Как да работя по-малко през лятото

Без клиентите ми да пострадат от това

 

Необичайно нещо ми се случи преди две-три седмици. Колега фрийлансър ме пита как да работи по-малко през лятото. Обикновено ме търсят фрийлансъри с обратния въпрос – как да се справят с намаляващите поръчки през отпускарските месеци. Аз самата имах подобен проблем, когато започвах своята свободна практика. Оттогава е и статията, която ти припомних в началото на летния сезон „Фрийлансър feat лято“.

И така, понеже последните години аз самата, съвсем целенасочено и доброволно, работя по-малко през лятото реших да споделя с теб някои съвети и насоки по въпроса: „Как да работя по-малко през лятото?”.

 

Предупреди клиентите си, че минаваш на лятно работно време

Ако го обявиш достатъчно рано на своите клиенти, можеш спокойно да промениш работното си време. Кажи им, че изпълняваш поръчки само сутрин или само вечер по 4 часа и през останалата част от деня да почиваш. Страхуваш се, че ще загубиш някои клиенти? Измисли начин да ви е удобно на всички.

 

Съобрази работата с отпуската на клиентите си

Често се случва клиенти да намаляват поръчките си за лятото или да ги преустановяват изцяло до есента. Питай твоите какви са плановете им за общата ви работа през този сезон. Информирай се също кога смятат да почиват и колко дълго. След това съобрази своите ваканционни планове с техните.

 

Подготви им поръчките преди да излезеш в почивка

Това също е вариант, ако графикът ти не е претъпкан. Сметни колко време искаш да почиваш и колко материали трябва да подготвиш на клиентите си, за да не усетят липсата ти, докато си в отпуска. След това поработи ударно за определен период от време. Разбира се, добре е да предупредиш предварително клиентите си какво си намислил, за да се подготвят, че трябва да ти платят повече пари наведнъж. Ако работата е много, а ти имаш нужда от почивка, говори с тях и им предложи минимум план, който да изпълниш.

Как да работя по-малко през лятото, фрийлансър

Концентрирай се върху работата

Това, че по цял ден висиш пред компютъра не значи, че по цял ден работиш. За сметка на това вечер ти остава тегавото усещане, че си пропулял в тежък труд още един летен ден. Ако искаш да работиш по-малко, да си доволен от резултата и да имаш време за плаж, разходки и други хубавини, концентрирай се върху задачите си. Работи плътно 4 часа (е, предвиди си 15 минути почивка между първите и вторите два) и след това прави каквото щеш.

 

Прочисти и стегни списъка си с клиенти

Колкото и да внимаваш със сигурност имаш поне един клиент, който плаща малко, има твърде много претенции и губи голяма част от времето ти. И друг път съм те съветвала да се отърваваш от всички тези неподходящи клиенти. Сега го повтарям – лятото е подходящ момент да се разделиш с всички клиенти, които изискват висок разход на енергия, време и усилия, а връщат малък приход. По-добре се освободи от тях, за да си починеш и да измислиш как да привлечеш клиентите, с които наистина искаш да работиш. (Припомни си статията „С какви клиенти искаш да работиш и защо е важно в някакъв момент да си изясниш този въпрос“.)

 

Няма ли да пострадат доходите ми

Обикновено едно винаги е за сметка на друго и не бива да се изненадваш, ако доходите ти леко намалеят. От друга страна, това съвсем не е задължително. Зависи как си планирал нещата. Ако приготвиш поръчките на клиентите си предварително например, ще имаш повече пари наведнъж за времето, в което смяташ да почиваш.

Изрових и една стара статия, мисля че пак може да ти е полезна: „Как един фрийлансър си осигурява финансова стабилност“.

А ти как организираш работата си през лятото?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *