Питай дизайнер #3: Използвате ли всички възможности за дизайн на вашата Фейсбук страница

Използваш ли всички опции на твоята Фейсбук страница, за да привлечеш клиенти? Сигурен ли си? Препоръчвам ти да си свериш часовника с новата статия на Любомира Попова. Ще ти хрумнат нови идеи, ще се вдъхновиш за промени, с които да привличаш фенове и да ги превръщаш в клиенти.

Възползвай се и от безплатната консултация с Люба. Тя е дизайнер с богат опит и ще ти бъде полезна. Задай въпроса си в коментарите. Първите пет ще получат отговор до събота вечер.

Приятно четене и вдъхновена работа по подобрението на твоята Фейсбук страница!

п.с. За Люба – благодаря ти за усилията, които полагаш да помогнеш на мен и на всички читатели на блога. За читателите на блога – споделете статията с колеги и приятели, тя е полезна абсолютно за всеки, който има Фейсбук страница, и питайте, питайте!

===

Когато стане въпрос за дизайн на Фейсбук страница, веднага си представяме композицията с логото и корицата. Да, общият изглед е важен – това е първото впечатление от бранда, „витрината“ на присъствието му в социалната мрежа, началото на дигиталната комуникация с последователите и клиентите.
Но далеч не е само това. Има още възможности за визуално оформление, за внушение чрез образи, за отправяне на послания и формиране на познаваемост. Редно е да се възползваме от всички тях, за да се представим максимално пълноценно.

Познавате ли клиента си? А знаете ли как той вижда вашия бранд в социалната мрежа?

Хората използват Фейсбук основно в свободното си време, за много от тях той е „естествена среда“. Това дава възможност на брандовете да им „говорят“ лично, да ги привличат с добър дизайн и да изградят консистентност и познаваемост по естествен начин.

Фейсбук не е ваш сайт и не можете да контролирате цялостния дизайн. Но можете да се възползвате от всички опции, които съществуват и да ги обърнете в своя полза. Така, освен да се представите пълноценно, ще имате възможността да превърнете страницата си в място за комуникация и създаване на общност. Нещо повече – ще можете да контролирате начина, по-който хората ви възприемат, вместо да ги оставите да си правят изводите сами.

Ще разгледам всички елементи от страницата един по един и ще се спра на визуалната част. Тя не е само в съдържанието, което качвате, а и в „служебните“ елементи на самия Фейсбук. Тях не можете да контролирате, но те са част от дизайна на страницата, използват се от потребителите и е редно да им обърнете внимание. Всички компоненти трябва да работят заедно, като едно цяло.

Преди да започна, ще напомня, че визията има за цел да привлече потребителя. Това, което го кара да се обвърже с вас или да направи желаното от вас действие са текстовете – имайте го предвид, когато си подготвяте страницата, правете ги като едно цяло с изображенията и отделете специално внимание на посланията.

 

 •  Никога не използвайте стокови снимки (stock photos) за лого. Избягвам използването на думи като „никога“, но в случая наистина е важно. Това е изображението, с което се асоциирате навсякъде във ФБ – постове, превюта, публикации, споделяне. Наистина ли искате да оставите впечатление, че не можете да покажете себе си? Ако нямате лого, използвайте снимка – ваша или на продукта ви, на част от работното ви място. Или купете някое готово изображение и го дообработете спрямо идентичността си. В краен случай, снимайте нещо с телефона си. Като дизайнер категорично не препоръчвам снимки с телефон, но е по-добре от stock фотографии. Проявата на креативност и лично отношение ще ви се отплати повече, отколкото най-доброто чуждо изображение.
 • Не забравяйте да съобразите изображението с всички размери, в които се появява – от голямата профилна снимка на десктоп до мъничкото изображение в постовете във фийда на мобилната версия. То трябва да е максимално опростено и отчетливо, дори в най-малкия размер.
 • Тематични промени на логото за различни събития и празници. Доста брандове променят логото си по различни поводи. Ако се направи креативно и със закачка, това не е лоша идея. Промяната на профилната снимка е силен сигнал за Фейсбук, почти няма вероятност някой от последователите ви да не я види и да се подсети за вас. Но винаги го правете с вкус – ако просто сложите на логото си коледна шапчица или великденска украса, рискувате да го „очовечите“, т.е. от водещ знак на бранда, да го превърнете в празнуваща персона. Подобно нещо може да е подходящо за по-артистични дейности или ако цялостният ви стил е по-закачлив. Но ако градите по-сериозно реноме, по-добре включете логото в тематична композиция с подходящи изображения или не правете подобни промени.

Вашето лого достатъчно отличително ли е? Казва ли основното за вас от пръв поглед?

===

Корица

 • Отново, никога не използвайте стокови снимки (stock photos) за корица. Това е основно визуално представяне и носител на послание към аудиторията. Наистина ли искате първото впечатление да е, че не сте достатъчно ангажирани със собствения си бранд? Като дизайнер, препоръчвам да направите поне една професионална фотосесия на основни елементи от дейността си. Например 20-ина кадъра, които да използвате в ключови визии. В началото можете да започнете и със снимки правени от самите вас – на продукта, офиса, екипа, детайли от работното място в близък план. Проявата на креативност и лично отношение ще грабне сърцата на хората повече от всяка красива, но „студена“ stock фотография.
 • Хубаво е корицата да представя основното за дейността ви, но можете да я променяте периодично с композиции за актуални неща – оферти, промоции, каузи, нови продукти. Смяната ѝ също е силен сигнал и вероятността последователите ви да пропуснат да я видят е малка.
 • Ако редовно променяте корицата, ще създадете усещане за актуалност и поддържаност на бранда. Разбира се, това не трябва да е самоцел, а част от вашите планове за развитие и привличане на клиенти.
 • Можете да я превърнете и в банер, ако сложите call-to-action бутон, който да подтикне хората да отворят изображението. В описанието можете да поставите призив за действие и линк към сайта си.
 • Когато пускате рекламна кампания, можете да направите визия за корицата в същата стилистика. Нека е своеобразно допълнение към основната цел на рекламата – за хората, които влязат в страницата ви от любопитство.
 • Можете да направите корицата малко по-висока и да я нагласите така, че долната част да е скрита. Измислете я така, че видимата част да предизвиква отварянето на изображението (чрез стрелка или бутон),. Погрижете се, когато се отвори, да се види допълващото послание в долната част. Това неочаквано послание може да развесели хората, но и да ги подтикне към действие – посещение на сайта ви през линка в описанието например.
 • Можете да направите корицата като кратка видео презентация, за да задържите вниманието и да разкажете история за продукта/услугата си.
 • Или да използвате няколко изображения и да се получи своеобразен слайдер. Можете не просто да сложите няколко снимки, а да ги подберете така, че да предизвикате любопитството на хората да разгледат всички слайдове. Вижте, например, как го е направил Logowski.

Как вие смятате да се възползвате от възможностите на корицата? Бихте ли я превърнали в банер, за да привлечете хората в сайта си? Или предпочитате да е „витрина“ на страницата, за да задържите посетителите в нея?

 

===

Call-to-action бутон

 • Големият син бутон, който е още по-видим в новата версия, е идеален за подтикване на хората към желаното от вас действие. Не можете да контролирате визията му, но той е сред основните елементи на дизайна на страницата. Затова, възползвайте се максимално от него.

Вашият бутон в синхрон ли е с основната цел на дейността ви? А опцията му полезна ли е за потребителя?

===

Табове (секции) с информация

 • Когато ги подреждате, поставете най-отгоре най-важните за дейността ви. Има темплейти, които улесняват композицията на база най-често използваните табове от различните видове бизнеси. Можете да ги използвате като улеснение, но не е задължително да се ограничавате с тях. Най-добре е да ги редактирате спрямо това, което искате да покажете. Например, ако сте художник, започнете с таб „Снимки“, ако сте в сферата на услугите – с „Услуги“, ако имате видео презентации – с „Видео“.
 • От тяхната подредба зависи и подредбата на фийда – както и да ги подредите, препоръчително е да поставите най-отгоре таба с постовете. Така при скролване, първо ще се вижда най-актуалната ви публикация. След нея акцентите в дейността ви и накрая всички останали постове.
 • Подредбата им е още по-важна и заради мобилната версия, на която се виждат само първите няколко. Това е валидно и за новата десктоп версия, чието пускане предстои съвсем скоро.
 • Не оставяйте празен таб. Ако нямате снимки, просто махнете таб „Снимки“.

===

Секция „За нас“

 • Попълнете всички полета, които можете (които са подходящи за вас). Освен че така ще повишите доверието, всеки от тези елементи е част от общата визия и може да привлече погледа. Част от тези елементи са визуално различни – картата с местоположението, графиката с работното време, опциите за плащане с карта. Всеки компонент, разчупващ текстовото описание, „дразни“ погледа и привлича вниманието.
 • Краткото описание на дейността ви е вашето основно представяне. То се появява не само тук, но и при preview на страницата в различни публикации и споменавания в социалната мрежа. Съветвам ви, докато го оформяте като зашеметяващо послание, да се опитате да погледнете на него и визуално. Да, текстът също е визуален елемент. Можете да „поиграете“ с препинателните знаци, тиретата, изреченията, малките и главни букви, различните видове скоби, за да привлича погледа и да подсилите вероятността да бъде прочетен.
 • В момента представянето на дейността може да се направи с разнообразни блокове с информация – дълго описание, продукти, биография. Повечето от тях не присъстват в новата версия, така че сега е моментът да си направите ревизия на представянето. Можете да запазите дългите представяния и секцията Our Story като ги превърнете в „Бележки“ (Notes).

Вашата информация дава ли пълна представа за вас? Информира ли? Забавлява ли? Дава ли възможности за още взаимодействия с вас?

===

Секция „Бележки“

Това е една от най-подценяваните възможности на Фейсбук страниците. Аз лично насърчавам използването ѝ по няколко причини:

 • Появяват се с различна визия в новинарския поток на потребителите – това „дразни“ погледа и привлича вниманието.
 • Дават възможност за композиция с изображение, с опции за форматиране на текста, вграждане на линкове. Това внася разнообразие, а и е по-приятно за четене от дълъг текстови пост.
 • Отварят се като цяла самостоятелна страница, т.е. при възприемането им хората са лишени от общия „шум“ на останалите елементи във Фейсбук (странични колони, други постове, главно меню, известия). Така имате идеална възможност да грабнете посетителя и да го потопите в историята.
 • Честотата на използването им е изцяло ваше решение. Ако ги ползвате рядко, само за важни неща, ще привличате внимание върху почти всяко от тях. Ако ги ползвате редовно, можете да ги направите част от собствената си познаваемост, като се отличите от другите стандартни постове във фийдовете на хората.
 • Съветвам ви да помислите за отличителна визия на изображенията в бележките си. Можете да използвате повтарящ се елемент, независимо, че слагате отделна снимка на всяка бележка: цвят, рамка, геометрична форма, лице и т.н.
 • Не на последно място, бележките остават в таба и не изчезват във фийда от нови постове. Това ви дава възможност да представите акценти от дейността си и истории, които да са видими и след месеци и години.

Можете ли да разказвате зашеметяващи истории? Виждате вече ли своите визуално оформени разкази?

===

Секция „Услуги“

 • Ако дейността ви е свързана с услуги, попълването на тази секция е много приятен начин да ги визуализирате чрез подходяща снимка и кратко описание. Не можете да сложите линк, но се появяват по различен начин и помагат да се представите бързо и лесно.
 • Ако предлагате продукти, можете да помислите за 2-3 неща, които да визуализирате така. Например: безплатна доставка, редовни промоции, подаръчен ваучер. Ако нямате нищо подходящо, не добавяйте продукти в тази секция – подвеждането на потребителя не е добра идея.

Кой е вашият начин да информирате потенциалния клиент чрез тази опция?

===

Магазин (Shop)

 • Ако продавате продукти, възползвайте се от секция Shop. Ще помогнете на потребителите, които не обичат да посещават непознати сайтове, да разгледат продуктите ви в позната за тях среда. Подберете привлекателни снимки и измислете изкусителни описания.
 • Възползвате се от опцията всеки ваш продукт да се визуализира изчистено в собствен лайтбокс и давате възможност на хората да ги споделят и коментират.
 • Препоръчително е да използвате бутона Check Out on Website и да осъществявате продажбите в собствения си сайт.
 • Ако нямате онлайн магазин, отново е по-добре да добавите продуктите си в тази секция, вместо като галерии от снимки. Самото присъствие на таб Shop подсказва, че страницата ви продава, а не е просто представителна. Освен това, ще спестите кликове на потенциалните клиенти и ще им помогнете да се свържат с вас за конкретен продукт, вместо да пишат дълги обяснения в чата.

Улеснявате ли максимално клиентите си, като им спестявате усилия при покупка?

===

Секция „Ревюта“

 • Освен, че мненията и добрата оценка за вас, ще повишат доверието на хората, визуалното представяне на ревютата е отличително и ги прави доста по-видими. Дори потребителят да скролне надолу, без да ги прочете, самото им присъствие е доловено и е създало усещането за общност и социално одобрение.

===

Секция „Снимки“

 • Отново съветвам да използвате минимален брой stock фотографии и, ако го правите, да създавате композиции с тях. Добавете им рамка, форми с бранд цветовете, сложете текст. Покажете, че сте се постарали да вложите нещо от себе си.
 • Добре е да си направите тематични албуми, особено ако дейността ви е свързана с продукти или авторски произведения. Не оставяйте хората да скролват дълго надолу, докато загубят търпение. Улеснете ги максимално. Ако предлагате козметика, направете албум за всяка категория – „мъжка“, „дамска“, „био“ и т.н.
 • В новата версия албумите се визуализират в лайтбокс и разглеждането им е улеснено и приятно.
 • Подберете внимателно снимката за корицата на всеки албум. Можете да направите колаж от 4 или 9 снимки. Така визуално ще наподобите папка, за да провокирате любопитството на посетителите.
 • Добре е да си брандирате снимките, ако са авторски. Така при споделяне, ще се споделят с логото ви.

===

Събития

 • В случай че правите събития, е силно препоръчително да ги качвате във Фейсбук. Това дава множество опции (включително автоматични) за ангажиране, напомняне, споделяне и придобиване на повече видимост.
 • При изготвяне на снимка за корицата, центрирайте посланието си, защото на мобилна версия, тя се „реже“ от двете страни.
 • При дизайна за събитието използвайте своите бранд цветове, но му създайте отделна идентичност. Визията да е разпознаваема сама по себе си и едновременно с това да се свързва с бранда.
 • Дръжте заинтересованите от събитието хора ангажирани и редовно подхранвайте любопитството им. Подгответе си постове с изображения в една визуална стилистика и ги публикувайте редовно, за да подсещате аудиторията за събитието и да сте ѝ полезна. Такива постове могат да бъдат: представяне на участниците един по един, загатване на темите за обсъждане, снимки от минали ваши събития.

Използвате ли пълния потенциал на Фейсбук събитията, за да задържите аудиторията?

===

Постове (фийд)

 • След корицата и логото, това е частта, на която се набляга най-много. Това е естествено, защото чрез редовните публикации се поддържа вниманието на последователитe. Освен това, те са носители на новостите за дейността.
 • Съветвам при създаването на визиите отново да се придържате към своята бранд идентичност. Ако нямате изградена такава, използвайте едни и същи цветове, форми и шрифтове.
 • Редувайте различните типове постове – снимка, текст, линк. Така ще създадете разнообразие.
 • Използвайте емоджита – те привличат погледа, а и могат да разкажат история, ако се подредят едно след друго. Разбира се, правете го според аудиторията си. Ако е младежка, можете да си позволите по-свободното им използване, ако е от бизнеси, бъдете по-пестеливи.
 • Понякога публикувайте постове с повече снимки. Нагласете подредбата им за по-привлекателен вид – първата снимка може да е по-дълга, а останалите да са по-стандартни като размер. Ако сложите повече снимки, последната ще се затъмни и върху нея ще се появи + с числото на оставащия брой снимки. Това има въздействие подобно на call-to-action бутон, защото събужда любопитството на хората да разгледат.

Достатъчно ангажиращи ли са постовете ви като съдържание? А привличат ли визуално? Стопират ли потребителя, докато бясно скролва във фийда сред хилядите котки и сладки бебета?

===

Preview на страницата

 • Това е малката визуализация, която се появява при преглед, когато страницата се споменава или е споделена в нечий пост. Ако погледнете статистиките си, най-вероятно ще забележите че прегледите на страницата са колкото посещенията или дори повече. Така е, защото превютата спестяват кликове. Обръщам внимание на това, защото е един от основните елементи за привличане на нови последователи. Те ще вземат решение да ви следват или не без да отворят страницата и да видят зашеметяващата ви корица.
 • Тук център е логото, а в новата версия то е единственото изображение. Затова, пак съветвам, подберете много внимателно профилната си снимка и преценете дали е достатъчно убедителна във всеки контекст.
 • Другите елементи в превюто зависят от вида бизнес (категорията, в която е страницата ви), но най-често това са краткото описание и елементи от секция About. Затова им обърнете специално внимание – като визия, информация, видео и краткото описание.

Следите ли как ви виждат хората на местата, чиято визия не можете да контролирате напълно?

===

Месинджър

Колкото и да е дразнещо, позволете на чата да се отваря при отваряне на страницата. Разбира се, ако нямате възможност да водите комуникация във Фейсбук, по-добре не го правете. Чрез изскачащия чат можете да се възползвате от различни опции за визуално внушение:

 • Опциите за автоматични отговори са визуализирани като бутони, които провокират към действие.
 • Имате опция за встъпителни думи, при които отново можете да „поиграете“ и с визуализацията, освен с посланието – препинателни знаци, изречения, главни букви, скоби и т.н.
 • Можете да го използвате и като своеобразен pop-up, ако в момента предлагате актуална оферта.

В заключение, напомням, че редовната поддръжка на вашата страница е ключова за привличане и задържане на последователи. Разглеждайте периодично настройките си, за да видите дали няма включени нови опции. Наблюдавайте и анализирайте други страници – не само на колеги и конкуренти, но и тези, които харесвате като потребители. Може да ви хрумне свежа идея, която да вложите в собственото си представяне.

В момента можете да пробвате новата версия на Фейсбук и да сте подготвени за промените още преди масовото ѝ въвеждане. Една от най-осезаемите промени е в размера на корицата. Това не е проблем, ако просто сте използвали някаква снимка, но ако сте направили композиция, може да я „отреже“ на много неподходящо място. В настройките на профила ви, точно над Log out се намира опцията за превключване. Все още можете да превключвате между версиите неограничен брой пъти и да тествате.

За да постигнете консистентост и познаваемост, възползвайте се от всяка опция, която ви дава социалната мрежа. Изпипвайте всеки детайл от дизайна на Фейсбук страницата си, но и работете в цялост.

Пропуснах ли нещо, което е важно за вашата дейност? Попитайте в коментарите. Ще отговоря на първите пет въпроса да събота вечерта!

===

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, личен брандЛюбомира Попова е уеб дизайнер на свободна практика и художник-сюрреалист с артистичен псевдоним Fineluart.
Създава първия си статичен сайт през 2008. В момента се е специализирала в изработката на WordPress сайтове и визии за уеб. Занимава се с дизайн повече от 17 години, като през повечето време е била част от рекламни фирми и агенции. Създавала е визии за почти всички рекламни среди – външна, печатна, уеб, digital, TV. Работи основно с малки бизнеси в сферата на услугите, макар през годините да е правила реклами за представители на почти всички сфери.

Има професионален интереси в областта на дигиталния маркетинг, графичния дизайн и social media. Това ѝ дава възможност да вижда уеб сайтовете не само като дизайн, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя. За нея всяка отделна визия е част от цялостно развитие, а не „парче дизайн“.

„Редовно консултирам клиенти и млади колеги и винаги се радвам, когато успея да улесня някого по пътя му в моята (любима) сфера. Ако имате въпроси за дизайн и реклама, съм насреща да помогна, независимо дали става въпрос за принципи в дизайна, тенденции, технически въпроси, видове реклами или се нуждаете от конкретни съвети за личните си проекти. Питайте ме.“ Люба

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *