Как да напреднеш по-бързо в бизнеса си

Практична схема за професионално развитие, полезна за фрийлансъри и собственици на малък бизнес

Все ти се струва, че не напредваш достатъчно бързо във фрийланса. Опитваш се да търсиш повече и повече клиенти, да вършиш работата си по-бързо, посещаваш какви ли не курсове, гледаш видео уроци, следиш уебинари, но не си доволен. Получава ти се по-бавно, отколкото ти се иска. Спокойствие и само спокойствие! Скоростта, с която развиваш своята свободна практика или своя малък бизнес, не зависи от друг/друго освен от теб.

Проблемите, които ти бият спирачка, са два основни и много лесно можеш да се справиш с тях:

Проблем 1
Поемаш толкова поръчки, че нямаш време да четеш и да учиш, камо ли да помислиш за каквото и да било. Работиш, спиш, работиш. Извиняваш се пред себе си, че ти трябват пари, че веднъж да се засилиш и да се стабилизираш, ще започнеш пак да учиш нови неща и да се грижиш за професионалното си развитие.

Проблем 2
Трупаш знания от всякакви платени и безплатни курсове, семинари, уебинари и подобни, но не прилагаш наученото. Или поне не достатъчно смело.

И в двата случая вероятно си мислиш, че ти трябват време, пари и спокойствие, за да учиш, да прилагаш наученото и да експериментираш. Само че няма как да напреднеш бързо в професията, и в свободната си практика, и да си извоюваш време, пари и спокойствие, ако не учиш, не прилагаш наученото и не експериментираш.

Как да напреднеш по-бързо в бизнеса си

Как се решават тези два проблема

Схемата, която ти предлагам е безплатна, няма да ти отнема повече от половин – един час дневно, ще ти донесе спокойствие – въобще елиминира всичко, което ти пречи да се развиваш и да напредваш по-бързо професионално, като фрийлансър или собственик на малък бизнес.

Прави анализ на свършеното в края на всеки работен ден. Нека той бъде в три направления: 

  • как си се представил професионално, докато си работил върху конкретни поръчки;
  • как си се справил с общуването с клиентите, стари и нови; с преговорите за срокове и цени;
  • добре ли си организирал времето си, стигнало ли е за всичко.

Не се плаши от думата „анализ“, просто се опитай да си отговориш на следните въпроси: 

1. по отношение на работата

  • Как подходих към задачата? Пропуснах ли нещо? Ако да, защо? Защото не ми стигна времето? Защото ми липсват знания? Имаше ли друг начин да свърша работата? Доволен ли съм от крайния резултат? (Не пропускай да питаш клиента след като мине известно време, какъв е бил ефектът от работата ти.)
  • Имаше ли днес запитвания, които отказах, защото нямам достатъчно познания и умения, за да се справя със задачата? Какво трябва да науча и да мога да правя, за да не се налага да отказвам подобни поръчки следващия път?

Запиши пропуските, които смяташ, че си направил. Потърси информация, почети и/или погледай видеа по тези теми веднага или най-късно на следващата сутрин. Ако отделяш по половин до един час вечер или сутрин да научаваш нови неща за професията си или за фрийланса, ще си много по-напред с материала, отколкото ако чакаш далечното време, в което ще можеш да учиш и да пробваш нови неща по няколко часа дневно.

2. По отношение на клиентите – преговорите и цялостното общуване с тях

  • Успях ли да договоря условията, които исках? Ако да – как постигнах желания резултат? Можех ли да постигна по-добър? Ако не – какво ми попречи? (Смутих се, не бях достатъчно подготвен, уплаших се, че ще загубя поръчката, etc. Отговорът влече след себе си още въпроси: от какво се смутих, как да се подготвя по-добре за следващия път, какво да направя, за да не се страхувам, че ще загубя поръчка.)
  • Как реагира клиентът на нещата, които му казах/писах? Как се държах аз с него? Къде ми е слабото място при общуването с клиенти? Как мога да го подобря?

Запиши си от какво не си доволен, потърси информация и съвети как да подобриш общуването и преговорите си с клиенти веднага или на следващата сутрин. И не забравяйда се потупаш по рамото, да се почерпиш парче шоколад, бира или още един час почивка заради нещата, с които си се справил добре.

Прегледай статиите:

3. По отношение организацията на времето

  • Стигна ли ми времето за всичко? Отлагах ли да започна някои задачи? Защо? Спазих ли режима си за деня – хранене, почивка, упражнения, etc.?
  • Доволен ли съм от начина, по който е подреден денят ми или мога да го организирам по друг начин и какъв да бъде той?

Ако след като си отговориш на тези въпроси, се окаже, че имаш нужда от идеи и помощ, прегледай статиите:

Направи си изводите от деня в трите области, с които трябва да се справяш, когато си на свободна практиа. Ще усетиш колко успокоително действа разчепкването на деня и действията ти. Просто защото добиваш ясна представа за нещата, а те обикновено не са толкова лоши, колкото ти се струва. А и докато ги обмисляш, в главата ти се очертава план как да ги подобриш.

Започни да прилагаш наученото на следващия ден

След като веднъж си изясниш къде бъркаш, ще ти е по-лесно да не повтаряш грешката си. Първо, ще ти е глупаво да го правиш. Второ, ще си осъзнал, че така или иначе настоящите ти действия не водят до резултата, който ти е нужен и няма да се страхуваш да ги промениш.

Това е всичко. Създай си навика да играеш със себе си на въпроси и отговори всеки ден и да прилагаш наученото на следващия. Много бързо ще усетиш ефекта от това кратко упражнение и съвсем естествено ще ти се отвори време да усъвършенстваш фрийлансърските и професионалните си умения и наистина да извличаш полза от това.

Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *