10 неща, които спъват успеха ти като фрийлансър

Бъхташ се като фрийлансър вече две – три години, може и повече, но така мечтаните свобода и пари все не те спохождат. Започваш да си мислиш, че фрийлансът всъщност е доста скапано занимание, но никой не иска да си признае. На ръба си да се откажеш и да се върнеш на пълен работен ден в офис.

Честно казано, ако чакаш нещо да те споходи вместо да си го вземеш, особено пък свобода и пари, може би е по-добре да се върнеш на трудов договор. От друга страна ми се иска да попитам:

За какво ги руча жабетата? Не бързай. На трудов договор можеш да се върнеш винаги. Първо се опитай да намериш това, което слага прът в колелата на фрийлансърската ти кариера и се справи с него.

Получавам писма от много колеги, които не разбират къде е проблемът, защо не им се получава. От разговорите си с тях изведох най-често срещаните причини за неуспешна фрийлансърска кариера. Прегледай ги, току-виж си открил твоите. А щом знаеш кои са, спокойно можеш да се заемеш с отстраняването им. 

1. Липса на план за намиране на клиенти

Много фрийлансъри изобщо не знаят откъде да започнат, не отделят време, за да си направят план за привличане на клиенти. Хвърлят се в свободната практика като неумели плувци в дълбока вода, стискат очи и пляскат с крака и ръце, за да се задържат на повърхността.

Никога не е късно да отделиш време и да помислиш откъде да привлечеш клиенти. Постарай се да измислиш и работещ за теб начин как да го направиш. А когато клиентите дойдат, омай ги и ги превърни в постоянни.

В противен случай ще разчиташ на пуснати по групи и сайтове за фрийланс обяви и ще се конкурираш с десетки други кандидати, които са готови да работят на неприлично ниски цени.

2. Липса на дисциплина

Или работиш по 12 – 13 часа, или не можеш да се накараш да седнеш и да свършиш работата, която си поел, навреме. И в двата случая, се чувстваш зле. Само че в първия качеството пада, клиентът не е доволен и не иска повече да работи с теб. А във втория изобщо не дочаква да види добре ли ще свършиш каквото си захванал или зле, защото се отказва от съвместната ви работа далеч преди това. Просто не може да те чака толкова дълго.

Противно на това, което си мислил като малък, „дисциплина“ не е мръсна дума и няма нищо лошо да следваш правила, и да спазваш режим на работа и почивка. Най-хубавото е, че ти си ги определяш. Въпрос на воля и малко постоянство е да започнеш да ги спазваш.

Издръж четири до осем седмици на избран от теб режим на работа и почивка. После той вече ще се е превърнал в навик. А и ще останеш удивен от резултата, което ще те стимулира да продължиш в същия дух.

Прегледай категорията „Срокове и разпределяне на времето“. Статиите в нея ще ти подскажат идеи как да организираш деня си, как да се справиш с разсейването и отлагането на задачи и подобни.

3. Неумение да представиш себе си, продуктите/услугите си

Може да си страхотен професионалист, но ако потенциалните ти клиенти не знаят за това, няма как да получиш поръчки, които да го докажат и да ти помогнат да привлечеш още клиенти. Научи се да представяш себе си и това, което правиш в едно до две изречения. Направи си добро портфолио и се грижи за популяризирането му. Отделяй всеки ден по половин – един час, за да разпространяваш линк към него по форуми, групи, фрийланс сайтове. (Няма да стане, ако просто спамиш, опитай се да си полезен.)

Виж статиите:

4. Нереалистичното оценяване на труда

Ако цените ти са много ниски, прегледай статията „3 причини да подбиваш цените“, за да разбереш защо това няма да ти помогне.

Ако цените ти са твърде високи, особено когато не са подплатени с вече изграден авторитет и впечатляващ професионален опит, пак няма да ти се получи.

Информирай се периодично на какви цени работят твоите конкуренти, какви са цените за същите продукти/услуги в чужбина и се научи да ценообразуваш.

Ползвай насоките от статията „Как се ценообразува“. За ориентир може да ти послужи и фрийланс калкулатора.

5. Привличане на неподходящите клиенти

Когато нямаш ясна представа какво те отличава от конкурентите и се опитваш да печелиш поръчки като даваш само ниска цена, определено привличаш клиенти, които никой нормален фрийлансър не иска.

Те ти плащат малко пари, товарят те с много работа, държат се лошо с теб; проектите са безинтересни, често безсмислени, така че не искаш да ги ползваш за портфолио и за всичко това си виновен сам.

Пробвай да приложиш съветите от „Как да изградя имидж на добър фрийлансър“ и другите три статии, препоръчани в този текст. Прочети внимателно и „Възпитание на клиента“.

10 неща, които спъват успеха ти като фрийлансър

6. Неумело общуване с клиентите 

В един идеален свят клиентът търси професионалист, на който да обясни какво му трябва и след това да го остави да си свърши работата. Само че ти живееш в най-обикновен свят,  в който клиентът често не може да обясни какво иска, но за сметка на това има претенциите да е направено перфектно и точно такова каквото си го представя. При това веднага. И ако може за малко пари.

За да се справиш, трябва да можеш да разбереш сам какво иска клиентът. А също и да прегледаш статиите от категорията „Преговаряне за цена“.

Проблемите с клиенти, с които вече работиш по поръчки също идват от лоша комуникация. Обяснявай, питай, анализирай отговорите на клиена, пак му обяснявай. Колкото по-голяма яснота внасяш в работния процес, при това навреме, толкова по-малко ще недоволства клиентът и ще си спестиш грижи.

7. Недостатъчно развити професионални умения

Добрата реклама никога не е спасявала за дълго лошия продукт, дори напротив, закопавала го е. Затова не поемай поръчки, за които нямаш достатъчно знания и умения. (Виж как можеш да постъпиш, ако се двоумиш да го направиш ли или не в статията „Фрийлансърът, клиентът и честността“.) Учи всеки ден по нещо ново, не спирай да се развиваш като професионалист.

8. Липсата на мислене в перспектива

Работата на парче за всякакви клиенти води до задънена улица. Гледай на свободната си практика като на малък бизнес – имаш един служител, трябва да му осигуряваш работа, да му плащаш заплата и да го пускаш в отпуска. Освен това вероятно ти се иска да се развиваш.

Направи този тест – ще ти помогне да съставиш план за професионалното ти развитие като фрийлансър.

9. Нежелание да се консултираш със специалист по важни за работата ти въпроси

Опитваш се да спестиш пари от счетоводител, дизайнер, от какъвто и да било специалист, чиято професионална помощ е нужна за развитието на бизнеса ти. Един вид опитваш се да ловиш маймуни с трици. Не го прави. Само ще загубиш време, ще пропуснеш ползи, ще се чувстваш зле, а може да отнесеш и глоба, да отблъснеш потенциални клиенти – зависи с какво нещо, което не ти е работа, си решил да се справиш сам.

Търси помощ от професионалисти и си плащай, честно ти казвам, по-евтино ще ти излезе.

10. Пасивност и чакане на удобния момент

Това са едни от най-големите врагове на фрийланса. Всъщност съюзът с тях, прави свободната ти практика невъзможна. За да си успешен фрийлансър, трябва да действаш пръв, да предизвикваш събитията, да привличаш клиентите. А ако чакаш удобния за това момент, може и да не го дочакаш. По-добре прави малки стъпки всеки ден по посока на мечтаната от теб свободна практика. Ще се учудиш колко бързо си стигнал до нея.

Ако искаш да изградиш стабилна фрийланс кариера за по-кратко време вземи си онлайн видео курса „Как да успея на свободна практика“

фрийланс курс, онлайн видео курс за фрийлансъри, как да стана фрийлансър

 

 

 

3 comments to “10 неща, които спъват успеха ти като фрийлансър”
 1. Иванка, благодаря ти много за тази чудесна статия.

  Успешно прилагам доста от съветите, но явно ще трябва да заложа и на още един-два метода.

  Аз бих добавил нещо друго – Залагай на нестандартни обяви и методи, за да привличаш клиенти. Така главата ти стърчи над останалите 🙂

  И все пак, не всичко е конкуренция, дори напротив. Обединяването е по-добра стратегия в дългосрочен план.

  Аз така направих с една колега и от време на време си пишем хем за да си разпределим задачите, хем да не оставим някой клиент недоволен 🙂

 2. Да, да пишеш нестандартни обяви е работещ вариант. Досега не съм писала за него, може би защото съм почитател на варианта, в който клиентите търсят фрийлансъра сами. Затова и наблягам на него в статиите. Но благодаря за идеята, може да подготвя една статия по темата.

  Обединението също не е лоша стратегия, стига да имате с колегата умения, които се допълват и да сте се разбрали за общуването с клиентите. 🙂

  • Да, това е идеалният вариант – когато клиентите търсят работещия на свободна практика човечец – но той се постига след време. Или поне така показва моят опит 🙂

   Да, обединението може да е опасна територия, но ако се превърне в win-win, нещата са много по-лесни и резултатите са по-добри!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *