Как да стигнеш до огромна аудитория – легендарната кампания на Airbnb

Рекламни истории #13

Задаваш си този въпрос, сигурна съм. Какво да направиш, за да популяризираш услугите си пред колкото се може по-голяма аудитория?

Намираш един от възможните отговори в рекламната история, която ти разказва днес Нели Средкова. Рекламната кампания на Airbnb е забавна, вдъхновяваща и поучителна.

Прочети в края на статията основните препоръки и насоки, които Нели е извела от нея – сигурна съм, че ще измислиш начин да ги приложиш на практика, в популяризирането на твоите услуги.

нели средкова, рекламни истории, фрийланс, свободна практика, Airbnb, NightAt, рекламна кампанияAirbnb е компания, която променя представите за пътешествия и настаняване. Тя стартира преди почти две десетилетия като идея на основателите ѝ да приемат в хола си краткосрочни наематели, за да си закрепят бюджета. Или поне това е старателно поддържаната легенда. При всяко положение, пътят ѝ до компания с почти $5 млрд. годишна печалба е дълъг и невинаги лек. В основата на маркетинговите ѝ стратегии стоят два подхода – разказването на истории и провокирането на желание за нови и нови преживявания. Именно на втория залага тя в рекламната си кампания Night At.

 

Име на кампанията

Night At – Airbnb

 

Проблемът

Когато през 2015-а година кампанията стартира, Airbnb има вече изградено добро онлайн присъствие, особено в САЩ. И все пак пред фирмата стоят два основни проблема:

 • популярността ѝ извън Америка е значително по-ниска;
 • доверието у потребителите все още не е достатъчно високо.

нели средкова, рекламни истории, фрийланс, свободна практика, Airbnb, NightAt, рекламна кампания

Решението

За да разреши тези проблеми, компанията си поставя за цял да създаде незабравими преживявания за своите клиенти. Такива, за които можеш само да мечтаеш, но не и да си позволиш, защото те не се предлагат като услуги, и в този смисъл са безценни.

нели средкова, рекламни истории, фрийланс, свободна практика, Airbnb, NightAt, рекламна кампания

Идеята

Да провокира въображението на аудиторията си, да я накара да мечтае за приключения и наистина нестандартно настаняване.

Нощувка в Лувъра за почитателите на изкуството. За любителите на ски – настаняване в луксозна кабинка, издигаща се на 2700 метра височина в Алпите. Тези възможности са изключителни и говорят за безкрайното многообразие от емоции, които компанията може да предложи.

С Night At тя опровергава схващането, че осигурява само стандартно настаняване и същевременно с това заявява ангажимент да създава незабравими преживявания по време на пътешествията. Airbnb привлича вниманието на широката общественост и дава повод за разговор. Именно това са основните ѝ цели.

Видеото „Нощ в Куршевел“

 

Изпълнението

Кампанията се развива в рамките на няколко години. 24 видеа, разкриващи очарованието на различни дестинации, са поместени в YouTube канала на Airbnb, споделени са и в социалните мрежи. Всяка от лентите подтиква зрителите да мечтаят за атмосфера и усещания каквито не са изпитвали.

Таргет групите са различни, а преживяванията – създадени специално за тях, и в този смисъл дълбоко емоционални. Сред емблематичните места за нощувка са: плаваща къща на Големия бариерен риф, лифт кабина в курорта Куршевел, Замъка на граф Дракула, Лувъра и др.

Всъщност „Нощ в Лувъра“ добива изключителна популярност. Идеята на компанията е победителите не просто да пренощуват на специално място, а да се насладят на цялостното преживяване, създадено за тях. Ето защо спалнята е поместена в стъклена пирамида, умален модел на пирамидата пред музея. Вечерта преминава под звуците на френска музика, докато гостите се наслаждават на атмосферата. Следва вечеря в компанията на Венера Милоска, статуята на гръцката богиня на любовта и красотата, и акустичен концерт в апартамента на Наполеон III.

Видеото „Нощ в Лувъра“

 

Самата кампания се реализира на няколко нива онлайн и офлайн чрез:

 • широко медийно отразяване по целия свят;
 • видео, което улавя същността на предстоящото преживяване;
 • съдържание, генерирано от потребителите – победителите са насърчени да споделят приключението си в социалните мрежи, а това засилва обхвата и вдъхновява други да кандидатстват;
 • повдигане на разговор във Facebook и Twitter, включително и със
  съдействието на популярни личности.

За да участват потребителите в състезанието, трябва да се регистрират в сайта на Airbnb и да отговорят на въпроса защо биха били перфектен гост на Мона Лиза.

 

нели средкова, рекламни истории, фрийланс, свободна практика, Airbnb, NightAt, рекламна кампания

Резултатът

Кампанията Night At се провежда в продължение на няколко години. Резултатите от „Нощ в Лувъра“, най-успешната реклама, са повече от добри:

 • 182 000 са участвали в надпреварата;
 • 148 000 нови регистрации в платформата;
 • значително медийно отразяване.

Night At Louvre печели Голямата награда на The Drum Awards и четири награди в The One Show.

 

Какво научаваме

Още един начин да създадеш успешна кампания и да стигнеш до огромен кръг от хора е:

 • провокирай в своята аудитория желание за нещо повече от това, което вече иска; не се ограничавай да ѝ решаваш проблемите, накарай я да мечтае – въодушевлението кара хората да говорят повече и да вършат неща, които не биха направили в спокойно състояние;
 • покажи ѝ, че е възможно мечтите ѝ да се сбъднат с твоя помощ; реализирай желанията на някои от нейните представители и ги насърчи да разкажат за това, да се похвалят – така още хора се увличат и от своя страна разказват за бранда ти на своя кръг близки и познати;
 • убеди инфлуенсъри и брандове, че партньорството ще донесе още повече стойност и внимание към всеки един от вас и заедно можете да постигнете по-голяма видимост и доверие.

Сещаш ли се как можеш да изпълниш тези 3 условия, рекламирайки своите услуги?

===

Нели Средкова, фрийлансър, копирайтърНели Средкова е копирайтър фрийлансър в началото на своя професионален път. Пише блог статии и текстове за уеб и подхожда към темите и клиентите си съвестно и сериозно, като малък войник, който се бори до нас да стига само наистина полезно и интересно съдържание.

Тя води рубриката „Рекламни истории“, в която ти разказва за проблемите, провокирали идеите и реализацията на класически и по-нови рекламни кампании. Разгледай блога ѝ за пътешествия из България widerland.net.

Следи публикациите в рубриката. Най-добрият начин да се научиш ти самият да генерираш работещи идеи за реклама е да виждаш как е създадена една кампания и какъв е ефектът от нея.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *