Четирите стълба на късмета в работата

Има такива фрийлансъри, просто им върви. Каквото и да започнат да правят – все им се получава. Търсени са от клиентите. Не се оплакват, че не могат да си съберат парите. Работата им спори. Никога не са мрачни, груби, разсеяни. Въобще, като от истинска фрийлансърска приказка са излезли тези късметлии. За съжаление ти никога не си имал достатъчно късмет. Затова наблюдаваш колегите си, въздишаш и с леко отвращение преминаваш към скучната поръчка, която имаш да приключиш днес.

Вместо да се самосъжаляваш, изработи си късмета. Да, правилно си прочел.

Късметът е напълно постижим от всеки и се крепи на четири стълба: упоритост, общуване, коректност, мислене с перспектива.

Упоритост
Всяко нещо изисква време. Ако си начинаещ фрийлансър, няма как от първия ден да си засипан с поръчки и клиентите да те търсят сами. Трябва да проявиш упоритост в три направления:

  • търсенето на поръчки – ако в един сайт не ти върви, пробвай в друг; ако и в него не ти върви, потърси проблема в портфолиото си, в начина си на общуване с клиентите. Прояви изобретателност, може би сайтовете не са твоето място и трябва да започнеш да търсиш поръчките си по друг начин.
  • Изграждане на име – става бавно и изисква огромна упоритост. Да държиш, изграждаш и развиваш една основна линия на поведение и работа години наред е нелеко начинание. То значи – най-малкото – никога да не се изкушаваш да претупваш поръчка и да не изпускаш нервите си пред клиент.
  • Преследване на крайна цел. Винаги има крайна цел, от която понякога лесно се разсейваме. Не забравяй какво искаш, обмисляй и променяй начините да го постигнеш според обстоятелствата. Днес те може да са били неблагоприятни, но утре може да се подредят по най-добрия за теб начин. Как ще разбереш това, ако се откажеш?

Общуване
Ядосваш се, защото си страхотен професионалист, но имаш по-малко клиенти от колегите си фрийлансъри? А хората знаят ли колко добър си в твоята област? Ти казал ли си им? Не обичаш да се хвалиш? Не е нужно да се биеш в гърдите и да крещиш на градския площад. Намери твоя начин да покажеш на околните колко си добър и как можеш наистина да им бъдеш полезен. Общувай с тях. Създавай контакти по време на тренинги, обучения и конференции. Поддържай блог. Участвай в професионални фрийлансърски групи. Намери къде са твоите клиенти и отиди при тях. Не, за да им натрапваш услугите си, а за да ги опознаеш, да им помогнеш и естетвено да им разкажеш/покажеш с какво се занимаваш.

4te_stulba_na_kasmeta_v_rabotata

Коректност
Много често си чувал, че фрийлансърите са некоректни – мързеливи, не особено добри в работата си и не спазват срокове. Ти, от своя страна, можеш да разказваш до утре за некоректни клиенти, които не знаят какво искат, забравят да си платят, но пък всичко им е със срок за вчера.
Не можеш да превъзпиташ всички, но пък можеш да си улесниш живота. Ти бъди коректен. Не поемай работа, която не си сигурен, че можеш да свършиш. Не се поддавай на натиска на клиента и се бори за реалистични срокове. Искай си 50% капаро. Винаги. Не позволявай да те убеждават, че в България няма такава практика. Напротив. Има. Това е знак за поемане на отговорност и даване на доверие и от двете страни. Не са просто едни пари. Коректността трябва да е двустранна. И до голяма степен от теб зависи дали и клиентът ти ще я прояви или не.

Мислене с перспектива
В началото на твоята свободна практика искаш само едно – да имаш работа. С времето обаче нещата се променят. Искаш спокойствие, стабилни доходи, интересни поръчки, време за почивка. Някои започват да искат собствена фирма с няколко служителя, други да се пенсионират по-рано и да заминат за Карибите. Всичко това е абсолютно постижимо. За целта обаче не трябва да живееш и работиш на парче. Помисли какво искаш ти. След това виж какво ти е нужно, за да го постигнеш. Пресметни за колко време може да се случи това. Не е нужно всичко да е точно разграфено, но е задължително да знаеш в каква посока вървиш. Така ще взимаш най-добрите решения не само за момента, но и за бъдещето. Дали да си самоосигуряващ се, дали да си направиш фирма, как да си кръстиш сайта, какво да говориш на клиентите, какъв тип клиенти да търсиш и т. н.

Започни да градиш тези четири стълба на своята свободна практика и късметът ти е в кърпа вързан.

Хубава седмица и късмет. 🙂

п. с. Идеята за поста ми хрумна от коментарите на някои колеги под поста: “Забелязвам, че колкото повече работя, толкова по-голям късмет имам.”, във Facebook страницата на блога.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *