Как да постигнете разпознаваемост на марката с ограничен ресурс

Как мислиш, кое е по-печелившо – да търсиш клиенти или те сами да идват при теб? Вярвам, че няма да имаш колебания в отговора. За да те намерят сами, потенциалните клиенти трябва да знаят, че съществуваш и предлагаш услуги, които им трябват или че продуктът ти съществува и им е необходим. Как да стане това, когато си с ограничен бюджет?

Дизайнерът Любмира Попова дава практични насоки по темата. Прочети как можеш да постигнеш разпознаваемост на марката си, с помощта на графичния дизайн, когато си с ограничен ресурс и приложи съветите на практика.

Важно! Можеш да се консултираш с Люба какво и как да направиш конкретно за твоята марка. Задай въпроса си в коментарите под статията и тя ще ти отговори. 

Приятно четене и успешна седмица от мен!

===

„Първо работи за името си, после името ти ще работи за теб.“

Brand awareness кампаниите не се отразяват директно на продажбите и това често води до пренебрегване на познаваемостта на марката като неефективна стратегия.

Всъщност, точно тази познаваемост е сред водещите фактори за постигане на „името, което да работи за вас“. Добрата новина е, че не е необходимо буквално първо да работите само за него и да чакате ползотворния му ефект в далечен бъдещ момент. Можете да го реализирате плавно, успоредно с развитието на бизнеса си, по съвсем естествен начин. Най-важното е да сте последователни, да се придържате към собствените си принципи и да имате характерно свое излъчване, което да личи във всяко ваше действие, визия, текст и послание.

 

Ако сте малък бизнес, фрийлансър

или тепърва поставяте началото на дейността си, най-вероятно нямате възможност за мащабни awareness кампании. Разбираемо е. Въпреки това, не бива да пренебрегвате оформянето на собственото си лице в очите на потенциалния клиент. Вече съм писала как можете да развивате бранд идентичността си постепенно, успоредно с развитието на дейността си. По същия начин можете да работите по познаваемостта си – органично и с лекота.

Да обобщим: brand awareness е постоянното, но ненатрапливо присъствие в реалния живот на хората. Ако трябва да сме максимално точни, това не значи да присъствате навсякъде, при всички и по всяко време. Означава просто да сте на точното място в точния момент, когато възниква нуждата но потребителя. Нужда, която брандът ви може да реши с лекота.

Това се постига чрез прецизно таргетиране или като си осигурите достатъчно широко присъствие, за да сте сигурни, че наистина ще сте където трябва в решаващия микромомент.

Най-мащабният пример за подобно неизменно присъствие е Кока Кола. Тя е навсякъде – във филми, чаши, играчки, заведения, книги, присъства даже и в тази статия. Най-яркият, скорошен пример е Фууд Панда. Розовият фон и сладурският панда силует завзеха не само екраните, но и ежедневието ни.

Дали това е дразнещо? И още как!

Дали може да доведе до повече клиенти? Само по себе си категорично не!

Дали осигурява непосредствен отговор кого да ползвате, където и да възникне нуждата ви да поръчате храна? И още как!

Разбира се, подобни мащабни кампании могат да си позволят големите брандове. Те са почти невъзможни за малките бизнеси и фрийлансърите.

 

Какво може да направи бранд с ограничени ресурси?

Може да повиши познаваемостта си като използва умело графичния дизайн в различните рекламни канали и създава:

  • композиции с фокус върху логото, продукта и бранд идентичността,
  • визии, които подсилват основните послания по креативен начин,
  • игра с визуалните елементи.

 

Композиции с фокус върху логото, продукта и бранд идентичността

Фокус върху лого и бранд

Използвайте визуалната йерархия, за да дадете предимство на логото и бранд елементите. Направете ги по-големи, по-контрастни, по-светли, по-тъмни, по-ярки. Нека са цветни на черно-бял фон, да са поставени в неочаквана среда, за да привлекат погледа. Акцентирайте върху самото присъствие на логото. Нека е включено в композицията като органичен елемент или като „главен герой“ в сюжет, свързан с основните емоции, които искате да предизвикате у хората. Колкото по-креативно, толкова по-добре.

Например: можете да превърнете продукта си в елемент от ежедневието на хората:

brand awareness, разпознаваемост на бранда, дизайн, безплатна консултация с дизайнер, онлайн консултация с дизайнер, Любомира Попова, Иванка Могилска, фрийлансър, фрийланс, малък бизнес

Продуктът на фокус

Продуктът (или символът на услугата ви) да играе главна роля в сюжет, който кореспондира с любимите занимания на целевата група или да е основен елемент в среда, подходяща за използването му. Ако сте брандирали опаковките си, не е нужно да добавяте лого.

brand awareness, разпознаваемост на бранда, дизайн, безплатна консултация с дизайнер, онлайн консултация с дизайнер, Любомира Попова, Иванка Могилска, фрийлансър, фрийланс, малък бизнес

Видове визии, подходящи за подсилване на основните послания по креативен начин

Информативни визии

Придържайте се към стегнат, изчистен дизайн, без излишни елементи, украси и ефекти. Може да са цитати, интересни факти, статистики, инфографики. Използвайте графични елементи като кавички и препинателни знаци, които да са по-големи от основния текст и да задават тона на визията.

 

Текстови композиции

Ако решите да заложите на текста в изображението, най-добре е да подберете емоционално послание, включващо игра на думи с вашите банд думи или понятие, свързано с продукта/услугата ви.

Можете да използвате текста като основен акцент. От една страна големият надпис възбужда желанието да бъде прочетен. От друга, текстът има и функцията на графичен елемент – ако вложите в него основно свое послание или емоция, подсъзнателно то ще бъде свързвано с вашето име. По същата причина, за социалните мрежи подкрепяйте визиите си с бранд хаштагове – те са различно оформени спрямо текста на поста и отново въздействат като образ-символ.

 

Силни емоции

Можете да използвате образи, които символизират силни емоции – замечтани очи; ръце, които се сплитат; бебета, които предизвикват нужда от грижа и т.н.

Например: тук е използван силуетът на продукта в контекста на споделянето – буквално чрез споделяне на самия продукт – преносно се намеква за споделянето на приятни моменти с близки хора:

Силните емоции (любов, омраза, болка) увличат по-бързо и лесно, но и рискът да предизвикат обратен ефект е по-голям, затова препоръчвам да се използват разумно.

Позитивните емоции като любовта са силно експлоатирани и често минават в графа „клише“. За да имат ефект, трябва да се поднесат по оригинален начин или в по-креативен контекст. За този тип визии са подходящи приветливи изображения с фокус върху образа, символизиращ емоцията.

Например: хора, лица, очи, символични изображения, които изобразяват мечти или предизвикат съответната емоция в наблюдателя.

Друг пример за ефективно използване на силни емоции са рекламите на каузи и обществени позиции.  За тях са подходящи максимално изчистени визии, в които предимството е на един образ. Той играе ролята на символ и е подкрепен от силно послание. Ангажирането с дадена кауза винаги е плюс, стига наистина и самите вие да стоите зад нея, а и да не се страхувате от всякакъв вид реакции.

brand awareness, разпознаваемост на бранда, дизайн, безплатна консултация с дизайнер, онлайн консултация с дизайнер, Любомира Попова, Иванка Могилска, фрийлансър, фрийланс, малък бизнес

Когато емоцията е водещ елемент, подберете подходящо изображение (или създайте колаж), което да я изразява. Нека логото е с по-малък размер, почти незабележимо. Подобни снимки имат потенциал да станат вайръл и да бъдат споделяни без да се налага да инвестирате пари в достигане до големи аудитории. Колкото по-малко предимство сте дали на бранда си в подобни визии, толкова по-голям шанс за споделяне имат те.

 

Неочакван контекст

Поставянето на характерен образ в непривична среда няма как да не привлече погледа и да не предизвика въпроси и любопитство. Хиперболата, метафората и хуморът също влизат в тази графа. Да направите продукта по-голям, отколкото би трябвало; да го поставите в нехарактерна среда, в която обаче изпълнява основната си функция или се акцентира върху неговата добавена стойност; да го превърнете в анимационен герой; да предложите услугите си извън офиса – това са все похвати, които разчупват обичайната линия на предлагане и привличат вниманието.

Например: в тази реклама се изтъква колко е безшумен продуктът. Това не е основната му функция, но е сериозен плюс при избор на марка. 

В тази визия пък сетивната характеристика е предадена на продукта по съвсем буквален начин.

Спокойно можете да използвате и мемета за съдържанието си. Особено такива, които са станали силно популярни в момента. Съветът ми е да не ги брандирате – така отнемате огромна част от жизнеността им. Достатъчно е, че мемето е публикувано от вас, че сте разсмели хората и сте показали ангажираност с техните малки моменти.

 

Къде и как да оползотворите присъствието си в различните канали чрез графичния дизайн?

Маркетинг чрез съдържание

Независимо дали става въпрос за продуктовата ви страница, блог поста ви, статии в чужди сайтове, винаги подбирайте визии, които да съдържат елементите на вашата фирмена идентичност.

Ако нямате създадена такава, за начало изберете няколко символа, основен цвят и 2-3 емоции и ги използвайте във всяко свое изображение. Съветвам да подбирате визиите си специално за всеки текст, който публикувате някъде и да ги брандирате според контекста. Не е необходимо логото ви да присъства навсякъде, понякога е достатъчно да сложите една рамка с вашия основен цвят. Още по-добре ще е ако имате два основни цвята – така комбинацията между тях ще се свързва с вас. При единствения цвят има риск аудиторията да се сети за друг бранд, който го използва или да го възприеме просто като част от дизайна, без пряка връзка с вашето име.

Не забравяйте и че изображението е вид съдържание. Планирайте си различни типове визии и колажи, чрез които да разказвате истории, да предизвиквате емоции или да илюстрирате текстовете си. В онлайн магазина си добавяйте схеми или реални снимки на използването на продукта. Това важи и за страниците с услуги.

 

Бранд стилистика на визиите в социални мрежи

Независимо дали правите реклама, поставяте линк към сайта си или работите върху визия за пост, винаги използвайте една стилистика. Може да е само цветна рамка, заоблен елемент в ъгъла на изображението, цветен правоъгълник под текста, векторно изображение с висок емоционален заряд и т.н.

Ако имате няколко вида съдържание, използвайте различен темплейт за всяко от тях. Ако имате няколко вида аудитории, направете отделен темплейт за всяка от тях. Заложете на по-младежкия дух и жаргон за по-младите, на по-стилни и изчистени визии за бизнес хората, на цветните ярки визии за любителите на модата, на спиращи дъха природни пейзажи за здравословно живеещите, на устойчиви на времето образи за семейните и хората с деца…

 

Рекламни визии

Бъдете максимално кратки и ясни. Композицията трябва да налага бранда ви като първо възприятие, още преди погледът да се е спрял върху композиционния център, който обикновено е продуктът или офертата. Прочетете статията ми за създаване на визии по темплейт, в нея ще откриете основни съвети за дизайн на изображения за реклама.

Кампаниите за ремаркетинг имат една особеност – хората вече са ви виждали. По-голямата част от тях са се отказали от вас. Дайте предимство на нуждите им. Обикновено акцентът е офертата, допълнителното предложение или допълнителното убеждаване. За още полезни съвети по темата заповядайте, прегледайте моите 6+1 съвета за дизайн на въздействаща промоционална оферта.

Присъствие във физическата среда чрез брандирани предмети

Използвайте всичко, чрез което можете да влезете в реалния живот на хората и да ги съпътствате по полезен и забавен начин – чаши, играчки, календари, сувенири, ключодържатели. В по-широк смисъл в това присъствие влизат и визитките, брандираните коли, униформите на служителите, рекламните фризери, картонените чаши за кафе, торбички за пазар, дори листовките по релевантни събития.

 

Оптимизация за търсачки

Как това се отнася към вашите дизайни? Всъщност никак. Но се отнася към дизайна на самите търсачки – и държа да го споделя с вас, за да ви напомня да използвате всяка среда и всеки мъничък начин да присъствате в естествената среда на целевата си група. Колкото по-ненатрапливо, толкова по-ефективно ще е присъствието ви. Но то трябва да съществува.

Знаете как изглеждат резултатите от търсенето, например в Гугъл – дълъг списък от заглавия и кратък текст. Но търсената ключова дума е болдната, а текстът освен слово е и графичен елемент. Представете си как вашето име се появява навсякъде по потребителския път до покупката, съпроводено от натъртения текст с търсенето на хората. Това е придружено и то фавиконата – не забравяйте да я поставите в сайта си. Визуално, това се запомня и подсъзнателно тежи в момента, в който се взима решение за покупка. Ако са влизали в сайта ви от тези търсения, ефектът е още по-добър.

Не използвайте ключови думи около бранда си в тайтъл заглавията – оставете бранда да бъде бранд. Използвайте го винаги по един и същи начин – съчетавайте го с един и същи разделител, изписвайте го по един и същи начин (има значение дали пише Име На Бранд, ИмеНаБранд или Именабранд).

Докато правите подходящ текст за мета описания си за търсачки, не забравяйте да подготвите и мета описанията си за социалните мрежи. Така се възползвате максимално от възможностите на споделеното съдържание. Добавете брандирано изображение, защото основното изображение в страницата сайта ви не е брандирано или поне не би трябвало да е. Добавете в описанието си своите бранд думи и ги подсилете чрез главни букви, скоби и подобни похвати, които заместват липсата на болд в социалните мрежи. В зависимост от съдържанието, добавите и вашите хаштагове. При употребата им внимавайте с вида съдържание – ако е продукт или подажбена страница, по-добре не добавяйте втори линк. Ако е забавна или поддържаща статия, можете да добавите хаштаг, който да води до по-важно ваше съдържание в самата социална мрежа.


Каквото и да решите, които и от тези съвети да следвате, не забравяйте: винаги вплитайте в дизайна си своите цветове, характерните ви повтарящи се образи, продуктът или силуета му, бранд думите си, емоциите, които държите да се свързват с вас.

И за финал, нещо много важно: по принцип в awareness няма призив за действие. Не искате нищо, просто присъствате в живота, истинския живот, вашия живот, техния живот, нашия живот. Де факто, всяко ваше присъствие е вид awareness – пост, оферта, реклама, визия, текст. Възползвайте се максимално и подобрявайте бранд разпознаваемостта с постоянство.


Хрумна ли ви вече как да приложите тези практични идеи за brand awareness?

Ако все още се колебаете, питайте ме в коментар под статията. Ще ви дам идея конкретно за вашия бранд.

===

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, безплатна онлайн консултация, питай дизайнерЛюбомира Попова е уеб дизайнер на свободна практика и художник-сюрреалист с артистичен псевдоним Fineluart.
Създава първия си статичен сайт през 2008. В момента се е специализирала в изработката на WordPress сайтове и визии за уеб. Занимава се с дизайн повече от 17 години, като през повечето време е била част от рекламни фирми и агенции. Създавала е визии за почти всички рекламни среди – външна, печатна, уеб, digital, TV. Работи основно с малки бизнеси в сферата на услугите, макар през годините да е правила реклами за представители на почти всички сфери.

Има професионален интереси в областта на дигиталния маркетинг, графичния дизайн и social media. Това ѝ дава възможност да вижда уеб сайтовете не само като дизайн, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя. За нея всяка отделна визия е част от цялостно развитие, а не „парче дизайн“.

„Редовно консултирам клиенти и млади колеги и винаги се радвам, когато успея да улесня някого по пътя му в моята (любима) сфера. Ако имате въпроси за дизайн и реклама, съм насреща да помогна, независимо дали става въпрос за принципи в дизайна, тенденции, технически въпроси, видове реклами или се нуждаете от конкретни съвети за личните си проекти. Питайте ме.“ Люба

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *