Питай адвокат #12

Адвокат Мирослав Моравски е на твое разположение. Задай въпроса си в коментарите, той ще отговори на първите 5 до вторник, края на деня (20. 03. 2021).

Важно! Консултацията включва съвети и насоки. Не включва разглеждане на документи и случаи, които изискват голям обем предварителни проучвания.

Питай адвокат и сподели възможността с колеги фрийлансъри!

===

Мирослав Моравски е адвокат и правен съветник в различни юридически области – търговско право, гражданско право и интелектуална собственост. Занимава се както с фирмени и авторскоправни казуси, така и със семейни и имотни консултации.
Завършил право в СУ „Климент Охридски“ през 2008 г., той е работил като юрисконсулт и адвокат към различни търговски дружества, нотариални и адвокатски кантори.

Email: myroslav.moravsky@gmail.com
Mob/Viber/Wattsapp/: +359898598030
LinkedIn: Miroslav Moravsky
Facebook: www.facebook.com/advocateMoravsky

6 comments to “Питай адвокат #12”
 1. Здравейте, имам ли право да публикувам на американска платформа статия (за директна продажба) на тема преговори, която се базира на американски бестселър? Мога ли да бъда обвинен в плагиаризъм ако статията е изградена около един източник (този бестселър), а няма да използва идеи, твърдения и материали от различни източници за формиране на тезата? Достатъчно ли е да посоча име на автора, книга, издателство и година, за да бъда коректен?
  Внася ли допълнителни усложнения текста в бестселъра “Всички права са запазени. Нито една част от тази книга не може да бъде възпроизвеждана или предавана под каквато и да е форма и по какъвто и да е начин без изричното съгласие на издателство …”.

  • Здравейте, Георги,
   Благодаря за въпроса.
   Всичко зависи от съдържанието на статията ви.
   Ако тя повтаря или копира част от книгата, или разкрива основни тези на автора, които биха могли да попречат на продажбата на произведението, тогава ще е налице нарушаване на авторските права.
   Ако тя е само обсъждане и разсъждение по дадена тема, и изплзва само позоваване и примери от книгата, то тогава, не следва да сте в нарушение.

 2. Здравейте,
  Аз съм Виртуален асистент и работя с клиенти от цял свят. При подписване на договор между двете страни (мен и клиента ми), чии закони трябва да са спазени – моите в България, или тези от държавата на клиента ми? Можете ли изготвите примерен договор, който аз да преработвам за всеки клиент и като нацяло наясно ли сте с дейността на виртуалния асистент?

  • Здравейте, Златина.
   Благодаря ви за въпроса.

   Има различни възможности за посочване на приложимата правна система.

   Най-добрият и използваният начин е, при подписване на договора с клиента си да укажете кое е приложимото право. Съветвам ви да е българската правна система.

   Бих могъл да изготвя юридически издържан договор за подобна услуга, да.

   Надявам се да съм ви бил полезен.

 3. Здравейте, от скоро работя за чуждестранна фирма, с която съм сключил договор за служител на свободна практика и имам сключен договор с фирмата, че те не са длъжни да ме осигуряват. Въпроса ми е, тъй като съм студент, държавна поръчка, длъжен ли съм да подам заявление към НАП за облагане на доходите ми които не надвишават 350лв с данък и трябва ли да подам заявление към университета, че започвам да се самоосигурявам, тъй като в момента те плащат осигуровките ми. Какви са глобите, ако пропусна да декларира доходите си в НАП?

 4. Привет, Мартин,

  Благодаря ви за въпросите. Характерът им е по-скоро счетоводен, затова най-добре да се посъветвате със счетоводител.

  Според мен не е необходимо да заявявате на университета самоосигуряване, както и да декларирате такова в НАП. По-добре би било да сключите граждански договор и да платите осигуровки по него. Така ще избегнете и необходимостта да се регистрирате като лице със свободна професия.

  Граждански договор би могъл да бъде сключен от всеки, и не е необходимо да е регистриран предварително данъчно. Отчита се и се облага самата дейност по договора.

  Това е от мен в общи линии, но наистина е добре да поставите въпроса си в “Питай счетоводител” тук на платформата.

  Желая ви успех.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *