SEO: 5 идеи за линк билдинг

Ако се занимаваш сам с популяризирането на сайта/портфолиото си, тази статия ще ти е полезна. Авторът ѝ е Георги Тодоров – SEO специалист.

Аз само ще добавя, че е по-добре да отделяш всеки ден по малко време, за да правиш нещо в тази посока, вместо да чакаш да ти се освободи време, за да свършиш всичко наведнъж. Първо, не е ясно кога ще се случи това и второ – резултатът едва ли ще е добър за сайта, а и за реномето ти.

======

Линк билдингът почти винаги е най-трудната част от работата на всеки SEO експерт, но и най-важната стъпка към успеха.

Това е така, защото почти няма сайт в конкурентна ниша, който да се класира добре без към него да сочат голям брой авторитетни линкове.

Изграждането на връзки изисква творчество, много работа и бюджет. Няма две еднакви кампании за линк билдинг, а начинът, по който решите да изграждате връзки, зависи както от типа на вашия сайт, така и от личните ви предпочитания и желания.

По-долу ще откриете 5 идеи за линк билдинг, които ще ви помогнат да развиете сайта си като истински професионалист.

 

1. Линкове от Уикипедия

Уикипедия си остава един от основните източници на информация за много хора. Ето защо тя е и страхотен начин за линк билдинг. Ако сте експерт в дадена област, можете лесно да включите линкове към своя сайт в Уикипедия. Открийте статия, която съвпада като тематика с вашия бизнес и помислете как да я направите по-полезна за читателите.

Допълнете статията и добавете линк към сайта си най-долу, в секция „Източници“. Така читателите могат да го посетят, ако имат нужда от повече и по-подробна информация. Това е! Текстът ще трябва да премине през одобрението на администраторите на Уикипедия, но ако сте се постарали да сте полезни на читателите, ще издържи проверката.

SEO, линк билдинг, фрийланс, фрийлансър, свободна практика

2. Оставете препоръка и вземете линк

Направете си списък с доставчиците на услуги и продукти, които сте използвали през последните години. Проверете на сайтовете им дали имат страница с препоръки от клиенти.

Напишете мнението си за техния продукт/услуга и оставете с него имената си и линк към вашия сайт. Когато препоръката бъде одобрена и се появи на страницата, към нея ще бъде добавен линк към вашия сайт, който другите потребители ще могат да посетят. Защо да го правят? За да се убедят, че сте надежден източник на информация. Така само за час-два можете да направите няколко линка.

 

3. Напишете гост статия за любим сайт и вземете линк

Писането на гост статия също е добър начин за изграждане на качествен линк билдинг. Има много сайтове, които с радост приемат статии от експерти в различни области и ги публикуват в своята платформа. Така те обогатяват своето интернет пространство с нова, интересна и полезна информация. Защо е полезно за линк билдинга?

Защото повечето уебмастъри/собственици на блогове ще ви разрешат да си сложите 1-2 линка към ваши собствени проекти. Това е нещо като негласно правило – вие им предоставяте безплатна статия, а те от своя страна ви позволяват да си сложите линк в нея.

 

4. Публикувайте снимки с линкове

Много оптимизатори публикуват снимки в директории за изображения, с цел да вземат линк в описанието. Според мен този тип събмишън линкове почти нямат ефект, понеже се използват масово от години от индийски и пакистански SEO специалист и Google умишлено е понижил стойността им.

Аз имам по-добра идея как да използвате снимките си за линк билдинг цели. Това, което трябва да направите, е да съберете интересни снимки в галерия и да ги публикувате в сайт за свободни изображения, като Flickr. Важно е снимките да са ваша собственост, иначе се губи смисълът. Ето моята галерия от снимки във Flickr, с която вече спечелих няколко линка.

Уверете се, че изображенията са достъпни под лиценза Creative Commons (CC). Той позволява на всеки да използва вашите снимки, стига да постави линк към вашия сайт като източник. Някои хора ще ви дават линк веднага, други ще трябва да ги подсетите. Можете да следите новите линкове към сайта си чрез инструменти като Ahrefs, Majestic или LinkCheetah.

Остава да проследите кога хората използват вашите снимки и къде. Добре е да автоматизирате този процес. Може да го направите с помощта на специално създадено за целта приложение – Pixsy. То ви позволява да поемете контрола върху снимките си, като виждате къде и как се използват онлайн.

Имайте предвид, че това е пасивен начин за линк билдинг. С негова помощ можете да получите до няколко линка месечно, в зависимост от типа и качествтото на снимките, които публикувате.

 

5. Дайте мнението си в различни дискусии в интернет

Има множество сайтове, в които потребителите задават въпроси и очакват отговор от експерти. Ето защо, ако сте експерт в дадена област, можете да откриете подходящите форуми, да си създадете профил и да започнете да отговаряте на въпросите, свързани с вашата работа. Как това ще помогне за линк билдинга?

Добавяте връзка към вашия уебсайт в подписа на профила ви.

Ако във вашия сайт има статия или услуга, която би помогнала за разрешаването на конкретен въпрос, можете да сложите линк към нея в коментар. В България сайтовете за дискусии са форумите. Докато в чужбина, освен форуми има и специализирани сайтове за дискусии като Reddit, Yahoo Answers, Quora и други.

Марио Пешев, основател на българската компания DevriX, е чудесен пример за огромния потенциал на Quora. След като небрежно пише в платформата по няколко отговора на ден за около година, той получава съобщение от Addriene Gomer от Quora, с молба да преиздаде един от неговите отговори в други платформи. Така достига до сайтове като Forbes и Enterpreneur.

Заключение
Двата най-важни фактора за класиране в Google са:
1) Качествено съдържание, което отговаря на очакванията на потребителите.
2) Линкове (голям брой авторитетни и релевантни линкове)

Линк билдингът е важна част от SEO, а правилното му изграждане е още по-важно, ако искате да свършите качествено работата си. Използвайте някои от тези трикове (или всички) и ще успеете да покажете на Google, че вашият сайт заслужава да е начело в класирането.

=======

Георги Тодоров, SEO специалист, фрийланс, свободна практика, фрийлансърГеорги Тодоров е SEO специалист и блогър в DigitalNovas. Специализира в Off Page SEO и винаги можете да го потърсите за съвет. Освен в собствения си блог, Георги е автор в редица издания като SEMrush, Business2Community, SiteProNews, JeffBullas и други.
Ако имате въпроси, моля задайте ги като коментар тук под статията и Георги ще ви отговори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *