Не съм договорил цена преди да си свърша работата

Какво да правя?

Това е често срещана грешка. Особено при начинаещите фрийлансъри.
Свършил си работа без да кажеш колко ще струва трудът ти. Направил си плах опит да договориш цена, но клиентът е отговорил: “Аз нищо не разбирам, вие си знаете, колкото струва, ще си платя.” и ти си се отказал.

Грешката е твоя. Не се отказвай. Настоявай. Щом клиентът не иска да го обсъждате, просто му изпрати оферта на мейла. Важно е да знае колко ще му струваш. В противен случай има два най-вероятни начина да се развият нещата:

1. Предаваш свършената работа и казваш цената. За клиента тя е много висока и за да получиш поне нещо, ти се съгласяваш да ти се плати по-малко.

2. Предаваш свършената работа и казваш цената. За клиента тя е много висока, но без да се разправя си плаща.

И в двата варианта някой се чувства излъган и вероятността да работите заедно в бъдеще е минимална. За да спреш поредицата от грешки, предлагам следното:

Не съм договорил цена преди да си свърша работата

1. След като свършиш цялата работа, опиши подробно кое колко струва, като разбира се имаш готов отговор защо струва толкова.
2. Дай базовата цена.
3. Ако я товариш заради експресна поръчка, напиши с колко.
4. Ако си дал отстъпка, колко е тя и защо я даваш.
5. Опиши всичко, извън базовата цена, в проценти. Така клиентът може да изчисли какво ще му струва да използва услугите ти следващия път.
6. Подробната оферта му предай заедно с работата.

Ако не го направиш, а просто назовеш някаква сума, вероятността тя да му се стори висока, да помисли, че искаш да го излъжеш и да стане недоверчив и агресивен е много голяма. Не забравяй, че клиентът ти вече е спокоен – нищо не спъва делата му, спешната работа е свършена и сега по-неизгодната позиция е твоята.
Затова бъди открит – дай му възможност да проследи всяка стотинка. Спечели доверието му преди да си го загубил.

Дал си подробна оферта. Клиентът я е прегледал отгоре-отгоре и все пак му се е сторила висока. Не прави повече
грешки – не отстъпвай от цената. Ако го направиш, клиентът ти или ще остане с убеждението, че си го излъгал и затова така бързо си се съгласил на по-малко пари или ще остане с впечатлението, че не цениш работата си. А ако не я цениш ти, защо да я цени някой друг?

След като дадеш разяснения защо цената е такава – прави го спокойно и любезно, моля – клиентът я плаща. Ако си го убедил в правотата си, дори ще те потърси отново за работа. (Тогава вече със сигурност ще те попита за условията предварително.) Ако не си успял да го убедиш, едва ли ще работите повече заедно. Съветвам те да си потърсиш нов клиент. И непременно договаряй цената предварително – това не е израз на недоверие, а осигуряване на нормални отношения по време на работа.

5 comments to “Не съм договорил цена преди да си свърша работата”
 1. Цената провокира много мисли в клиента. Интересно е, че ако е много ниска ще си каже “толкова е и качествена”, а ако е много висока “Тоя пък какво се превзема?”

 2. Вярно е.
  Предполагам, че способността да определяш точната цена, да я отстояваш, да преценяваш реално клиента и това, което ти възлага се подобрява с времето и опита.

  Мислех си да напиша пост на тема “основни принципи за ценообразуване”, защото ако се научим да поставяме реални цени, клиентът има по-малко възможности да реагира така, както ти си описал.

 3. Здравейте!

  Би ми било любопитно и полезно да науча “основните принципи за ценообразуване”.
  Има ли вече такъв пост, защото виждам, че този е от 2010-а година?
  Благодаря!

  Смислен ден!

  Ива Колева

 4. Здравейте, Ива,

  можете да погледнете поста “Как се ценообразува”.
  http://mogilska.blogspot.com/2010/12/blog-post_12.html

  Ако имате още въпроси по темата, или по някоя от другите теми, ще се радвам да ги зададете на страницата на блога във Фейсбук. Аз ще се опитам да отговоря. А може да се включат и колеги. Така всички ще си бъдем по-полезни.

  Благодаря ви и успех. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *