3 техники за укротяване на нервни клиенти, които ти се месят в работата

Те могат да направят работния ти ритъм на пух и прах по всяко време на годината, но са особено активни сега, преди коледните празници – нервните клиенти. Настояват, че това, което имаш да правиш за тях трябва да бъде свършено сега, веднага и ако може, малко по-бързо. Обясняват ти, че търпят страшни загуби, молят, припадат, крещят по телефона или ти пишат през 5 минути във всички месинджъри, за да разберат имаш ли напредък по техния въпрос. Резултатът обикновено е остра размяна на реплики, ядосан и изтощен фрийлансър, ядосан и изтощен клиент и несвършена работа.

Има начини да си спестиш целия този цирк и да свършиш добре това, за което ти се плаща. Прочети днешната статия и ги приложи веднага. Ще ти олекне.

п.с. Ако се сещаш и за други трикове и техники, сподели ги в коментарите, всички ще ги ползваме и ще сме ти благодарни.

справяне с нервни клиенти, общуване с клиенти, фрийланс, фрийлансър, свободна практика

Предварителни условия за успех на прилаганите техники

  1. Говорим за клиенти, с които имаш предварително договорени, нормални срокове, но те изведнъж решават, че трябва да ускорят нещата или просто са свръхконтролиращи и не могат да те оставят да си свършиш работата спокойно. А също и за клиенти, които в момента имат някакъв проблем с предлаган от теб продукт/услуга и настояват да им го решиш веднага.
  2. Приемаш, че ти си този, от когото зависи тормозът да спре. Не очакваш клиентът ти да се успокои и вразуми с магическа пръчка. Помниш, че имаш контрол само над себе си и собствените си действия, не и над действията и реакциите на другите. Това ще те зареди с необходимата доза дзен. Цаката е да не се ядосваш, да запазиш спокойствие и да продължиш да си работиш, като направиш така, че клиентът да не те прекъсва и да не ти пречи.

справяне с нервни клиенти, общуване с клиенти, фрийланс, фрийлансър, свободна практика

3 техники за укротяване на нервни клиенти, които ти се месят в работата

1. Отлагай

Не отлагаш изпълнението на задачата. Работиш спокойно по нея, правиш каквото е необходимо. Отлагаш само отговора, офертата, финалния вариант на проекта, който клиентът настоява да получи веднага. Целта ти е да си осигуриш достатъчно време, в което да работиш без да те прекъсват и разфокусират, без да те обсипват с обидни слова или да ти споделят драматични истории. За да я постигнеш, използвай някои от следните фрази:

„Сега ще погледна. До (еди-колко си време) ще ви пиша/върна обаждане.“

„Работя по вашия проблем/задача в момента. Вероятно ще ми отнеме (еди-колко си) време. Ще ви се обадя/ще ви пиша, когато имам напредък/когато съм готов.“

„Прегледах всички материали, но ми е необходимо (еди-колко си) време, да помисля и да ви предложа най-добрия вариант за вас.“ 

„Готов съм с текстовете, но искам да ги прегледам още веднъж и да ги редактирам финално.“

Говорейки по този начин  на клиента, ти му даваш сигнал, че си взел присърце неговя проблем, работиш по него и реално удовлетворяваш искането да му обърнеш внимание сега, веднага. Просто не се ангажираш да свършиш всичко сега, веднага. За повечето клиенти това е напълно достатъчно.

Разбира се, за да не си изстреляш патроните напразно, спази срока, в който си обещал да се обадиш, да отстраниш проблема, да предадеш проекта или да кажеш докъде си стигнал. Ако не си сигурен, че можеш, бъди по-уклончив, не казва „до час“, кажи „до час-два“ например.

2. Дръж клиента в течение на това, което правиш

Има професионалисти, които не обичат този подход, ако той включва изпращане на незавършени проекти за преглед на клиента. Причината е, че обикновено отсрещната страна се захваща да коментира и да иска корекции по нещо, което още не е готово.

Но! Не е нужно да прибягваш до този краен вариант. (Макар че и той работи добре, стига да го комбинираш с техника номер 3.)

Просто периодично изпращай на клиента мейл, в който обясняваш на какъв етап от работата си, какво си свършил до момента, какво предстои да направиш. За повечето клиенти това е достатъчно. Те се успокояват, когато видят, че действаш по техните въпроси и задачи и спират да те тормозят по всички възможни канали. Освен това имат чувството, че държат положението под контрол.

3. Ангажирай

Всеки е много курназ и иска всичко да стане на секундата, докато не го накараш да ти помага. Когато клиентът се тръшне, че бизнесът му загива, защото ти не си даваш зор и не бързаш достатъчно, измисли му работа, различна от тази да ти дава акъл.

Задавай въпроси, на които е нужно да се отговори писмено. Искай допълнително информация. Помоли го да провери нещо.

В повечето случаи това рязко намалява желанието на клиента да ти звъни, да ти пише и въобще да си разговаряте. От човек, който има достатъчно свободно време, за да те контролира нонстоп, той изведнъж се превръща в супер заета машина, която няма време да си вдигне главата от задачи и ти има пълно доверие, че ще си свършиш работата.

Как да обясниш на клиента, когато си готов с поръчката му, че си успял да приключиш и без жизненоважната информация, която си поискал от него? Имаш два варианта:

  • наистина изчакваш да ти я подаде и след това завършваш задачата.,
  • изпращаш му готовите материали с обяснение как си успял да се справиш и без нея, или откъде другаде си успял да си я набавиш, само и само да приключиш по-бързо, защото знаеш, че му е много спешно и важно.

Можеш да комбинираш и да ползваш тези 3 техники както си поискаш. Работят безотказно, стига да успееш да ги приложиш хладнокръвно, спокойно и любезно. Пробвай.

п.с. Последни счетоводни въпроси за тази година, задавай в безплатната консултация за декември.

Напомням ти, че ако си подариш онлайн копирайтинг курс за самостоятелна подготовка до края на годината, получаваш и 1 безплатна консултация с мен. Пишеш си текстовете и след това ги обсъждаме и изглаждаме заедно. Виж цялата програма на курса и го поръчай, имаш малко повече от 10 работни дни, за да се възползваш от предложението ми. 

онлайн копирайтинг курс, копирайтинг обучение онлайн

Пожелавам ти лека и спокойна работа и сговорчиви клиенти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *