5 трика за справяне с разсейването и непрекъснатото отлагане на задачи

Сигурна съм, че ти е позната следната картинка:

сядаш сутринта пред компютъра, зареден с енергия и желание да отхвърлиш всичките си задачи за 3 – 4 часа и след това да се занимаваш с по-приятни неща; вечерта изправяш схванат кръст, разтъркваш уморени очи и осъзнаваш, че нищо не си свършил. За сметка на това си изчел около 10 – 20 много интересни статии на различни теми, чатил си с трима приятели, които не си виждал отдавна и си подредил всичките си снимки от последните години в папки по места, дати и събития. Малко ти е тегаво, защото утре ще имаш двойно повече работа. Чувстваш се гузен, че си пропилял деня и се заричаш, че това повече няма да се случи.

След максимум ден-два положението се повтаря. Обикновено губиш по няколко часа в помоткване. После бързаш да свършиш повече поръчки за по-кратко време и в крайна сметка замръкваш уморен и недоволен.

Отлагането е от най-неприятните и трудни за изкореняване навици. Една от причините за това е, че ставаш все по-добър в измислянето на оправдания за него:

  • Ползвам Facebook, за да си върша работа, просто ми се налага да влизам често (разбирай „да вися там постоянно“) и да следя какво става.
  • Чета статия, свързана с професионалните ми умения, която ще ме направи по-добър специалист.
  • Ако не отговоря веднага на това запитване, може да изпусна поръчка.
  • Нямам място на компютъра, трябва да подредя снимките и да изтрия част от тях, иначе не мога да работа.
  • Добави си каквото искаш, все ще е вярно. 

Споделям ти 5 трика за справяне с тази напаст. Проверени са, работят. (Стига наистина да искаш да постигнеш резултат и да си малко по-упорит.)

Razseivane_spravqne_sys_zadachi

1. Обърни внимание с какво се разсейваш най-много и вкарай тази дейност в графика си

Например вместо да четеш хаотично статии за SEO, маркетинг, дизайн, копирайтинг, фрийланс и т. н. отдели си един час дневно само за това. Аз чета материали, свързани с професионалното ми развитие, сутрин преди да започна работа.

Това важи и за Facebook и другите социални мрежи. Ако работата ти наистина е свързана с тях, преглеждай ги веднъж сутрин, веднъж по обед и после в края на работния ден. Достатъчно е.

 

2. Направи си папка и събирай в нея всичко интересно, което ти е попаднало през деня

Не чети и не разглеждай разсейващи постове, статии и снимки веднага щом ги намериш. Събирай всичко любопитно, което не е свързано с текущата ти работа, в папка и го преглеждай, когато имаш свободно време.

Имаш такава папка и никога не я отваряш? Значи нещата, които запазваш в нея всъщност не са ти истински интересни. Изтрий ги, за да нямаш усещането, че ти висят като несвършена задача.

 

3. Регламентирай си почивките

Ще ми кажеш, че не си станал фрийлансър, за да почиваш от дванайсет до един на обед. Вярно е, но пък няма още дълго да бъдеш фрийлансър, ако оставяш голяма част от работата си за утре. Така или иначе имаш изграден някакъв дневен режим, просто бъди малко по-твърд и постоянен в спазването му. (Да, да спиш до два, да обядваш в три и да започваш работа в пет следобед също е режим.)  Ако закусваш сутрин в осем или девет, нормално е да обядваш в дванайсет-един часа и няма причина да не го направиш. Дори часовете, удобни за теб, да са други, дай си не повече от час обедна почивка. После се върни към задачите си. Свикнеш ли веднъж с това, ще си спестиш доста време, което преди си наричал „настройвам се за работа след обяда/почивката“ и си прекарвал в помайване.

Определи си и кратки междинни почивки. Например 10 на всеки 50 минути.

 

4. Не се лишавай от истинска почивка

Чувстваш се сънлив? Поспи един час, ще се отрази добре на работоспособността ти. Но спи наистина, недей да шикалкавиш и да си казваш: „Всъщност ако не зяпах клипчета в Youtube, щях да спя, така че този час разсейване не се брои.“ Същото важи и за кратките почивки между задачите, които имаш да отхвърляш. Направи си кафе или чай, зяпай през прозореца, обиколи блока, прави каквото искаш, само не стой пред компютъра.

 

5. Излъжи се

Кажи си, че ще се подложиш на експеримент – една седмица с минимално разсейване и отлагане на работните задачи. Бъди непоколебим и краен. Ако нямаш доверие на волята си, изключи всички разсейващи фактори – деактивирай си фейсбук профила, изтрий сериалите, махни игрите.

Първо, ще останеш удивен от това колко рано приключваш и колко време ти остава. Второ, ще си се убедил, че светът няма да свърши, ако не си вреш носа в социалните мрежи.

Прегледай и статията: 6 съвета за по-добра организация на времето и 1 тайна.
Сподели с нас ти как се справяш с отлагането на работните задачи.

Хубава седмица 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *