Как се пише текст за ефективна лендинг страница

Миналата седмица споделих с теб наръчника за дизайн на лендинг страница на Любомира Попова. Тази седмица ще се постарая да ти дам насоки как да напишеш текста за лендинг страница, така че да постигнеш желания резултат.

Правя го с уговорката, че текстовете трябва да са съобразени с: 

 • типа предложение, което отправяш към аудиторията;
 • особеностите на самата аудитория;
 • целта, която искаш да постигнеш;
 • контекста, в който създаваш, разполагаш, използваш тази страница.

Кое е най-важното, което трябва да знаеш преди да пристъпиш към писане на текст за лендинг страница

1. Лендинг страницата комуникира едно-единствено предложение – за продажба, за абонамент, за заявка за оферта. Преди да пишеш каквото и да било, изчисти и формулирай това неустоимо предложение.

Например:

Поръчайте дограма с 20% намаление до края на януари!

или

Спрете косопада и си върнете дългата и здрава коса за 1 месец с бутикова козметика … 

или

Научете копирайтинг трикове, които продават, за 2 дни

2. Лендинг страниците могат да са къси и дълги. Късите се ползват, когато искаш от посетителите да се абонират за бюлетина ти или да извършат по-неангажиращо действие. Или пък, ако ги водиш към лендинг страницата през полезна, добре написана статия, включваща достатъчно разяснения за продукта/услугата, от които ще им предложиш да се възползват.

Дългите се ползват, когато целта е да осъществяваш директна продажба през тях или ако посетителите попадат на нея без особена предварителна подготовка (информативна статия, полезно видео, etc.)

3. Всички текстове на тази страница трябва да са свързани с основната ѝ цел. В тях включваш само информация, която ти помага да убедиш посетителя да извърши желаното от теб действие.

4. Призивът за действие е естествен завършек на предложението, което отправяш към аудиторията.

Например:

Научете копирайтинг трикове, които продават, за 2 дни

Възползвайте се от ранните записвания за копирайтинг мастърклас на …

или

Разберете какво искат мъжете, за да намерите идеалния партньор

Купете си курса „Как да привържем мъжа към себе си“ на промо цена от …

или

Поръчайте дограма с 20% намаление до края на януари!

Попълнете формата за заявка и се възползвайте от супер изгодната отстъпка!

5. Изтъкваш ползите за клиента от твоето предложение. Имай предвид, че те може да са материални, но може и да не са. Разбирай думата „ползи“ във възможно най-широкия ѝ смисъл – материални, духовни, емоционални, физически. Можеш да ги определиш лесно, ако познаваш потенциалните си клиенти и знаеш какво е важно за тях по отношение на твоя продукт/услуга.

текст за лендинг страница, копирайтинг, свободна практика, Иванка Могилска

Какви текстови елементи може да има една лендинг страница

По-долу изреждам всички (почти) текстови елементи, които могат да ти свършат работа. Кои от тях да ползваш зависи от продукта/услугата, клиентите и конкретното предложение.

1. Заглавие – ясно, точно, конкретно. То всъщност е уникалното предложение, което отправяш към потенциалните клиенти с тази страница.

2. Подзаглавие. Ако се окаже, че трябва нещо в заглавието да бъде доизяснено или подчертано.

3. Ползи за клиентите от неустоимото ти предложение. Можеш да пропуснеш подзаглавието и да ги обясниш с 2-3 изречения в първия абзац. Можеш да ги изредиш като булети, които изясняват, разширяват и правят още по-апетитно, казаното в заглавието и подзаглавието.

4. Описание на проблема, който потенциалният клиент ще си реши с твоя продукт/услуга. Нарочното му задълбочване. Даване на решение – най-грубо казано „направи това и това, използвай този продукт/услуга и положението ти ще се подобри“.

5. Описание как работи продуктът/услугата. Можеш да сложиш кратко видео. Можеш да сложиш обяснения със снимки или да опишеш начина на работа стъпка по стъпка. Използвай този начин, който се харесва най-много на потенциалните ти клиенти.

6. Описание на светлото бъдеще. Накарай посетителя на лендинг страницата да си представи какво би било, ако проблемът му е решен и веднага след това му дай решението – да приеме твоето предложение за покупка, абонамент, уговаряне на среща, изпращане на запитване.

В 4, 5 и 6 точка спокойно можеш да използваш статистика. Тя обикновено звучи достоверно, впечатляващи и има огромно въздействие върху аудиторията.

Например: 

Всяка втора* жена е мамена от партньора си, всяка трета жена не успява да намери идеалната си половинка, 50% от браковете завършват с развод. Дай си шанс, като разбереш какво искат мъжете.

или

С дограмата на … вие си осигурявате:

 • до 20%* повишаване на енергийната ефективност; 
 • до 30% намаляване на сметките за електричество; 
 • до 15% намаляване на шума и замърсяването в дома ви. 

*Цифрите са абсолютно произволни.

7. Отзиви на доволни клиенти. 

8. Напомняне колко неустоимо е настоящето предложение. Особено ефективно е, ако това става отново през:

 • напомняне колко сериозен е проблемът и как може да се разреши благополучно;
 • майсторско обрисуване на светлото бъдеще, в което проблемът е решен и потенциалният клиент вече не се занимава с него.

И в двата случая разказването на живи истории, с които посетителите на страницата могат да се идентифицират и които предизвикват емоции, е работещо решение.

9. Описание за кого е предназначен продуктът/услугата. Има посетители, които не могат да се идентифицират напълно с прочетеното до момента и се нуждаят от допълнително изясняване за тях ли е, ще им помогне ли съответният продукт или услуга. Можеш да изредиш директно типовете посетители (според проблема им), за които предложението ти ще е от полза. Можеш да ползваш и по-ангажиращ подход – да ги караш да се припознаят като таргет, отговаряйки на въпроси.

Например:

Как да разбера, че имам нужда да подобря отношенията с детето си

Ако отговориш с „да“ на поне два от въпросите по-долу, значи имаш нужда да
преосмислиш нагласите си, да се научиш да говориш със своя тийнейджър и да
откриеш, че майчинството е радост, а не само тревога и безпокойство. Онлайн
маратонът ще ти помогне да създадеш градивна връзка с твоето дете.

 • Неудовлетворена ли си от общуването с тийнейджъра у дома?
 • Често ли се чувстваш в безизходица по отношение на детето си?
 • Случва ли се да се съмняваш в подхода си и да описваш предимно
  в черни краски своето дете?
 • Усещаш ли напрежение между тийнейджъра и братята/сестрите
  му?
 • Случва ли се да не знаеш как да вдъхновиш и подкрепиш детето
  си?
 • Притесняваш ли се, че този период е твърде труден? Струва ли ти
  се, че никога няма да свърши?
 • Пада ли успехът на тийнейджъра?
 • Отхвърля ли детето ти, всичко което казваш и правиш?

Не си сама. Всяка майка на тийнейджър между 10 и 17 години си задава тези
въпроси и се опитва да намери решение, за да запази връзката с детето си, да
го мотивира да учи и да се развива.

Включи се в онлайн маратона на СуперМама „Как да живея градивно с
тийнейджър“ и намери съветите, съмишлениците и подкрепата, от които се
нуждаеш, за да превърнеш родителството в радост и да общуваш пълноценно с
детето си.

Запиши се

10. Създай усещане за спешност. Това може да стане като дадеш срок на промоция, по-ниска цена за ранно записване, въобще като подчертаеш по някакъв начин, че предложението е валидно за определен срок от време.

11. Призив за действие. Той съвсем не е само на самия бутон. Добре е всеки панел текст – описание на проблема в черни краски; описание на начина на работа на продукта; изреждане на ползите от продукта, etc. – всичко да завършва с призив за действие.

12. Достатъчен брой бутони за извършване на действието. Това е особено важно ако лендинг страницата е дълга. На всеки екран текст трябва да има по един, ярък, добре видим бутон. На кратките страници един бутон е достатъчен.

 

Как да си подбереш думите и историите, които да включиш в лендинг страницата

В повечето случаи текстът на ефективната лендинг страница е възхитителен танц по най-чувствителните струни на потенциалния клиент. Колкото по-умело играеш по тях, толкова по-безотказно аудиторията изпълнява това, което всъщност искаш от нея. Затова:

 1. избирай думи, които потенциалните клиенти използват, когато говорят за продукта/услугата или проблема, който искат да решат с него/нея; търси прилагателните, които предизвикват образ и емоция;
 2. включи истории, които са техни – ако продаваш козметика против косопад, разкажи на жените с този проблем за ужаса да видиш половината си коса по четката сутрин, за срама да излезеш на улицата, когато на главата ти има плешиво петно с размера на монета от 2 лева, за нещастните опити да се прикрие плешивината; накарай ги да изживеят още веднъж всичко, което изживяват, докато се решат пред огледалото и после им дай решение; същото важи и за обрисуването на светлото бъдеще – помогни на жените да се пренесет в бъдеще, в което вече нямат този проблем и отново се чувстват съблазнителни и красиви.

 

В каква последователност да подредя текстовите елементи на лендинг страницата

Подреди ги така, че да отговарят първо на най-важните нужди и въпроси на твоите потенциални клиенти. Това работи по-добре от всеки шаблон, който мога да ти дам.

Напиши си на един лист всички въпроси, притеснения, цели и желание, които имат по отношение на продукта/услугата и употребата им. Подреди ги в низходящ ред, като през цялото време си отговаряш на въпроса: „Кое е най-важното за моя потенциален клиент“. Остави ги да отлежат ден-два, прегледай ги отново и по тях оформи отделните секции текст на лендинг страницата.

Темата за написването на ефективни текстове за лендинг страница е дълга. Ще се връщам към нея отново, но мисля, че тази статия е добро начало. Ползвай съветите тук и насоките на Люба за дизайна, за да се пробваш да направиш твоята първа лендинг страница.

Хубав понеделник от мен!

п.с. Възползвай се от безплатните консултации със счетоводител и адвокат по авторско право тази седмица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *