Питай адвокат #2

За да си спестиш неприятности с колеги, партньори и клиенти, консултирай се с адвокат по всички въпроси, свързано с:

 • авторско право;
 • търговски марки;
 • фирми, юридически лица и НПО.

Адвокат Мирослав Моравски ще ти е полезен и при проблеми с всякакви видове договори, отношения и задължения. Ако не си сигурен как трябва да постъпиш в дадена ситуация с клиент или партньор, питай адвокат.

Задай въпроса си в коментарите. Миро ще отговори на първите 5 до понеделник, края на деня.

Важно! Консултацията включва съвети и насоки. Не включва разглеждане на документи и случаи, които изискват голям обем предварителни проучвания.

Питай адвокат и сподели възможността с колеги фрийлансъри!

===

Мирослав Моравски е адвокат и правен съветник в различни юридически области – търговско право, гражданско право и интелектуална собственост. Занимава се както с фирмени и авторскоправни казуси, така и със семейни и имотни консултации.
Завършил право в СУ „Климент Охридски“ през 2008 г., той е работил като юрисконсулт и адвокат към различни търговски дружества, нотариални и адвокатски кантори.

Email: myroslav.moravsky@gmail.com
Mob/Viber/Wattsapp/: +359898598030
LinkedIn: Miroslav Moravsky
Facebook: www.facebook.com/advocateMoravsky

2 comments to “Питай адвокат #2”
 1. Здравейте, мога ли от блог да продавам фотографии на пейзажи от пътувания. Свои и чужди, предоставени. Те са авторски. И как да се оформи сделката при интерес.
  Благодаря.

 2. Здравейте, Мария, благодаря за запитването.

  Всичко зависи от това дали искате да регистрирате и изградите електронен магазин (търговски сделки), или искате просто да предлагате публикуваните творби на евентуален блог (нетърговска дейност).
  Веднага трябва да поясня, че интернет продажбите през електронни магазини са регулирани от Закона за електронната търговия и Търговския закон в България. Ако искате да извършвате подобна дейност по занятие (което ви прави търговец), следва уеб сайта ви да спази изискванията за електронен магазин, които не са малко, но гарантират статута и работата му.

  Другата възможност е да предлагате произведенията си на определен блог или уебсайт, като отделно включите опция за оферта за закупуване, т.е. страницата да не притежава белезите на магазин или търговски обект – ценоразпис, рекламни съобщения, средства за разплащане, доставки и т.н. Това означава да уреждате продажбите извън уебстраницата. При интерес и евентуални купувачи, сделките могат да бъдат уредени с обикновен договор за покупко-продажба на вещи, който да сключите помежду си.

  Следва да имате предвид все пак, че ако започнете да извършвате тези продажби сравнително регулярно и имате редовен оборот и клиенти, то тази дейност ще се тълкува като търговска. 
  Колкото до продажба на чужди авторски произведения (предоставени), за уреждане на сделките с тях ще е нужно да имате и документ, с който са ви предоставени права да ги продавате.

  Това е в най-общи линии. Ако има неясноти, пишете ми конкретно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *