Как двете феи на Marks & Spencer сбъдват коледни желания и карат хората да говорят за тях

Рекламни истории #2

 

Какво е Коледа без коледни рекламни кампании? Нищо и половина! Аз лично се разчувствам повече от тях отколкото от коледни филми и гледам коледни реклами с голямо удоволствие.

В предпосления пост за тази година Нели Средкова ти разказва за двете феи на търговска верига Marks & Spencer, които изпълняват желания. Буквално! Виж как се комбинира успешно онлайн с офлайн преживяване и разбери как можеш да използваш социалните мрежи, за да разбереш какво искат потребителите ти и… да им го подариш.

===

Нели Средкова, копирайтинг, копирайтър, фрийлансКоледа, за някои, е ухание на курабийки с канела и билков чай. За други – надпревара с времето за купуване на подаръци. За трети – пореден повод да ни напомнят, че можем да сме малко по-добри и по-грижовни. И да, някои от нас искат да вярват, че по Коледа стават чудеса.

През 2014-а година търговската верига Marks & Spencer заимства всички тези символи на празника и ги превръща в основа на една от успешните кампании по това време на годината.

 

Име на кампанията

The Two Fairies – Marks & Spencer Включва профил в Twitter, рекламно видео, което се излъчва по телевизията и в Youtube, и добра логистика. 🙂

 

Проблемът

С коледните си реклами повечето брандове не само целят да повишат продажбите си, но и да затвърдят доверието на клиентите си. Marks & Spencer не прави изключение. Марката е утвърдена отдавна на пазара, генерира големи печалби ежегодно, ето защо фокусът ѝ е насочен към това да:

  • ангажира потребителите;
  • засили позитивното отношение към себе си.

 

Решението

За да постигне целите си, търговската верига използва рекламните канали като отправна точка за създаване на истинско, офлайн преживяване.

рекламни истории, коледна рекламна кампания, свободна практика, криейтив, фрийланс

Идеята

Коледа се свързва с вярата в чудесата. Празникът би трябвало да носи позитивизъм, усмивки и хубави емоции. Точно тези усещания пренася в ежедневието на хората от Острова рекламната кампания The Two Fairies.

Двете приказни феи – Magic and Sparkle (препратка към Marks & Spencer) общуват с хората в  Twitter. Говорят им в рими и ги подтикват да споделят желанията си с хаштаг #FollowTheFairies. После превръщат немалка част от тези желания в реалност.

 

Реализацията

Кампанията стартира в Интернет и повече от седмица по-късно, след като е набрала сили, е излъчено видео в ефир.

Акаунтът в Twitter

Профилът е напълно анонимен. Появява се в края на октомври с името The Two Fairies и представя двете феи, които подтикват хората да споделят желанията си. И те започват да го правят. За всеобща изненада Magic и Sparkle изпълняват някои от тях. Подаряват шоколади, малки кексчета и всякакви други лакомства, кутии чай, дори козметика. Необичайните дребни жестове трогват и забавляват обществото. Заваляват благодарствени туитове.

рекламни истории, коледна рекламна кампания, свободна практика, криейтив, фрийланс

рекламни истории, коледна рекламна кампания, свободна практика, криейтив, фрийланс

Но! Възможностите на двете феи излизат извън рамките на малките персонални радости. В едно от основните училища в Корнуол, където температурите са предимно високи, Magic и Sparkle създават малка зимна приказка за децата като им донасят изкуствен сняг. Изгледайте видеото, за да видите как изглежда тя и как реагират хлапетата.

 

Видеото

Няколко дни след като феите заживяват собствен живот, M&S пускат видео реклама в ефир, а впоследствие и в YouTube. С това търговската верига разбулва мистерията и дава отговор на въпроса „Кой седи зад всичко това?“.

Видеото показва Лондон в навечерието на празника, а Magic and Sparkle изпълняват желанията на жителите само с едно щракване на пръстите под звуците на Fly me to the moon.

 

Резултатът

Кампанията безспорно провокира хората да говорят, обсъждат и задават въпроси; да споделят желания и да изразяват благодарност. Самата тя е отразена от редица медии, сред които The Telegraph и The Independent.

Свидетелство за ангажираността на потребителите е профилът на феите в Twitter, който само за месец събира десетки хиляди последователи.

Статистиката показва още, че:

  • Хаштагът #FollowTheFairies е споменат над 24 000 пъти.
  • Официалният акаунт в Twitter на M&S печели над 37 000 нови последователи само за няколко седмици.

 

Какво научаваме

Можеш да повлияеш на аудиторията си, ако знаеш какво я ангажира емоционално и използваш всички възможности да общуваш с нея и да ѝ въздействаш – виртуално и реално. Кампанията има успех, защото в основата ѝ са изненадите и подаръците, персоналната грижа, сбъдването на желанията и тайната надежда, дори на най-закоравелите скептици, че чудеса и феи все пак съществуват.

===

Нели Средкова, фрийлансър, копирайтърНели Средкова е копирайтър фрийлансър в началото на своя професионален път. Пише блог статии и текстове за уеб и подхожда към темите и клиентите си съвестно и сериозно, като малък войник, който се бори до нас да стига само наистина полезно и интересно съдържание.

Тя води рубриката „Рекламни истории“, в която ти разказва за проблемите, провокирали идеите и реализацията на класически и по-нови рекламни кампании. Разгледай портфолиото ѝ sredkova.net.

Следи публикациите в рубриката. Да виждаш как е създадена една кампания и какъв е ефектът от нея е най-добрият начин да се научиш ти самият да генерираш работещи идеи за реклама.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *