Общи насоки за справяне с неприятни/нахални клиенти

Общи насоки за справяне с неприятни/нахални клиенти

Когато клиентите се опитват да ти се налагат и искат да свършиш нещо за по-малко пари, за по-кратък срок, въобще да работиш без да си съвсем съгласен с условията:

  • използват позицията на по-силния, държат се грубо, надменно, невъзпитано. Напомнят, че те плащат.
  • Експлоатират чувството ти за вина.
  • Играят на струната на честолюбието ти. Подхвърлят, че не са уверени, че можеш да се справиш или обратното – уверени са, че само ти можеш да направиш за два дни нещо, което изисква пет.
  • Апелират да им влезеш в положението. Например сега започват и затова трябва да им дадеш по-ниски цени.

За да се справиш в тези ситуации и да си осигуриш интересни, добре платени поръчки с нормални срокове за работа, достатъчно е да се държиш с клиентите според няколко прости правила:

1. Лошото отношение на новия клиент не е лично отношение. Той не те познава. За него ти си телефонен номер и глас, имейл, нещо без ясен образ, което е там, за да му свърши работа. Затова не се ядосвай, това ти пречи да мислиш и да преговаряш.

2. В повечето случаи клиентът не знае как точно да си оформи запитването и какво трябва да направи, за да започнете работа. Често пъти не знае и какво точно ще е най-ефективното решение за него. Той не ти изпраща нарочно мейл тип „Колко струва да ми напишете текстове/да ми направите сайт/etc.?“ Не го прави, за да те дразни, просто не знае как иначе да попита. Ти си специалистът – ти водиш.

3. Изясни условията и процеса на работа предварително. Тогава няма да има изненадани, неразбрали, такива, които са си мислели, че… Не оставяй място за своеволия и свободно тълкуване.

4. Изграждай ясен професионален образ. Когато е видно какво те отличава от конкуренцията, те търсят най-вече клиенти, които се нуждаят именно от специалист като теб.

5. Не взимай/не се опитвай да задържиш клиенти на всяка цена. Това те поставя в уязвима позиция, носи ти малко пари и много неудовлетворения.

6. Оценявай реалистично способностите си. Анализирай сам силните и слабите си страни, за да не се влияеш лесно от чуждо мнение. Обуздавай егото си. Работата не е състезание, а начин да помогнеш на друг човек, да изкараш пари, да се чувстваш удовлетворен.

7. Разделяй се с добро с всеки клиент. Не се знае кога и при какви обстоятелства пътищата ви ще се пресекат отново.

Преглеждай категорията „Общуване с клиенти“ в блога за повече информация и казуси, близки до твоя. Ако не ги намираш, пиши ми, ще се опитам да ти помогна.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *