Примерен договор за фрийлансъри и няколко причини да го ползваш

Свали си примерен договор, коригирай го, така че да е удобен за твоя тип работа и поръчки и го ползвай

Има клиенти, които искрено се учудват, когато поискаш да подпишете договор преди да започнеш работа. Това обикновено са малки фирми, фрийлансъри като теб или пък клиенти, които смятат, че ако не се разбирате по човешки, никакви договори няма да ви спасят. Тези последните от една страна са прави.

Понякога си мисля, че няма подписан договор, който да ти помогне, ако клиентът реши да ти прави номера – да се откаже от поръчката по средата на работата без да ти плати изработеното; да те мотае със седмици или с месеци, че до ден – два ще ти изпрати необходимата информация, или ще ти върне корекции; да не ти плати изобщо. Особено, когато става въпрос за малки поръчки за неголеми суми.

От друга страна, подписаният договор все пак ти дава възможност да се бориш за правата си.

! Каквото и да решиш обаче, искай капаро или предварително плащане на цялата сума.

Има клиенти, които сами искат да подпишете договор. Това по-често са големи фирми с внушителни счетоводни и правни отдели, които държат всичко да е изрядно. Не им отговаряй, че нямаш договор и ако може те да напишат един, а пък ти ще го подпишеш. Не звучиш сериозно. Сдобий се с договор, който можеш лесно да модифицираш за различните си поръчки. В края на статията публикувам един, който да свалиш и да ползваш. Ако не искаш, инвестирай известна сума в адвокат и си направи съвсем нов, специално за теб. Във всеки случай, важно е да си подготвен.

! Когато договорът е твой, ти все пак пазиш повече собствения си интерес. И да, клиентът почти винаги има някакви коментари и иска леки корекции, но се споразумявате в общи линии бързо.

Когато договорът е писан от клиента, той пази предимно неговия интерес. Понякога доста безочливо при това. Ти си принуден да искаш пренаписвания, да правиш коментари, да водиш преговори. Губиш много време, а и вероятността поръчката да не се осъществи се приближава с всяко следващо връщане на договора за преработка.

Primeren_Dogovor_FreelancerАко клиентът ти не се сеща да поиска подписване на договор, а става въпрос за голяма поръчка, множество поетапни плащания, дълги срокове, не се помайвай и не разчитай на честна дума и на „ние ако не се разбираме, договорът няма да ни помогне“. Не защото някой иска да те излъже нарочно, а защото всичко става. Може други грижи да връхлетят клиента ти и той да отложи съвместната ви работа, в която ти вече си инвестирал усилия и време за едно неопределено „по-нататък“ или да ти забави плащането с няколко месеца. Само че, ако си имаш договор с включена клауза за неустойка, няма да го направи с лека ръка, а ще се опита да спази условията по сделката ви, да изчака приключването й и да плати в срок.

Изпрати му договора да го прегледа и любезно напомни, че неговото подписване гарантира спокойствието и на двете страни. Добави, че разбира се, най-важно е да се разбирате човешки или каквото там друго си пожелаеш. Бъди любезен и не отстъпвай.

! Познавам доста хора, които като чуят думата „договор“ си представят нещо безкрайно сложно, неразбираемо, страшно и завъртяно, което никога не е в тяхна полза. Истината е, че договорът регулира работните отношения на двама или повече души, които предполага се, вече са се разбрали и съгласили доброволно на определени условия на работа, заплащане и предаване и получаване на поръчки. Това е парче хартия, което ви напомня, че сте поели ангажимент един към друг и всеки има своите прави и задължения, които трябва да спазва. Добрият договор не е този, който извива ръцете на клиента ти, или твоите, а този, който осигурява спокойствие и на двете страни. Свикни да го ползваш, ако не винаги, то поне често.

Свали примерен договор, който можеш да модифицираш и да ползваш в работата си с клиенти.

п. с. Ако все пак подписваш договор, писан от адвокатите на твоя клиент, припомни си преди това статията: „Подписване на договор с клиент – какво да правя, ако не съм съгласен с клаузи от него“.

 

5 comments to “Примерен договор за фрийлансъри и няколко причини да го ползваш”
 1. Привет,
  понеже съм още много пресен в тази сфера имам няколко питания относно договора:

  1. Възможно ли е включването на думата ‘безсрочен’ в този тип договори, ако става въпро за дългосрочна работа (няколко години) + период за предизвестие за прекратяване на договора. Т.е. има ли някакви правни или други съображения, които да не позволяват да се вмъкне такава клауза

  2. Ако точка 1. е валидна бих искал да впиша и годишен отпуск, който също да бъде заплащан. Възможно ли е?

  3. Заплащането в общия случай е или на часова ставка или цяла сума за целия проект.
  Има ли вариант да е твърдо месечно възнаграждение, с уговорката за пълен работен ден. има ли някакви правни или други съображения, които да не позволяват да се вмъкне такава клауза

  4. Езикът на договора на български ли трябва да бъде? Ако клиентът ми е от чужбина, предполагам ще иска на английски език.

 2. Здравейте,

  чета въпрос 1 и въпрос 2, и си мисля, че имате предвид подписване на трудов договор. Не съм чула за фрийлансър на безсрочен договор, който да излиза и в платен годишен отпуск. Може и да има такива, но ми се струва, че това е далеч от идеята за фрийланс работа. Като цяло е възможно всичко, за което се договорите с клиента и се подпишете под него.

  Относно въпрос 3 – може да се разберете за всякакви начини за плащане, които са удобни и за двете страни.

  Относно въпрос 4 – когато работите с български клиент, договорът е на български, да. Когато работите с клиент от чужбина, договорът е на английски, все пак трябва и двете страни да разбират какво подписват.

  • “чета въпрос 1 и въпрос 2, и си мисля, че имате предвид подписване на трудов договор.”

   -> да, това е идеята горе-долу, но понеже става въпрос за чужда фирма, без филиал в България, няма как да ми предложат трудов договор. Затова се спряхме на фрийланс вариант.

 3. А как стои въпроса, ако работя на трудов договор и в свободното време фриленствам. Тогава трябва ли да плащам осигуровки и върху изкараното от фрииленс или само си плащам 10% данък?

 4. Когато сте на трудов договор и отделно работите на граждански, доколкото знам удръжките си вървят и на двете места, взимате си служебни бележки за хонорар и си ги прибавяте към декларацията. Ако сте с фактури, мисля че си плащате само данъка. И все пак е най-добре да се консултирате със счетоводител. Аз не съм специалист по темата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *