Откъде работя днес: Норич, Източна Англия

Добре де, истината е, че в момента не работя по копирайтърски проекти, а по няколко нови разказа. Спечелих стипендия за минирезиденция в Норич* – 9 дни – и съм тук от миналия понеделник. Градът обаче е чудесен и бързам да ти дам идеи и препоръки. Aко още не си решил закъде ще стягаш куфарите тази есен, планирай си посещение на Норич.

Не е ли твърде мъгливо и дъждовно в Англия? До днес времето беше същото като в България. Така или иначе е есен, идва и зима – нормално е да е дъждовно, студено и мъгливо. В Норич обаче уютните местенца за работа и забавление са много и близо едно до друго, така че това изобщо не е от значение.

Норич, Иванка Могилска, фрийланс, откъде работя днес
Гледката от моя прозорец.

Как да стигнеш до Норич

Със самолет на Wizzair или на Ryaniar до Лондон (тъкмо ще се пошляеш и там) и след това с автобус до Норич (това е най-удобният вариант, препоръчвам ти да използваш National Express Group).

Ако кацаш на Лондон Лутън, ще имаш една смяна на автобуса в Кеймбридж. От и до Лондон Станстед имате директни автобуси.

Норич, Иванка Могилска, фрийланс, откъде работя днес

Къде да се настаниш

Airbnb е изцяло на твое разположение. Градът е малък, всичко в центъра и широкия център ти е най-много на 15 до 20 минути път пеша. Улица St. Giles, районът около университета по изкуствата, покрай реката, и покрай писателския център – това са все чудесни места, на които да си потърсиш апартамент. Можеш разбира се да наемеш нещо и в по-отдалечен район, на по-ниска цена – градският транспорт функционира отлично.

 

Интернет

Има навсякъде и не е лош. Можеш да работиш на спокойствие.

! Не забравяй да си вземеш преходник за контакт от английски към европейски, защото ще останеш неприятно изненадан, когато се опиташ да си заредиш лаптопа или телефона.

Къде да работиш

На първо четене в Норич има четири споделени работни пространства. Има и страхотни заведения – светли, уютни, тихи, с добър интернет, отлично кафе и куп вкусотии на един сервитьор разстояние. Препоръчвам ти The Bicycle Shop. №33 е чудесно, ако си от по-ранобудните – предлагат няколко вида закуска (много са вкусни!), но след 10:30 често става доста шумно.

В общи линии, в което и кафене по малките улички на града да влезеш, няма да сбъркаш.

Норич ми се струва рай за дизайнери, илюстратори и хора, които правят бижута, чанти, шапки. Тук могат да намерят много колеги, съмишленици и партньори за нови проекти.

(За който се интересува, университетът на Източна Англия има много силна програма за творческо писане.)

Норич, Иванка Могилска, фрийланс, откъде работя днес

Алеята покрай реката ми е едно от любимите места.

Как да се забавляваш

Както си поискаш. Градът ври и кипи от живот. Както вече разбра, има много и все интересни барове, ресторанти, кафенета. В миналото казвали, че Норич има по една църква за всяка седмица от годината и по една кръчма за всеки ден от годината. Е, нищо не се е променило.

Клубове с музика на живо, литературни четения, мюзикъли и спектакли, филми, концерти – градът ти предлага всичко, което ти хрумне. Включително възможности за разходка с лодка, риболов, кротко четене в библиотеката, танци, слушане на орган, безцелно шляене, разглеждане на архитектурни забележителности, посещение на изложби, шопинг и опитване на вкусотии от цял свят.

Норич, Иванка Могилска, копирайтинг, фрийланс, откъде работя днес

Plantation Garden от високо.

 

Ако нацелиш час-два хубаво време, препоръчвам ти да посетиш и Plantation Garden – великолепна градина и най-подходящото място да си събереш мислите.

На час път с влака ти е морето. Препоръчвам ти да посетиш Кромър. На мен ми стана едно от любимите места. Още не съм си намерила думите за него, ето ти две снимки.

Норич, Иванка Могилска, копирайтинг, фрийланс, откъде работя днес

Плажът на Кромър.

 

Норич, Иванка Могилска, копирайтинг, фрийланс, откъде работя днес

По-цивилизованата част от плажа на Кромър. Това в дясно е сградата на театъра. Работи с пълна пара и през есента.

 

Е, това е от мен. Другата седмица очаквай статия от счетоводителя Стефка Василева и на 20. 10 се възползвай от безплатната онлайн консултация с нея, която ще се проведе в блога (следи за повече информация).

До!

===

Творческата резиденция за български писател в Норич е проект на фондация „Елизабет Костова“ и се осъществява с подкрепата на Посолството на Република България в Лондон и Държавния културен институт към Министъра на външните работи. Проектът се реализира в партньорство с Националния писателски център, Катедрата по литература, драматургия и творческо писане в Университета на Източна Англия и Британския център по литературен превод към Университета на Източна Англия.

One comment to “Откъде работя днес: Норич, Източна Англия”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *