Питай счетоводител #27

Осигуровки, данъци, фактури, работа на граждански договор, регистриране като самоосигуряващ се, отваряне на фирма, каква точно фирма, обезщетение за майчинство и фрийланс, регистрация по ДДС за работа с чуждестранни клиенти – това са горещите теми, по които обикновено фрийлансърите имат въпроси.

Ако ти трябва помощ от счетоводител, не отлагай, участвай в безплатната консултация със Стефка Василева, за да я получиш. Напиши въпроса си в коментарите, тя ще отговори на първите 10 до понеделник вечер (25. 01 2021).

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

28 comments to “Питай счетоводител #27”
 1. Здравейте
  Искам да стартирам блог, от който да печеля чрез AdSense, афилиейт линкове и собствени дигитални продукти. Кой е най-добрият вариант за отчитане да доходите ми?

  • Здравейте,
   Със сигурност по-добрият вариант за начало е да направите регистрация в Регистър Булстат. И да се осигурявате като специалист на свободна практика.
   Важна подробност е това дали ще имате клиенти от ЕС, защото това задължава да направите регистрация по ЗДДС преди издаване на първата фактура към клиент.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 2. Добър вечер!
  Ако се регистрирам като лице упражняващо свободна професия и предлагам онлайн уроци в целият свят на физически лица ще трябва ли да се регистрирам по ЗДДС?
  Също така, как ще ми се отрази регистрацията на свободна практика в личния живот (например в случай, че ми се наложи да продам колата си, ще трябва ли да плащам нещо допълнително или по-висок данък)?

  • Здравейте,
   Предоставянето на услуги на физически лица не задължава да напарвите регистрация по ЗДДС.
   Относно това дали евентуална регистрация по ЗДДС би се отразила на продажбата на Ваш личен автомобил – не, няма да се отрази. Продажбата на личен автомобил не се облага с данък.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 3. Здравейте, г-жо Василева 🙂
  Казусът ми е следния: фирмата, която представлявам е в сферата на софтуерните услуги. Не сме регистрирани по ДДС. Предстои ни разработване на интернет сайт. За дизайна ще използваме доставчик от Хърватия. Сайта ще се хоства в Amazon Web service, за което те ще ни издадат фактура от клонът им, намиращ се в Люксембург. Въпросите ми са:
  1. Подлежим ли на регистрация по чл. 97а?
  2. Произлиза ли за нас задължение да внасяме ДДС?

  С пожелания за успешна седмица 🙂

  • Здравейте,
   В описания от Вас случай подлежите на регистрация по ЗДДС. АКо изберете да се регистрирате по чл. 97а от ЗДДС когато получите фактурата от Вашият достъвчик, трябва да си самоначислите и да внесете данъчния кредит.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 4. Здравейте,

  В момента съм безработна и бих искала да се регистрирам като лице, упражняващо свободна професия. Ще изработвам изделия от кожа, които ще продавам онлайн с доставка (от собствен сайт и през Etsy).
  Имам няколко въпроса относно това:
  1. Необходими ли са ми документи за квалификация за да се регистрирам?
  2. Ако правя допълнителни осигурителни вноски и за майчинство, ще имам ли право да получавам парични обезщетения за майчинство? Има ли ограничение най-малко колко време преди раждане трябва да съм се регистрирала като лице, упражняващо свободна професия?
  3. За извършването на тази дейност патентен данък ли дължа (по точка “Шивашки, кожарски, кожухарски и плетачни услуги”)?
  4. Ако някое от изделията се закупи от чужбина, необходимо ли е да се регистрирам по ЗДДС?
  5. Има ли изискване за минимален оборот на месец/година, за да мога да продължа да упражнявам тази дейност?

  Поздрави!

  • Здравейте,
   За да направите регистрация в Регистър Булстат, Ви е нужна документ за квалификация или диплома.
   Ако се осигурявате и за осигурителния риск “Общо заболяване и майчинство” ще имате право да получавате обезщетение за отглеждане на дете. При изчисляване на размаре на обезщетението се взема осигурителния доходът за 24 месеца.
   Ще е необходимо да направите регистрация по чл. 97 а от ЗДДС, за да получавате доходи от Etsy.
   Няма изисквания за реализирания оборот, за да упражнявате дейността си.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 5. Здравейте, искам да Ви помоля за отговор по следния казус.

  Работя на постоянен трудов договор и на пълни осигуровки в българска компания.

  Подълнително имам възвожност да подпиша договор със компания от UK за писане на авторска музика към тях. Договора е със фиксирана месечна ставка.

  Въпросите, които ще помоля да обсъдим са:

  1. Ако компанията от UK иска да и издам фактура за да си отчете разходите предполагам трябва да се регистрирам като freelances (Свободна професия)?

  2. Ако се регистрирам какви данъци ще дължа на държавата при положение, че продължавам да си работя по основния договор и съответно съм осигурен на максимално възможната сума?

  3. Ако дохода от допълнителната ми работа мине 50 хиляди лева за година трябва ли да се регистрирам по ДДС при положение, че UK вече са извън EU?

  4. При подаване на годишната данъчна декларация, какво трябва да приложа като документи за полученото заплащане?

  Поздрави!

  • Здравейте,
   За да издадете фактура към Вашите клиенти, задължително трябва да имате регистрация като свободна професия.
   Ако имате такава регистрация и щом Ви осигуряват на максималния осигурителен доход, няма да имате задължение да внасяте осигурителни вноски на месечна база, а ще трябва да внасяте само данък. Той е в размер на 10% от придобития доход.
   Ако за 12 последователни месеца получите доход в размер на или над 50 000 лв., то няма да имате задължения да правите регистрация поради достигнат облагаем оборот.
   При попълване на годишната данъчна декларация декларирате доходът, получен от трудовото правоотношение + доходът, получен от свободната професия.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

   • Благодаря за точния отговор.

    Само дали може и едно последно уточнение, което би било полезно за всички.

    Какви ще са в този случай нормативно признатите разходи? Създаването на музикални ефекти, които UK фирмата използва в музикалната си платформа могат ли да се считат за авторски (каквито реално са ефектите) възнаграждения и признатите разходи да са 40%?

    • Да, в този случай нормативно признатите разходи могат да бъдат в размер на 40%.
     Поздрави!

 6. Здравейте, г-жо Василева.

  Благодаря ви за възможността да задам въпроси, които ме вълнуват като млад специалист.

  По професия съм ландшафтен архитект и към момента работя на трудов договор на пълно работно време на длъжност, за която се изисква въпросното образование.
  Въпросите ми са:

  1. Какви ще бъдат евентуалните ми разходи, ако се регистрирам на свободна професия, при условие, че на месец ще получавам приходи средно по 500 лв/месец от дейността си на свободна практика. При условие, че няма да имам разходи по-големи от 25% от месечния си приход, ще се приспадат ли тези 25% от приходите ми, заедно с 10% данък.
  Може ли да ми споделите един пример с кратка разбивка на разходите с този примерен приход.

  2. Също така ще трябва ли да внасям допълнително осигуровки, след като вече съм осигурен по трудов договор.

  Благодаря предварително!

  • Здравейте,
   Когато се регистрирате като специалист на свободна практика, при стартиране на дейността трябва да подадете в НАП декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, в която декларация да отбележите датата на започване на дейността.
   От тази дата Вие ще бъдете осигурителни вноски. Ако изберете да се осигурявате на минималния осигурителен доход (който за 2021 година е 650 лв .), размера на осигурителните вноски ще бъде 203.45 лв . (ако желаете да се осигурявате с право на ползване общо заболяване) или 180,70 лв . (ако искате да не сте осигурен за общо заболяване).
   Ще се приспадат 25 нормативно признати разходи при изчислението на размера на данъка.
   Относно това дали трябва да внасяте допълнителни осигурителни вноски при положение, че Ви осигуряват по трудово правоотношение – освен, ако не Ви осигуряват на максималния осигурителен доход, трябва да внасяте осигурителни вноски когато започнете да упражнявате дейност.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 7. Здравейте и благодаря за насоките,с които ни помагате. В момента съм безработна и на борсата, поради обстановката. Искам да отворя акаунт/магазинче в Etsy. Имам и фирма тази година се навършват 5г от създаването и. От 2018г подавам необходимите документи за нея, че е без дейност, защото липсва такава. Трябва ли да изчакам да приключа с борсата ( юни месец 2021) и тогава да се регистрирам в Етси? Нужно ли е да подам за фирмата си регистрация по ДДС? Мога ли да се регистрирам като физическо лице и после да добавя фирма? Благодаря от сърце за отделеното време!

  • Здравейте,
   Ако получавате доходи от дейност в Etsy и декларирате дейността в НАП, ще спрете да получавате обезщетение за безработица.
   Когато започнете да упражнявате дейност през Etsy, подлежите на задължителна регистрация по чл. 97а от ЗДДС.
   Можете да започнете дейността като физическо лице, и в последствие да я пренасочите към фирма. В този случай регистрация се прави и първоначално като физическо лице, а в последствие – и за фирмата.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 8. Здравейте,

  От известно време съм безработна, но участвам в проекти от сайтове като 99designs.com, Freelancer.com и др. Смятам да регистрирам дейснстта си като самоосигуряващо се лице на свободна практика. Въпросът ми е: работата в подобни сайтове изисква ли регистрация по ЗДДС?

  Благодаря!

  • Здравейте,
   Подлежите на рагестрация по чл. 97а от ЗДДС в случаите когато получавате доходи от данъчно задължено лице от ЕС.
   В случаите когато и ако тези сайтове издават фактури за комисионни, тогава пак трябва да направите регистрация по чл. 97а от ЗДДС.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 9. Здравейте!
  Имам ЕТ, регистрирано по чл. 97А от ЗДДС. До 31.12.2020 извършвах услуги за Обединено Кралство, без да начислявам ДДС за това. На какво основание ще се издават фактури от 01.01.2021 за услуги за UK, когато кралството официално вече не е част от ЕС?
  Благодаря Ви!

  • Здравейте,
   От 01.01.2021 г. услугите към Обединеното Кралство ще бъдат освободени от начисляване на ДДС на основание чл. 86, ал. 4 от ЗДДС.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 10. Здравейте,

  искам да Ви помоля за коментар по 2 въроса при възможност.

  Искам да се регистрирам, специалист на свободна практика.

  1. Ако вече съм осигурен на пълни осигуровки трябва ли след агенцията по вписванията да се регистрирам в НАП?

  2. Тъй като допълнителните ми приходи ще са над 50000 лева за година трябва ли да се регистрирам по ДДС при положение, че те ще са от UK?

  3. При ситуацията, че реално би трябвало да дължа единствено 10% данък плащането му може ли да се случи с подаването на годишната данъчна декрарация без да се подават междинни декларации и плащане на всеки 3 месеца.

  • Здравейте,
   Ако вече сте осигурен на максималния осигурителен доход, когато упражнявате дейност като свободна професия, няма да дължите осигурителни вноски. Но трябва да подадете декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, в която отбелязвате началната дата на упражняване на дейността.
   Не, не трябва да се регистрирате по ЗДДС при достигане на облагаем оборот от осъществяваната дейност при условие, че приходите са от UK.
   В така описаната ситуация дължите внасянето на авансов и годишен данък, който е в размер на 10%. Задължително е да подавате декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ за авансовия данък и да правите плащане след изтичане на първите три тримесечия на годината.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 11. Здравейте, г-жa Василева!
  Аз започвам работа като фрийлaнсър и ще се занимавам с онлайн реклама и имам следните въпроси:

  Какви трябва да са договорните ми отношения с фирмите, които ще са ми клиенти? Граждански договор?

  Какво трябва да правя с ф-рите, които автоматично се издават от платформите за реклама? Те са с данни на регистрирания бизнес, тоест на даден клиент, но ще бъдат плащани с моя карта.

  • Здравейте,
   С клиентите си сключвате договор за услуга и им издавате фактури за плащанията, които трябва да направят към Вас.
   Доходът от фактурите се отчита, като на него се дължи 10% данък. Данъкът е авансов и годишен.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 12. Здравейте, имам нужда от съдействие относно регистриране на онлайн магазин за дрехи. Как е най-удачно да процедирам, тъй като възнамерявам да отворя само онлайн магазин в платформата Instagram и Facebook. По какъв начин да го регистрирам. Благодаря ви предварително.

  • Здравейте,
   Стъпките, които трябва да предприемете, за да може да осъществите Вашата дейност са: първо трябва да регистрирате фирма, през която да бъде осъществяване дейността и след това трябва да имате регистрация по ЗДДС заради това, че ще осъществявате дейност през двете платформи.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 13. Здравейте!
  Имам въпрос свързан с платения годишен отпуск при трудов договор. Чела съм, че по закон трябва да имаш придобити 8 месеца стаж, без значение дали е в една и съща фирма или на няколко места. Моят трудов стаж е по-голям от горе посочения, следователно при започване на нова работа с нов договор би трябвало да ми се полага отпуск. Въпроса, е че моят работодател твърди, че през 6 месечният изпитателен срок нямам право на платен отпуск, който е записан в договора. При положение всичко изписано по горе и факта, че в договора ми не е изрично посочено, че НЕ ми се полага отпуск при изпитетлния срок, мога ли да си поискам до момента отработените дни и ако се стигне до напускане по взаимно съгласие имам ли право да изиска да ми се заплатят изработените и не взети дни отпуск?
  Благодаря предварително!

  • Здравейте. Блогът е във ваканция до началото на септември. Безплатните консултации със счетоводител ще започнат отново в средата на септември.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *