Защо трябва да имаш фрийлансърски принципи и каква ти е ползата от тях

Значението на думата „принцип“, според тълковния речник, е „убеждение, възглед, от който човек се ръководи“. Синонимният речник пък предлага следните думи, които са му близки по значение: „начало, правило, аксиома, максима, закон, норма, постулат, основа, ръководно начало, пример, указание“.

Ти имаш ли си принципи? Отделил ли си време да се наблюдаваш, да анализираш отношенията си със света около теб и със себе си, и да формулираш свои принципи. И ако ги имаш, спазваш ли ги или се сещаш за тях само от време на време?

Ако отговорът е „не“, но си кандидат- или начинаещ фрийлансър, съветвам те да се коригираш.

Защо са ти фрийлансърски принципи и каква ти е ползата от тях?

Фрийлансърът, особено начинаещият, е самотна лодка в океана и ако няма ориентири лесно може да се загуби. Тогава започват да се чуват оплаквания от сорта „Как да нямат шеф фрийлансърите, то клиентът им е шеф!“, „Писна ми да работя по празници, ужасно е, че всички фрийлансъри го правят!“.

Когато си формулирал твоите принципи на работа на свободна практика, ти се справяш много по-лесно с несгодите на фрийланса и с клиентските капризи. (Припомни си статията „Как да се справим с тъмната страна на фрийланса – 5 истини, които не са съвсем верни“.)

Твоите твърди убеждения те крепят при преговори с клиенти, в необичайни работни ситуации, в които нямаш време да помислиш как да постъпиш или когато се уплашиш, че нямаш достатъчно поръчки. Принципите не ти позволяват да се съгласяваш на к’во да е отношение, заплащане, условия на работа.

За какво служат принципите и каква полза имаш от тях

Какво имаш предвид точно под „принципи на фрийлансъра“ не съм сигурен/сигурна, че те разбирам

Например:

Не работя в събота и неделя, а също и след 19 часа вечерта през седмицата. 

Решил си, че близките и почивката ти са точно толкова важни, колкото и работата. Имаш си правило и си го спазваш. Времето, което си отделил да помислиш нужно ли ти е това или не, фактът, че си го формулирал за себе си, му придават достатъчно тежест, за да го съобщаваш категорично на клиентите си. Помага ти да си непоколебим пред по-настоятелните и най-вече пред тези, които се опитват да те накарат да се чувстваш виновен за това, че не искаш да им свършиш работа в събота.

Ето и още примери:

Винаги работя с 50% капаро. 

Не приемам поръчки, ако смятам, че продуктът може да нанесе повече вреди отколкото ползи. 

Статиите на здравна тематика, които пиша, трябва винаги да се проверяват от консултант – медик или фармацевт. 

Не се лакомя да взимам работа, в която не съм специалист. 

За подобен тип принципи ти говоря. Не са сложни и завъртени, напротив, трябва да са простички, конкретни и да ги прилагаш всекидневно.

 

Как да знам от самото начало какви ще са работещите за мен фрийлансърски принципи

Много е възможно някой от работните принципи, които си измислиш като начинаещ фрийлансър, да се окаже безполезен или дори вреден за работата и/или отношенията ти с клиентите.

Причината е в това, че още нямаш достатъчно опит в свободната практика и не знаеш какво ще работи за теб. Това не е болка за умиране. Принципите не са нещо абсолютно непроменяемо. Е, ако ги променяш всеки ден пък, ги обезсмисляш.

Затова си задай първоначални правила, базирани на професионалния и житейски опит, който имаш до момента. Анализирай внимателно всяка една ситуация, в която изпадаш като фрийлансър, отношенията си с клиентите, кога най-често се оставяш да те победят при преговорите. Практиката сама ще ти подскаже кои са работещите за теб фрийлансърски принципи.

Те ще ти помогнат да си успешен фрийлансър, който не се изживява като подчинен на клиентите си и се чувства уверен и спокоен в работата си.

Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *