Оптимизация на текст, онлайн репутация и някои други въпроси

Напоследък ме гложди един въпрос с няколко разклонения.

1. Когато търсят в Google, повечето хора пишат много неграмотно. Някои ключови думи имат повече търсения, когато се изписват грешно. Затова и на мен ми се случва да получавам поръчка за оптимизиране на текст с ключова фраза “крем против стрий” вместо “крем против стрии” например. Оставям настрана колко безотговорно ми се струва да потвърждаваш чуждото невежество и неграмотност и да се възползваш от тях. (Смятам, че това е бомба със закъснител, която залагаш под собствения си задник.) Чудя се, не се ли притеснява за имиджа си тази фирма? Не се ли сеща, че ще отблъсне онази част от клиентите си, които все пак са грамотни? Вярно, искат да са на първо място в Google, но все пак сайтът им едва ли се посещава само от хора, които не знаят как се пише думата “стрии”.

Преди години се шегувах, че клиентите ще започнат да ми плащат, за да пиша с грешки. Не съм предполагала, че ще ми се наложи наистина да водя подобен разговор.

2. Доста хора си говорят с Google като с човешко същество. Питат го “как се пише оферта”, “какво да правя, когато нямам работа”, “какво да уча, за да стана фрийлансър”.

Независимо от това, когато пише в полето за търсене, човек е сам пред компютъра. Той няма усещането, че ще го чете друг човек, защитен е и спокойно поверява на машината своите страхове, комплекси, желания. Ясно е, че тя няма да ги сподели с никого.

Затова и се натъквам на следния казус. Магазин за дрехи за хора с наднормено тегло иска да си оптимизира сайта. Получавам няколко ключови фрази, повечето от които са тип “дрехи за дебели жени”, “рокли за дебелани”, etc.

И тук започва моето чудене.

Ти можеш да наричаш себе си всякак. Можеш да позволяваш на приятелите си да се шегуват на твой гръб и дори да взимаш най-дейно участие в измислянето на шегите. Но едва ли ще ти е смешно, ако посетиш онлайн магазин, за да си купиш дрехи и на начална страница те посрещне приветствието: “Здравейте, дебели жени, радваме се, че пазарувате при нас!” Това, че някой нарича себе си по определен начин, не значи, че ще му е приятно да чуе същите думи от чужди уста.

Не се ли страхува тази фирма, че ще отблъсне потребителите си? Не е ли идеята да ги накара да се почувстват специални и да се видят красиви в предлаганите дрехи? Няма ли тогава поръчките да са повече? Не се ли получава така, че излизаш на първа страница, и то на втора – трета позиция в Google, само за да обидиш хората и да ги отблъснеш от себе си? Защо не можеш да си представиш, че това е като да имаш истински магазин, в който продавачките посрещат всяка клиентка със “Здрасти, дебелано!”? Как така не разбираш, че работиш в ущърб на собствения си бизнес? И ако толкова не можеш да го проумееш, не се ли сеща твоят SEO гуру, че тези фрази ще навредят на имиджа ти? Защо си мълчи твоят съветник по въпросите на онлайн репутацията и всичко му се струва в реда на нещата?

SEO_Mogilska

Аз ли съм се объркала или хората забравят, че правилата на една търсачка се променят сравнително бързо, а стабилно изградената връзка с клиентите може да продължи години наред? Винаги ми се е струвало по-разумно да се пише за хора. Ако те харесат сайта ти, ще се върнат пак на него, ще го препоръчат, ще го споделят с приятели и трафикът ще се увеличава. Може би не рязко, но непрекъснато, въпреки че не си оптимизирал текста си за така търсеното в последните години словосъчетание “цени хотели Боровец” (смени името на курорта, с което друго се сетиш).

Не трябва ли оптимизацията да е едно от средствата, с които да подобряваш своята онлайн репутация, а не наивна увереност, че щом си на първо място някъде си, значи задължително ще продаваш?

И ако клиентът по една или друга причина не се сеща сам, колеги, не сме ли отговорни за чудовищата, които създаваме? Така почти отвсякъде изчезнаха кавичките. На дизайнерите им стоели грозно, а на не-знам-какви-други-специалисти им чупели не-знам-си-какво-като-наливат-текста. (Няма да се уморя да давам за пример обявеното в програмата на една екскурзия до Милано посещение на Тайната вечеря. О-о, ще хапваме тайно? Супер! А защо не са написали какво ще е включено в менюто?) Така кълчим текстовете и пишем забавно и информативно за “Нова година 2016 оферти” още в края на 2014. Така обиждаме клиентите си или ги убеждаваме, че ако ядат папая, ще се излекуват от рак, от всичките видове рак.

Ей такива въпроси ме тормозят напоследък. Все ми се струва, че World Wide Web може да ни служи по-добре и да имаме повече ползи от нея, ако не се опитваме да я изстискаме колкото можем и да я зарежем, както правим с нещата обикновено. Защото всичко се развива много по-бързо отколкото преди пет – десет години. Което ще рече, че съвсем скоро цялата неграмотност, безхаберие и лошо отношение, за които и ние имаме вина, ще се стоварят върху главите ни.

п. с. Такива въпроси ме тормозят напоследък. Включи се да си поговорим по темата. Може ти да имаш отговори, които не виждам.

10 comments to “Оптимизация на текст, онлайн репутация и някои други въпроси”
 1. Категорично съм съгласна! За съжаление, извращенията със словото в мрежата станаха много… Аз бих прехвърлила топката и към журналистите.

 2. Относно

  “Затова и се натъквам на следния казус. Магазин за дрехи за хора с наднормено тегло иска да си оптимизира сайта. Получавам няколко ключови фрази, повечето от които са тип “дрехи за дебели жени”, “рокли за дебелани”, etc. (на български: и т.н. – б.м.)”

  Да, тези ключови фрази са обидни.

  Как обаче се избира една ключова фраза, при положение че в този случай има доста възможности за избор?

  Проверил ли е някой доколко са добри фрази като “дрехи за дебели жени”, “рокли за дебелани” и т.н.?

  Ако тези фрази са много използвани за търсене, то тогава хората, които така или иначе ги използват, сами се обиждат. Има ли смисъл човекът, оптимизиращ страницата, да отрича фактите?

  Ако пък клиентът не е проверил адекватността на фразите, това може да направи фрийленсърът като допълнителна услуга.

 3. Въпросите ти са резонни, макар това да е само един от многобройните примери, на които се натъквам напоследък. Занимава ме по-скоро етичната страна на проблема.

  Но да отговоря:

  В този случай клиентът си има SEO специалист, който определя ключовите думи/фрази, проверява си ги и се занимава. Моята работа е да създам добре оптимизиран, смислен текст с тях. Предполагам, че са си ги проверили. Да, сигнализирах, че не ми се струват много адекватни предложенията.

  Ти какво мислиш, ако текстовете се скрият, така че потребителите да не ги виждат, тогава добра идея ли е да се направи оптимизация с тези ключови думи?

  Колкото до предпоследния ти въпрос, за мен лично има смисъл. Защото наистина мисля, че хората търсят сякаш никой няма да прочете какво са написали в търсачката на техния си личен компютър. И че ще се почувстват зле, ако прочетат след това подобни обръщения за себе си в прав текст.
  Това е като с “крем против стрий”. Нормално ли ти се вижда да се пише така, само защото хората така търсят?

 4. “Да, сигнализирах, че не ми се струват много адекватни предложенията.” – Чудесно, значи направила си каквото трябва, ако клиентът продължава да държи на тези думи – действай.

  “Ти какво мислиш, ако текстовете се скрият, така че потребителите да не ги виждат, тогава добра идея ли е да се направи оптимизация с тези ключови думи?” – Може да се оптимизира така. Въпросът е, ако клиентът се срамува от подобни ключови думи на сайта (което е логично), защо изобщо ще ги използва!? Толкова ли не може да се позиционира с нормални ключови думи!? Според мен, търси си други клиенти. Тия няма да ги бъде …

  “Това е като с “крем против стрий”. Нормално ли ти се вижда да се пише така, само защото хората така търсят?” – Въпросът е дали да толерираме неграмотността или да я санкционираме, като оптимизираме страници само за грамотно написани ключови думи.

  Някой трябва да вземе това решение.

  Ако успехът на клиента ти зависи от това, да се съобразява с неграмотността, жалко за него.

  Обаче същото важи и за теб. 🙂 Ако ти разчиташ единствено на неграмотни клиенти – жалко.

 5. Не приемам такива поръчки. В статия пиша по-скоро за обща тенденция, която наблюдавам, струва ми се нередна и сигнализирам за нея. Това са примери, които съм дала, за да стане ясно какво имам предвид.

 6. Мисля, че размяната на последните коментари замъгли нещата.
  Посочените тенденции не говорят единствено за неграмотност. Пропуска се липсата на критичност от страна на собствениците на сайтове.
  Те виждат водещите думи за търсене, които използват потребителите. Чудесно си дават сметка за това, как са изписани и при какви условия. Едва ли биха позволили по този начин да се говори във физическите им магазини. И въпреки това са готови да използват точно тези думи и фрази, точно както са ги използвали търсещите един или друг продукт.
  Ако думата, по която търсите, не даде резултат, следващия път няма да я ползвате. Ако тя ви свърши работа, ще я използвате и ще я препоръчате на приятели – точно както сте я изписали, когато е дала резултат.
  Та по-скоро тук е отговорността на собственика на онлайн магазина или сайта. Като проявява безкритичност в стремежа си за предна класация, той подкрепя неграмотността, небрежността и неетичността в мрежата.

  И това няма начин да се поправи с решение на един или друг. Важно е всеки сам да прави така, че да не допуска опошляване на езика в WWW.

 7. Хбаво е, че не поемаш такива поръчки, Иванка – когато пишеш тестове за “крем за стрий” не само обиждаш публиката на дадения сайт, ами показваш колко неграмотна си ти като автор. Знам, че не си – ама човекът, който ти чете текста, не знае. Ако този човек няма нужда от крем против стрии, а има нужда от съдател на текстове – честито! Токущо загуби потенциален клиент заради неграмотността, която прояви с този текст 😉

  Да кажа и за SEO страната – винаги ми се е струвало глупаво, коагто собственици на сайтове се вманиачат до такава степенв оптимизацията. Хайде сега тогава и да оптимизираме българския ти сайт за “kremove protiv strii”, защото немалко хора все още пишат на латиница, макар и на български…

  Търсачките са вече много умни. Ти можеш да търсиш “кола”, пък гугъл да ти покаже сайтове за автомобили. В тои смисъл, ако оптимизираш за “крем против стрии” и си си направил сайта да е полезен на хората (не на търсачките), най-вероятно ще имаш добри позиции и при погрешно написани думи (крем против стриЙ, крем ЗА стрии, и т.н.)

  Важно е да научим клиентите за тези особености – и да им препоръчаме да си сменят сео специалиста, ако искат копирайтърите да им пишат неграмотни текстове 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *