Възпитание на вдъхновението и как да намериш време за лични проекти

Преди седмица и половина участвах в уебинара „Как да намерим време за творчество или възпитание на вдъхновението“ – част от програмата за изграждане на полезни навици Alephia. В нея всеки месец от годината е посветен на различна тема. Януари е за творчество и креативност. 

В днешната статия маркирам за теб някои общи положения, които засегнахме в разговора с Венета Димитрова, създател на програмата. Те ще ти помогнат да се ориентираш как да намериш време за работа по лични проекти и как да се справиш с непостоянството на вдъхновението. 

 

Двете основни пречки пред заниманието с лични проекти

  1. Да започнеш 

Обикновено отлагаме нещата, които не са свързани с печеленето на пари, с грижата за семейството или с получаването на по-бързо удоволствие като излизане с приятели, разходка в парка, гледане на филм. 

Започването на личен проект изисква усилие, време, дисциплина, лишаване от забавления, които ти доставят удоволствие на момента. Той ще ти донесе удовлетворение, но на по-късен етап. Затова и си склонен да отлагаш започването му с извинения като „Нямам време.“ 

Всъщност, ако проектът ти е наистина важен, ако ти е наистина интересно да работиш по-него, ще намериш време и ще се откажеш от друг тип удоволствия и забавления, за да го развиеш.*

Възможно е и нещо друго да ти е спирачка. Например страх, че няма да се справиш; недостатъчно интерес (но пък е хубаво да си мечтаеш и да казваш, че би написал роман да речем, само да имаше повече време). 

Поговори със себе си, открий какво наистина ти пречи да започнеш проекта си и действай. 

*Изключвам онези периоди от живота, в които наистина ти е непосилно да отделиш време (започване на нов бизнес, за който трябва да блъскаш здраво; първата година от живота на детето ти, когато не знаеш много на кой свят си и мечтаеш предимно да спиш; etc.) 

 

       2. Да завършиш проекта

Много е трудно да завършиш каквото си започнал, ако подходиш с грешни очаквания към него. Повечето проекти се провалят, защото този, който ги започва очаква, че ще му е лесно, нещата ще се случат по-бързо, ще е по-приятно по пътя към целта. Всъщност работата по задача, която те вълнува е като всяка друга работа – изисква време, търпение, усилие, учене, експериментиране. Разликата е, че ако наистина искаш да развиеш проекта си и намираш смисъл и щастие в него, всяка трудност по пътя приемаш като предизвикателство и търсиш начин да я преодолееш, а не се отказваш. 

Голяма спирачка е и очакването, че всичко ще се получи идеално от първия път. Само защото искаш да направиш нещо и ти е важно, не значи, че ще успееш да го направиш веднага. Не спирай да опитваш, да развиваш уменията си и да подобряваш това, което си започнал. 

свободна практика, фрийланс, вдъхновение, лични проекти

Кога идва вдъхновението и как да го опитомиш

1. Вдъхновението идва, когато си поиска и няма смисъл да го чакаш

Започни да работиш по проекта си всеки ден по малко. Не е нужно всичко, което правиш да види бял свят. Чопли си бавно, съсредоточено, експериментирай, прибавяй, махай, въобще всеки ден мисли и прави по нещо. Бъди сигурен, че вдъхновението ще дойде да те нагледа, то е много любопитно. 

 

2. Разбери все пак кога идва вдъхновението, за да си подготвен да го посрещнеш

Наблюдавай себе си и ще откриеш в какви ситуации и по кое време на деня най-често те навестява вдъхновението. Тогава ще можеш да планираш работата си така, че посещението му да е максимално ползотворно за теб. Или поне ще имаш тефтерче подръка, за да запишеш идеята, която ти е хрумнала. 

Пак самонаблюдението ще ти помогне да се научиш да записваш идеите си така, че после да не се чудиш какво си имал предвид, а да подредиш думите така, че да запазиш вдъхновението в тях и после да си го върнеш лесно. 

Спирам дотук. По време на уебинара говорихме още за това всеки ли има въображение и как се тренира то; за творческия блокаж и преодоляването му; за бърнаута; постоянството, подобряването на вече разработени проекти и още, и още по темата. Давах и много лични примери как съм се справила с различни ситуации, въобще получи се много приятен и полезен разговор. Запис от него можеш да гледаш, ако се включиш в модула за творчество и креативност на Alephia. (Ще имаш достъп и до всички останали материали по темата.) 

Пожелавам ти успешна седмица, силен старт на личните ти проекти и нека вдъхновението бъде с теб. 

Прегледай и тези две статии по темата: 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *