Питай маркетинг експерт #2

Ако нямаш идея откъде да започнеш и какво да направиш или ако не си сигурен в някои стъпки от плана си, питай маркетинг експерт с опит.

Ивелина Атанасова – Генчев е професионалист, който може и иска да ти помогне. Задай въпроса си в коментарите, тя ще отговори на първите 10 до четвъртък (13. 08. 2020).

===

Ивелина Атанасова – Генчев е маркетинг консултант с над 15-годишен опит, собственик и управител на Newtrend Agency. Увлича се по дигиталната трансформация, маркетинг автоматизацията и похватите за устойчиво бизнес развитие. Автор на теорията за „дигитални деца“ и основен двигател на глобалната инициатива за трансформация на образованието DigitalKidZ: „Училище с отворен код“.

9 comments to “Питай маркетинг експерт #2”
 1. Един онлайн магазин за много (десетки хиляди) продукти или нишови магазини?

  • Един магазин – фокусираните маркетинг бюджети и усилия заедно с голямото разнообразие от артикули ще изградят силен бранд, в който потребителите могат да имат доверие. По-голямото доверие и разнообразие на артикули винаги “подлъгва” клиентите да си купят повече неща, отколкото реално имат нужда – цел на нишовите магазини. Така големият магазин сумарно ще ви изкарва повече пари, а инвестицията ви за маркетинг и реклама ще е по-ниска, с правилния ретаргетинг и оптимизация на каналите за реклама.
   Ако/ Когато стигнете до него, може да ми пуснете мейл, за да тествате няколко софтуера за маркетинг автоматизация и ще се уверите в разликите.

  • Здравейте, Илия, инвестицията в маркетинг винаги следва да се разглежда като коефициент от продажбите и печалбата, които искате да постигнете – в стандартния случай това са 10%. Или ако искате да привлечете 100лв. от продажби трябва да инвестирате 10лв в маркетинг и реклама. Това е сумата, която инвестирате за управлението на маркетинг + рекламния бюджет, дължим към медиите. Респективно колкото по-ниски са разходите ви за маркетинг и реклама, толкова по-ограничен е ръста и развитието на бизнеса ви. Единствения изход от този цикъл е да изградите силен бранд – тогава не е нужно да инвестирате рекламни бюджети, но трябва да имате изключително силна пазарна стратегия, обслужване на клиенти, уникален продукт и преди всичко достатъчно време, преди да привлече вниманието на конкурентите, които за да наваксат с времето, в което вие имате преднина, ще заложат на рекламни бюджети и няма да ви оставят избор. Няма кратък път към успеха за съжаление – бизнесът изисква инвестиции, за да се развива.

 2. Привет,

  Развиваме собствена модна марка, базирана на български шевици, но по модерен и не правен досега начин. Продаваме през Фейсбук страница, като разчитаме на реклами. Първичната идея беше сегментацията на пазара да води до предимно млади момичета и жени до 35 г., но се оказа, че интерес имат дами над 60 г. Как да сегментираме пазара по-добре, как да таргетираме рекламите, така че да се получи органичен трафик, който да води до реални поръчки, без да се разчита само на платената реклама. Също така как да се направи стратегия за повторни продажби на вече закупили продукт клиенти?

  Благодаря!

  • Здравейте, Калина. Ако имате ясно дефинирани две възрастови групи, ви препоръчвам да пуснете две напълно различни като стилистика и изказ реклами, за да говорите на един и същи език с клиентите си. Органичният трафик можете да постигнете с изграждането на силен бранд, а бранд се изгражда със стратегия за brand awareness, която е напълно различна от продажбената стратегия и традиционно тя е първия етап от маркетинг стратегията на всеки един нов бранд на пазара. Освен това ще ви е нужен сайт.

   Да изградите силен бранд, който е поставен в силно конкурентна среда като Facebook и да разчитате, че хората ще посетят самоинициативно страницата ви органично е обречена кауза. Просто Facebook не функционира така. Той е място за клюки, за споделяне на емоции, за празни приказки, за развлечение и да, освен това успява да ви информира за някакви неща и даже да продавате през него. Но в реалния живот бих го оприличила на лондонското метро, което постига целта си да ви заведе от точка А до точка Б, обаче ако искате да се срещнете с приятелка, докато пътувате, е добре да сте се уговорели предварително и да знаете на коя станция и в колко часа да се чакате, иначе може да минавате от едно и също място по десет пъти на ден в двете посоки и всеки път да оставате разочаровани, че не успявате да се засечете. Това „закотвяне“ на мястото и срещата е корпоративния сайт и онлайн магазин, а увереността, че клиентите ви ще ви намерят, ще се ориентират лесно в артикулите, ще получите и изпратите грижливо поръчката им, е само част от бранд стратегията за придобиване лоялността на вашите клиенти. Добра база данни, силна продажбена стратегия и подходящи алгоритми зад кода на онлайн магазина е това, което ще увеличи поръчките. Преди това трябва да знаете кой какво и кога го купува и какво да му предложите като up-sale, за да затворите следваща сделка и клиентът да не се чувства притискан.

   В случай, че имате нужда от допълнителна консултация за механизмите или платформата за онлайн магазина и sales стратегията, пишете ми допълнителен мейл.

  • Прекрасно допълнение на маркетинг микса при силна и добре конструирана продажбена стратегия. Може да се ползва за привличане на нови лийдове, повишаване на лоялността, повторни продажби или утвърждаване стойността на бранда в сърцата на клиентите. Препоръчвам горещо!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *