Откъде работя днес: остров Евия, Галаксиди

Продължавам да обикалям Гърция и да ти споделям впечатленията си от различните места, на които отсядам. Така ще ти е по-лесно да прецениш дали искаш да ги посетиш, съчетавайки работа и почивка или ще се отдадеш само на лентяйстване.

Знам, че в момента е доста трудно да се влезе в Гърция. Ние влязохме само като попълнихме формуляр за издаване на QR код. Оттогава условията за минаване на границата се промениха 3-4 пъти. И все пак, впечатленията ми са пресни сега и предпочитам сега да ги споделя с теб. Ти решаваш дали ще се пробваш да пътуваш това лято, или ще си попълниш списъка с желани дестинации за следващото.

Предишната статия от рубриката завърши с качването ми на ферибота за остров Евия. Затова днес продължавам оттам.

 

Остров Евия

Евия е вторият по големина остров в Гърция и е свързан с континента с мост. Когато слезеш от моста, е много важно кой път ще избереш. Ако тръгнеш надясно, както направихме ние миналата година, ще стигнеш до никъде. Два къмпинга, малко къщи за гости – в тази си част Евия не предлага особени гледки или кой знае какви плажове. Можеш да тръгнеш на ляво. След 4 часа шофиране ще стигнеш до Пефки – типично курортно селище, бих казала най-безличното като архитектура и обстановка, което посетихме, но с изключителен плаж и прекрасни гледки към континента.

Другият вариант е да хванеш ферибота и да слезеш в Лутра Едипсу. Градът е приятен, с нелош плаж. Едва ли ще имаш проблем да си намериш добър хотел, с добър интернет. Повече не мога да ти кажа, защото ние предпочитаме съвсем малки населени места и не се задържахме кой знае колко в Лутра Едипсу. Подминахме го и разгледахме бреговете на острова след него. Има разкошни малки хотели и къщи за гости с големи градини, обградени от гори и с чудесни плажове пред тях. Няма градове, няма села, само удобно място, на което да спиш, синьо-зелено море и планина.

 

Неос Пиргос

Селото е малко, с два плажа, църква, стадион, на който децата играят вечер на топка и работилница за яхти.

Настаняване

Тук всичко е на 5 до 10 минути от плажа, така че която и къща за гости да избереш, няма да сбъркаш. Ние отседнахме в Aggeliki Studios. Просторни, много уютни стаи с малки кухни към тях и разкошен, потънал в зеленина и цветя двор. Домакините са изключително любезни, съседите също.

За да добиеш впечатление от атмосферата на селото, хвърли едно око на моята втора ода за гръцките баби, посветена на тези чудни, весели жени от тази част на остров Евия.

Едно от любимите ми места в Неос Пиргос – дървеният стол на пристанището.

 

Интернет

Поне в Aggeliki Studios интернетът беше бавен и нестабилен, затова си използвах мобилния. В заведенията на плажа има интернет, за който услужливо ти носят паролата заедно с фрапето. Спокойно можеш да работиш от тях или от шезлонга под чадъра.

 

Част от градината на Aggeliki Studios, от която работех, докато бяхме в Неос Пиргос.

 

Места за работа

Съветвам те да избягваш шезлонгите и бара точно до дървения кей. Заведението е чудесно, но това е царството на децата и тийнейджърите. Те седят под чадърите, слушат музика – понякога от три различни места до теб долитат три различни песни, смесват се с музиката, която идва от заведението и главата ти направо експлоадира; боричкат се и тичат с викове към дървения кей, от който се хвърлят във водата. Много е приятно да ги гледаш, особено по залез слънце, но е кошмарно да ги слушаш и невъзможно да работиш. Всички други кафенета в селото са ок за работа.

 

Гледка от плажа към останките от крепост.

 

По протежение на цялото село върви дълга алея между шосето и плажа. На нея са разположение заведения, пейки и детски площадки. Тук се събират хората вечер. И всичко е плаж.

 

Плажове

Селският плаж е чудесен. След като излезеш от Неос Пиргос, на 2 минути с кола, има още един, от който се открива красива гледка към планините и към останки от някогашна крепост. Едната му част, тази за свободно плажуване, е доста мръсна. Там, където са шезлонгите и чадърите е по-добре.

Непременно посети и Ореи. Следващото село, което започва няколко метра след края на Неос Пиргос. То също има хубав плаж и приятни места за хапване.

 

остров Евия

Гледка от една от най-високите точки на острова.

 

Пефки

Настаняване

Нямам препоръки. Нашето място беше чисто, нормално, с приличен интернет, но на фона на предишните места, в които отсядахме беше някак негостоприемно и обикновено. Впечатленията ми от разгледаните в Booking хотели и къщи за гости в Пефки са същите. Всичко е добро и стерилно по хотелски. Пак казвам, не е лошо, просто е коренно различно от уюта и грижата, които усетихме на всички останали места.

Интернет

Препоръчвам ти да работиш от кафенетата на плажа или от шезлонг. Подготви си и мобилния. На остров си, не можеш да очакваш чудеса.

 

Места за работа

Има достатъчно приятни кафенета и удобни шезлонги по плажа. Фрапето е добро навсякъде.

Плажове

Както писах по-горе, плажът и гледките към континента са най-хубавото в Пефки.

 

Галаксиди

Гледка от парка към града и яхтеното пристанище.

Галаксиди

Ето тук ми остана сърцето! Градчето се намира в Централна Гърция, на половин час с кола от Делфи. До 50-те години на XX век е било достъпно само по вода, въпреки че е на континента. Просто пътят е бил много, много лош.

Галаксиди прилича на малко италианско градче или на голямо френско село. Освен това непрекъснато имаш чувството, че си на остров. В пристанището спират много яхти, вечер крайбрежната алея е шумна и пъстра, чува се бъбрене на всякакви езици дори сега, когато в Гърция почти няма външни туристи.

 

Настаняване 

Всичко в Галаксиди ми изглежда красиво. Предполагам, че където и да отседнеш няма да сбъркаш. Ние бяхме в хотел Mira Mare, който се намира на секунди от яхтеното пристанище, на малък, затворен площад. Изключително място като обстановка, чистота, отношение и закуска.

В този хотел закуската е ритуал, свещенодействие, празник. Собственичката я приготвя и сервира сама, като ти презентира гордо всяко едно ястие, обяснява ти от какво е направено и кое с какво е добре да комбинираш. Можеш да опиташ всякакви местни вкусотии и за моя изненада, всяка сутрин има нещо различно.

Интернет

Много добър, нямам забележки. Не съм ползвала мобилен. Работих само от хотела, не съм тествала нета в заведенията.

 

Терасата на хотела, от която работех следобед.

 

И гледката от работното ми място.

 

Места за работа

Има много приятни кафенета, в които можеш да седнеш. Включително и плажното кафене, което обаче е малко шумно. Ако си имаш мобилен, можеш да се разположиш в парка, на пейка с гледка към морето.

Един от миниатюрните плажове в парка на Галаксиди.

 

Плажове

Плажове в самия град може да се каже, че няма. Единият вариант е да седнеш на шезлонгите в плажното кафене. То е плажно, защото е на една тераса в морето, от която влизаш директно във водата. В парка има миниатюрни плажчета между скалите. До тях са направени стълби, има навеси, дори малки кабини за преобличане. Наслаждаваш се на гледка към брега и към съвсем малко парче земя в средата на залива, на което е построена църква.

Навсякъде има морски таралежи, така че си вземи обувки и бъди внимателен.

Ако ти е интересно, прочети кратките ми записки за Галаксиди в блога. Те са в стила на втората ода за гръцките баби – „Кротък мрак и подрънкване на мачти“.

Скоро ще ти разкажа за остров Левкада и още няколко приказни места.

От днес текат и консултациите за седмицата:

Възползвай се, за да подобриш сайта и собственото си представяне.

Успешна седмица от мен!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *