Питай SEO специалист – 8

Он-пейдж, оф-пейдж оптимизация, метаописания, повторения на ключови думи с опашки и без опашки – четеш за SEO, опитваш се да прилагаш прочетеното, но не си съвсем сигурен какво се получава, на прав път ли си, къде грешиш.

Възползвай се от консултацията със SEO специалист. Задай въпроса си в коментарите, Славчо Панов ще отговори на първите 5 до края на месеца.

===

Славчо Панов отговаря на въпроси в рубриката „Питай SEO специалист”. Той е съсобственик и SEO експерт в дигитална агенция WebsiteDesign. Има над 10 години опит в сферата.

Съсобственик и издател на Avtora.com, Bpost.bg, Smartnews.bg и други. Автор и лектор
на някои дигитални събития в бранша.

4 comments to “Питай SEO специалист – 8”
 1. Здравейте,
  Никога преди не съм се занимавал с подобно нещо.
  От няколко седмици чета разни материали относно СЕО (външна и вътрешна) оптимизация. Препоръчително ли е да изкарам някакви курсове по HTML, Java или нещо от сорта? Правилно ли си мисля, че вътрешната (оф-пейдж) оптимизация е по-тясно свързана с копирайтинга?
  Блгадорая предварително!

  • Здравейте Иван,
   ако искате наистина сериозно да се занимавате със seo, то трябва да започнете с курсове, подред. В тази работа няма мисъл от половинчати неща, колкото да придобиете обща култура, защото много често се менят.
   Освен това много зависи къде точно четете, случва се да се пишат откровени небивалици по тези въпроси.
   Копирайтингът е едно от стотиците неща, свързани с on-site оптимизацията. On-page seo е част от on-site и там става дума главно за оптимизация на ниво страница. Тайтъл и мета дескрипшън таг, подзаглавия, съдържание, изображения – алт тагове, форматиране, разположение на елементите, семантика.
   Иначе тук можете да прочетете повече за вътрешната оптимизация: https://az-moga.com/category/seo-optimizatsiya/.
   Най-добре е ако имате поне начални програмни умения, най-вече свързани с изработката на сайтове и изискванията на Гугъл за добри практики на тези сайтове.
   Тук можете да се запознаете с някои от тях:
   https://developers.google.com/search/docs/beginner/seo-starter-guide

 2. Здравейте, Славчо!
  От скоро имам първият си сайт. Не разбирам нищо от SEO оптимизация и моля за съвет какво е най-важно да започна да правя за сайта ми. Моля също да ми споделите важни правила и насоки за ключови думи и мета описание.
  Поздрави и благодаря!

  • Петя здравейте,
   за съжаление seo няма как да се обясни набързо. Аз години го уча и още не го знам 🙂
   Важно е да се направи поне минимално проучване на пазара и конкурентите, да се намерят правилните ключови думи, да се определят страници за тях и още стотици неща 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *