точно по темата, а по принцип. Напрежението ескалира, разменените обиди излизат извън контрол, меренето на професионализъм и умения заприличва на мерене на сещай-се-кои-мъжки-атрибути. В крайна сметка вероятността да си получиш парите бързо се стопява, твоят имидж също е пострадал в мелето от обиди, заплахи и изясняване на кой е по-по-най и губиш потенциални клиенти.

Съветвам те да не се поддаваш на емоциите си, те не са добър съветник, когато става въпрос за пари и клиенти. Прибягвай до публична разправа, само в много крайни случаи и то когато имаш неопровержими доказателства в своя полза, че клиентът е измамник. (Погледни също и статията „Как да отговарям на негативни коментари в социалните мрежи“.) В повечето случаи става въпрос за недоразумение, немарливост и лоша комуникация, и нещата могат да се уредят културно между двете страни.

некоректен клиент, забавено плащане, свободна практика, фрийлансър

Ето 10 неща, които можеш да направиш, за да си получиш парите от клиенти

1. Уточни предварително какви са ти условията

Това включва срокове, начин на предаване на работата и плащане – на какъв етап от работата, каква сума, на коя дата трябва да получиш. Не чакай друг да ти каже как ще станат нещата. Да имаш свои правила за протичане на работния процес и заплащането подсказва, че си професионалист и успокоява клиента. Той също има правила, политика на плащане и т.н.? Чудесно! Обсъдете уловията на двете страни и преговаряйте, докато се разберете. След това можеш да пристъпиш към работа.

Прегледай също тези две статии, ще са ти полезни:

2. Дай достатъчно време за отговор и реакция

Независимо дали сте уточнили сроковете за плащане предварително, може да се случи клиентът да се забави. Това все още не значи, че няма да ти плати. Разбирам, че си на зор и си искаш парите веднага, но любезно напомняне и изчакване на отговор са по-разумното решение. Опитай се да разбереш каква е причината за забавянето, вместо да размахваш томахавката на войната. Стават обърквания, честно. На теб не ти ли се е случвало?

3. Влез в положение на отсрещната страна и предлагай варианти

Ако наистина клиентът ти е в затруднение, влез му в положение и предложи варианти за разплащане – част от сумата сега, друга част на еди коя си дата например. Или друго решение, според това какъв е проблемът.

Това увеличава шансовете да си получиш парите, а и ти запазва добрите отношения с клиента.

4. Подписвай договор и искай капаро

Знам, че ти го напомням при всеки удобен случай, но е важно за собствената ти сигурност. Изтегли си примерния договор за фрийлансъри и го модифицирай според собствените си нужди. Ще го намериш в края на статията „Примерен договор за фрийлансъри и няколко причини да го ползваш“.

5. Знай си правата и задълженията

Никой на тоя свят няма само права или само задължения, независимо как изглежда отстрани. Има хора, които са наясно и с едното, и с другото, и прилагат това знание.

Още в началото на твоята свободна практика те съветвам да се срещнеш със счетоводител и с адвокат, и да уточниш кой е най-добрият за теб, законен, начин да извършваш дейността си; какви документи са ти необходими; какви декларации се подават; какво можеш да направиш, ако клиент се запъне наистина сериозно с плащанията.

6. Разчитай ясно сигналите на отсрещната страна

Общувай с клиента си постоянно. Ако има нещо неизяснено, изясни го; ако ти се струва, че не е доволен или се тревожи, разбери защо; ако не получиш договорено плащане на някой от етапите – спри да работиш и уведоми вежливо клиента си за това, като напомниш, че ще продължиш веднага щом получиш договорената сума.

Прегледай статиите:

некоректен клиент, забавено плащане, свободна практика, фрийлансър7. Не се мотай с фактурата твърде дълго

Свършваш поръчката, клиентът я одобрява и му пращаш фактура. Може сега да имаш много работа и да не успяваш да стигнеш до писане на фактура, но е съвсем възможно клиентът ти да има много работа после и да не успява да стигне до банката. Твоят клиент се сеща за теб, само когато трябва да му свършиш работа. След като си приключил паметта му рязко отслабва и е добре да използваш момента.

8. Ако не отговаря на мейл, потърси го по телефона

Опитай да се свържеш с клиента си по всички възможни канали за комуникация с него преди да обявиш, че се крие от теб. Наистина всичко се случва и не е добре да избързваш със заключенията.

9. Изпрати писмо от адвокат

Работата е дебела. Ти си свършил работата си добре, клиентът няма оплаквания и забележки по нея, но въпреки това се спотайва и не иска да плати. Върни се при адвоката, с който вече си се консултирал и му разясни ситуацията. След това поискай да ти напише писмо до клиента. Нека адвокатът ти му предложи любезно да се разберете без да прибягвате до крайни мерки.

10. Помисли струва ли си

Абстрахирай се от обидата и гадното чувство, че си прецакан и помисли струва ли си наистина да продължаваш да се занимаваш. Отговорът зависи от сумата, която ти дължат и работното време, което си вложил в поръчката. Понякога парите са толкова, че е по-добре да се откажеш и да вземеш повече превантивни мерки срещу некоректни платци следващия път.

Припомни си и първата статия по темата „Клиент ми бави плащане! Какво да правя?“.

Успех!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *