5 новогодишни обещания, които НЕ са подходящи за фрийлансъри

новогодишни обещания, фрийлансър, свободна практика

1. Ще работя повече

Не работи повече, бъди по-дисциплиниран и фокусиран, и не се бъхтай за жълти стотинки.

Стъпка 3 е свързана с второто новогодишно обещание, което НЕ е подходящо за фрийлансъри.

свободна практика, новогодишни обещания, фрийлансър, фрийланс

2. Ще разкарам всички клиенти, които плащат малко

Принципно това е много добро решение, но те съветвам леко да го преформулираш. Разкарай клиентите, които плащат малко, но имат прекалено големи изисквания и претенции, държат се зле с теб и като цяло работиш трудно с тях. Фокусирай се върху „ще работя само с клиенти, които плащат достатъчно и се сработваме добре“.

 

свободна практика, новогодишни обещания, фрийлансър, фрийланс

3. Ще започна да се грижа повече за себе си

Фрийлансърът, особено начинаещият, е изключително склонен да се занемарява. Прегледай статията „Мръсните тайни на един фрийлансър“ и започни да се грижиш за себе си веднага. Не отлагай. Например, не яж пред компютъра днес на обяд. Приключи със задачите малко по-рано и излез на разходка.

Не работи по празниците. Пари се изкарват, клиенти и поръчки се намират, но нерви, здраве и време, прекарано с любими хора се връщат и наваксват трудно, понякога е направо невъзможно.

 

свободна практика, новогодишни обещания, фрийлансър, фрийланс

4. Ще отделям повече време за лични проекти

Това е хубаво обещание, но така формулирано е просто неизпълнимо. Колко е „повече време“ и откъде ще го вземеш? Много по-ефективно е да си обещаеш редовно да отделяш повече време за лични проекти. Например всеки ден, или през ден, по един час. Подобна формулировка е по-конкретна и възможна за спазване. А и постоянните усилия, макар и по-малки, ще дадат по-добър резултат. Преди да започнеш прочети „Възпитание на вдъхновението или как да намериш време за лични проекти“.

 

свободна практика, новогодишни обещания, фрийлансър, фрийланс

5. Ще спестявам част от по-големите суми, които изкарвам

Звучи супер, но без да имам и далечна претенция да съм гуру по лични финанси, ще ти кажа, че не е достатъчно. Особено, ако парите ти идват като малки суми от много и различни клиенти в различни периоди от месеца. Има голяма опасност, докато чакаш да ти се събере по-голяма сума, да си изхарчил значителна част от парите. Помисли как да направиш така, че да отделяш 10-20% от сумата, която влиза в сметката ти за всяка поръчка. Това ти се вижда супер малко и смяташ, че не си струва? Истината е, че малко е по-добре от нищо. По-важно е да си създадеш навик да спестяваш, докато ги чакаш големите пари, от които можеш да отделиш. А и тъкмо, като го направиш, те просто чувствително ще увеличат сумата, която вече си спестил.

Е, ако съм пропуснала някое новогодишно обещание, което си си дал в навечерието на коледните и новогодишни празници, просто се върни и го огледай внимателно. Достатъчно ясно и конкретно ли е формулирано? Подбрал ли си точните думи? Само по един начин ли може да се тълкува това, което си обещаваш или по два-три?

Точните формулировки са знак, че си наясно какво точно искаш за себе си. А когато знаеш какво искаш, е много по-лесно да го постигнеш. Толкова лесно, че понякога чак ти се струва, че не си го постигнал, а си го получил. 🙂

Върни се в блога в сряда, за да прочетеш втората от страхотните рекламни истории на Нели Средкова. Тя ще ти разкаже за супер успешната коледна рекламна кампания на  британската търговска верига Marks & Spencer. Едно от най-вдъхновяващите неща в нея, поне за мен, е че успява да излезе от рамките на социалните мрежи и рекламните канали и да се превърне в доброто старо офлайн преживяване и споделяне на чудесни моменти с любими хора от плът и кръв.

Успешна последна работна седмица за тази година от мен!
Пожелавам ти по-малко обещания и повече действия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *