Как да разпределям времето си между работата и семейството

5 идеи за фрийлансъри

Човек и добър фрийлансър да е, решава да заживее с някого или да се прибере за известно време при родителите си, и целият му работен режим отива по дяволите. Балансирането между професионален и личен живот е като да жонглираш със сватбения сервиз на майка си, докато се учиш да караш ролери. Трябва да опазиш кристала, защото на нея много ще й докривее, ако го счупиш. Трябва да опазиш и себе си, защото вероятността да се пребиеш е доста голяма. Преди да си се затюхкал и да си обявил ситуацията за патова, ти предлагам няколко идеи как да се справиш с нея. Знам, че всеки човек си има потребности, положението му е уникално, единствено и специално, а ти си неотразим и при теб наистина е съвсем различно, но все пак може съветите ми да ти послужат.

Раздели деня на части и си го представи като мозайка 
Какво ти трябва всъщност? Време за работа, време за теб, време за семейството и време за приятелите ти. Събирането на частите би трябвало да даде идеалната картинка. Затова започни да експериментираш.

Кога в дома ви е най-тихо и спокойно – сутрин, обед, вечер? Отдели си около час в съответната част на деня, който да е само за теб. Дали ще си правиш маска за лице и ще плашиш котката, ще гледаш през прозореца, ще пиеш кафе или ще се пъхнеш под душа, за да изнесеш концерт на съседите, си е твой проблем. Не пренебрегвай този един час. Той ще те зареди с енергия за много семейни и фрийлансърски подвизи.

Кога работи и почива половинката ти?  Използвай времето, в което партньорът ти върши велики дела извън дома, за да работиш и да движиш личните си проекти. Ако трябва да започнеш работа, а любимият ти приказливец още се разхожда из къщи, избери да свършиш по-леките неща, които не искат толкова много концентрация.

Разпределението на времето между работни и лични проекти (ако при теб има такова разделение), е въпрос на вътрешни нагласи и приоритети, с което мисля да се занимавам друг път.

Кога да вършиш домакинската работа?  Този въпрос стои най-вече пред жените – фрийлансъри и всяка го решава различно, в зависимост от това доколко тези задължения я забавляват или й тежат. Можете да вършите всички домашни задачи заедно. Готвенето, подреждането на масата и отсервирането са все дейности, които лесно влизат в графата “време със семейството”. За всичко останало можеш да отделяш по половин час в края на работния ден.

Какъв е работният режим на приятелите ти? Могат да се виждат с теб вечер, сутрин или и те са на свободна практика и им е удобно всякак. И без това времето, в което те викаха през балкона да си играете и ти можеше да слезеш за 5 минути, отдавна мина. Създайте си малки, дружески навици – кога и къде да се виждате. (Така ще има и какво да нарушавате от време на време.)

Напомням ти, гледай на деня си като на пъзел и се забавлявай да го подреждаш. И помни, ако нещо не ти харесва, винаги можеш да смениш картинката.

copywriter_freelancer (3)

Отделяй минимум два дни в седмицата за почивка
Не е задължително да са събота и неделя, но е най-вероятно. Съобрази ги с почивните дни на половинката си и на приятелите си. Работи и прави каквото щеш през останалото време, в тези дни дни се занимавай и забавлявай с любимите си хора. Честно, няма толкова важна, спешна и скъпоплатена поръчка, която да си струва разходките, киното, излежаването в тревата или гледането на филми два поредни дни в палатка, опъната по средата на хола. Ще ми възразиш, че понякога се налага или че имаш нужда от пари. Да, вярно е, понякога се налага. Да, понякога има нужда от повече пари. Виж в кои четири-пет дни от седмицата ще ти е удобно да ги изкарваш и не се превръщай във фрийлансър, който живее, за да работи. Ако е така, можеш да си стоиш и в офис, за какво е целият тоя зор?

Свършвай работа в определен час
Ако си избрал да работиш до шест, не оставай до осем. Няма да забогатееш кой знае колко, но за сметка на това целият ти график ще се обърка. В резултат ще си недоволен, раздразнен и много, много уморен. А това са трите най-добри предпоставки за безсмислени домашни скандали.

Прави графика си според количеството работа, което имаш
Бъди гъвкав. Ако през лятото работата ти е по-малко, не се чувствай длъжен да стоиш пред компютъра осем часа. Свършвай каквото има да се върши. Отделяй по час-два за търсене на нови клиенти и после се занимавай с по-важни неща – плаж, четене, ядене на сладолед с любимото същество.

Спри да се страхуваш
Ако непрекъснато се паникьосваш, че не ти стига времето за работа, то наистина няма да ти стига. Просто цялото ще е запълнено с паника и нелогични действия. Ако непрекъснато се обвиняваш, че не обръщаш достатъчно внимание на половинката си, не се грижиш добре за къщата и прочее, така и ще ти се получава.

Всяко нещо си има собствен ритъм – ти, партньорът ти, бизнесът ти. Научи се да го улавяш и да го следваш. Тогава няма да имаш нужда от никакви съвети.

п. с. Подозирам, че балансът между работа и семейство е много по-различен, когато имаш деца, но все още нямам личен опит по въпроса и не мога да ти дам акъл. Ако между читателите на блога има някоя майка – фрийлансър, която иска да сподели опит по темата с нас, ще публикувам текста й с радост. Пишете ми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *