Питай SEO специалист – 1

Всеки се стреми да оптимизира сайта си, за да излиза по-напред в търсачките и да привлича повече клиенти. Ти също, убедена съм. Като фрийлансър най-вероятно и това правиш сам, особено ако си в началото на своята свободна практика.

Затова – възползвай се от безплатната консултация със SEO специалист в блога. Задай му въпросите, на които нямаш отговор, потърси помощ за проблемите, свързани с оптимизацията на сайта ти, които не знаеш как да решиш.

Задай въпроса си под поста, в коментарите. Славчо Панов ще отговори на първите 5 до четвъртък.

п. с. Сподели с други фрийлансъри и собственици на малък бизнес новината, че в блога вече има ежемесечна, безплатна консултация със SEO специалист. Ще им помогнеш.

===

Славчо Панов отговаря на въпроси в рубриката „Питай SEO специалист”. Той е съсобственик и SEO експерт в дигитална агенция WebsiteDesign. Има над 10 години опит в сферата.

Съсобственик и издател на Avtora.com, Bpost.bg, Smartnews.bg и други. Автор и лектор
на някои дигитални събития в бранша.

26 comments to “Питай SEO специалист – 1”
 1. Здравейте, опитвам се да прилагам теоретични знания върху първият сайт, който изградих. Сайта е на WordPress, нямам никакви познания по програмиране и реално с много четене и без никаква чужда помощ достигнах до някакво ниво. Молбата ми е да го погледнете и да ми кажете критични грешки и препоръки. Сайта не е на клиент – повечето статии са мои и на приятели, но имам желание да го развия и да привлека повече посетители.
  Благодаря за отделеното време 🙂

  • Здравейте Ани, ако става дума за moodbg.com, сайта е направен кадърно и горе-долу всичко изглежда наред. За препоръчване е да се добави breadcrumbs навигация. Ако искате може малко да поработите за бързината през мобилни у-ва.
   Това, което му липсва са силни и тематични линкове от други сайтове. Ако имате някакъв бюджет, може да ми пишете, за да ви предложа решение.
   Успех!

 2. Здравейте!

  Бях подготвила един засукан въпрос за GSC и GWT, но намерих перфектно описание във вашия сайт. Това ми свърши идеална работа.
  Другите ми въпроси са:
  Какъв е оптималния брой думи и символи в категорията “ключови думи”, който да не бъде възприеман като спам от търачката?
  Добра идея ли е да имам например две ключови думи, които да включвам във всяка страница и към тях да добавям сецифичните за страницата?
  Благодаря предварително!

  • Привет, не съм сигурен какво точно имате предвид под категория “ключови думи”, но ако става дума за мета тага: meta name key words, то това Гугъл от много години не го гледа и няма нужда да се попълва.
   Добре е една страница, да отговаря за едно търсене и неговите синоними. Например, една и съща страница може да се класира за думата зъболекар и за стоматолог.
   Не е препоръчително да имате повече от 1 страница, която да отговаря за едно и също търсене. Ако имате стара информация, винаги можете да си я актуализирате на същата страница.
   Ако въпроса ви е за честотата на ключовите думи в текстовото съдържание на определена страница, то няма точен отговор, много зависи от обема на съдържанието. Но, като правило – колкото по-малко пъти се споменава, толкова по-добре и по-безопасно. Друго много важно е, да се опише максимално описателно и ясно, използвайки всички възможни синоними и сематични вариации.
   Ако може да опишете кристално ясно нещо, без да ползвате ключовата дума, би било едно чудесно упражнение. След това просто я добавете няколко пъти. Давам пример за ски скокове, без да съм използвал нито един път самата фраза:
   “Намираме се в Гармиш-Партенкирхен. В момента е 21 часа местно време, температурата е минус 2 градуса – един истински спортен празник. Майкъл „Еди“ Едуардс се подготвя за своето спускане. Ето го, тръгва – излита и след кратко летене се приземява на 120-тия метър, което му отрежда 1-во място във временното класиране”.

  • Здравейте,
   ако става дума за chosen.bg, за съжаление абсолютно нищо не е наред. Ако седна да го описвам, може да излезе цяла книга…
   Препоръчвам изцяло да се направи наново, от професионалисти, които разбират какво правят.
   Поздрави и успех!

 3. Здравей Славчо,
  Веско Пешев съм,
  И скоро бях изненадан от 3900 посещения на месец в мой изоставен сайт abctablatte .fr само със заглавие (на френски)
  “Няма нищо по-хубаво от добър таблет в лошото време” и Lorem ipsum вътре.
  Тема Астра на WordPress.
  Исках да го направя сайт за продажба на таблети, но за момента е в “3-та глуха”.
  Не мога да си обясня на какво се дължи това голямо месечно посещение, без никакви SEO акции, и дали ако го на пълня със статии и упътвания как да се ползва таблета + предложения за продажби, би поддържал този брой посещения?

  Благодаря, предварително за коментара ти и отделеното внимание.
  😊

  • Веско здравей, за съжаление, само можем да гадаем…
   Може да са ботове…
   За един уебсайт, ако не друго, то поне един аналитикс и сърч конзола е добре да се слагат още в началото. Така, каквото и да стане, няма нужда да гадаеш, ами ще знаеш с добра точност.
   А, относно това дали ще потръгне… има 2 силни фактора, които трябва да се имат предвид:
   1. Дали има търсене в нишата.
   2. Дали си готов да се заемеш сериозно с това, упорит и дали ще го правиш с удоволствие 🙂

   Поздрави:
   Слави

 4. Здравейте,
  От известно време следя и се опитвам да чета всичко свързано със SEO. Знам, че е нужно много време за четене, практика и т.н., но колкото мога се опитвам 🙂 . Исках да ви попитам какви съвети и насоки бихте ми дали за сайта, правен е от фирма, но от години се администрира изцяло от мен, нямам никакви познания по програмиране и реално с много четене и без никаква чужда помощ се опитвам да се справя. Благодаря предварително!

  • Здравейте,
   най-фрапантните неща, които открих, според мен са:
   1. https://icomputer.eu/produkt/eizo-flexscan-s1902/ – например този продукт е забранен за индексиране от търсачките с командите за мета роботс noindex, nofollow? Защо? Тествайте си и другите продукти.
   2. Всички резултати от търсачката е добре да са с команди към мета роботс noindex, follow. В момента при вас е зададено всичко да се индексира, а това не е правилно, защото те може да са безброй резултати.
   3. Сайтът ви е трагично бавен през мобилни у-ва, а има и за десктоп версията какво да се желае: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=bg&url=https%3A%2F%2Ficomputer.eu%2F&tab=mobile.
   4. Сайтът ви е доста слаб като seo показатели, има нужда от силни и релевантни линкове от чужди сайтове. Ако имате някакъв бюджет за това, пишете ми за да ви помогна.

   Мисля, че това бяха най-важните неща и ако ги оправите, след кратко време би трябвало да се забалежи някакво раздвижване.
   Успех!

 5. Здравейте, чудесно предложение:) Бих се радвала ако погледнете сайтa от към оптимизация и най-вече галерията със снимки /обекти/, която според мен не се индексира добре. Сложени са alt tagove и описания, но може би нещо друго не е направено. Благодаря предварително!

  • Яна здравейте,
   мнението ми е, че сайта е доста объркан. Мога да ви напиша някакви неща, но най-добрия съвет, който бих ви дал е да си платите за един seo одит. Но пък ако след това няма кой да оправи нещата, то тогава най-добрия съвет е – нов сайт!

   урл адресите имат някакви съфикси с точка накрая .c172, c.165
   – навигационното менюто не е много добре подредено “Начало” е на третата позиция, а това е най-страното нещо на света, което съм виждал 😉
   – на индекса има въведени 51 мета ключови думи
   – английската “версия” практически е празна и менютата са на български https://istarneon.com/en/
   – няма hreflang атрибути….
   Голяма каша е!
   Моето предположение е, че Гугъл сервира изображенията динамично, но пак там съшо е каша, вижте самите адреси на изображенията: https://istarneon.com/thumbs/files/data_0/411/Image/CRYSTAL-Light-qkZw.jpg&w=622&h=450&zc=1&fltr%5B%5D=wmi%7C../watermark.png%7CC%7C90%7C0%7C0 – тези параметри преоразмеряват изображенията и им слагат Watermark. Но пък без тях снимките са страшно големи…
   И като решиш да свалиш дадена снимка, то след разширението си добавя някакви букви и реално прави изображенията не читаеми. Трябва да се изтрият на ръка тея букви, за да почнат да се визуализират.

   Промених си мнението. Трябва да се направи нов сайт… Този е невероятно голяма каша, някаква къстъм изработка е, което ме навежда на мисълта, че никой никога няма да може да го оправи…

 6. Здравейте,
  Как бихте подходили при изграждане на онлайн магазин за Европа на няколко езика.
  1.Със стар домейн .net с линкове от БГ и превод на съдържание + линкове на английски.
  2. Като ползваме изтекли локални домейни с история.
  3. С нови локални домейни + стария .net домейн за английската и бг версия. Всички домейни са с еднакво име.
  4. Редирект на изтекли локални домейни към новите локални домейни.

 7. Здравейте, консултацията за този месец приключи – лимитът от въпроси, на които отговаря Славчо се изчерпи. Мога да оставя въпроса ви за следващата консултация. Ще го преместя лично под новия пост, който ще се появи на 24. 07. Ако не ви е късно, само ми потвърдете.
  Хубав ден!

 8. Здравейте, за следващата консултация бих се радвала да чуя мнението на Славчо за сайта ми. Гледала съм няколко негови видеа и мисля, че той е перфектния човек за инициатива ви. Успехи ви желая 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *