Питай програмист #9

Ако лятото е слаб сезон за бизнеса ти, съсредоточи се върху подобрения на сайта си. Планирай нови функционалности, миграция към по-добра платформа, версия на английски език, по-висока скорост на отлагане и питай програмист как да осъществиш тези промени или как да търсиш, питаш, правиш задание и да намериш точния специалист, който да ти помогне.

Марио Пешев е на твое разположение за безплатна консултация по всички въпроси, свързани с планиране, програмиране и функционалност на сайта. Опиши проблема си в коментарите и той ще отговори на първите 7 до петък, края на деня.

Успех!

========

Марио Пешев, Devrix, Питай програмист, свободна практикаМарио Пешев е собственик на DevriX, една от водещите топ 20 агенции за комплексни WordPress решения в световен мащаб.
Той започва да се занимава с програмиране още в ученическите години и изгражда първия си статичен сайт през пролетта на 1999. Година по-късно продължава със софтуерни апликации за учебни проекти по физика и химия. От 2006-та година започва да води технически обучения в софтуерни фирми и университети в страната.

Марио (разгледай и личния му LinkedIn профил) е ръководил разработката на проекти за множество индустрии, включително автомобилостроене и банкиране. Води активно блога mariopeshev.com за бизнес развитие, маркетинг и технологии, както и странични проекти като No-BS Engineering подкаста за кариерно развитие на софтуерни инженери, съвместно с един от най-отличителните PHP инфлуенсъри Кал Еванс.

7 comments to “Питай програмист #9”
 1. Здравейте,
  Скоро ще направя мой персонален сайт със портфолио и добре ли е да пускам цените за разработка на сайтове и т.н. или най-добре ли е да ги скрия? Задължителтно ще има форма за заявка.

  Поздрави!

  • Привет, Ина,

   Има различни теории по въпроса дали цените да са скрити или публични.

   При по-нишов пазар има възможност за лавиране с цените и по-малко конкуренция съответно, което би убедило повече потенциални клиенти да пуснат запитване първоначално. В контекста на WordPress, предвид конкуренцията, аз бих разписал пакети със съответните цени, ако това нещо е възможно (от гледна точка на правилно разписване).

   Криенето на цените в нашия пазар има смисъл, ако позиционирането е към enterprise и нещата са “до договорка” или услугите са достатъчно разнообразни и няма адекватен начин за описанието им. Например, ние продаваме основно Retainers (дългосрочни месечни абонаменти) с публични цени, както и ставка на час. Но еднократните проекти изискват оценка (която може да е от 300 до 10,000 часа работа) и там има твърде много изисквания, за да се дефинира в пакет.

   Поздрави

 2. Здравейте! Как да си направя страница, или нещо друго в сайта/ с хуманитарно образование съм/ , където да се регистрират по име , имейл и телефон всички, които проявяват интерес към услугите на моя екип?

  • Привет, Румяна,

   Доколкото виждам, сайтът ви е регистриран на Alle.bg, което е някаква българска услуга с доста лимитирани опции (и без варианти за корекция). В случая или ви трябва стандартна контактна форма (което разбирам от въпроса), или форма за абониране към мейл листа.

   От сайта на Alle изглежда, че формите са “предвидени” като услуга от тях в платения план, но все още не са готови.

   Това е доста стандартна услуга за всяка една платформа като WordPress, Joomla, Drupal, както и сайт билдъри като Wix/Weebly/Squarespace, но явно това конкретно българско решение все още не го предлага за момента 🙂

   Поздрави

 3. Здравейте.

  При споделянето на сайта ми в социалните мрежи не се показва изображение.

  Зададена е картинка на началната страница. В раздела google preview виждам снимката в mobile result, но не и в desktop result.

  Ще се радвам, ако ми подскажете как да реша проблема.

  Благодаря!

  https://tatyana.photography/

  • Привет, Татяна,

   Има някакъв конфликт с допълнителен плъгин, който презарежда дефиницията на og:image в кода.

   Въпросният таг се използва от Facebook, за да зареди правилната снимка. Има един правилен такъв таг с посочена снимка, но в самия код се вижда дефинирането му още веднъж, но с празна снимка. Така че вероятно 2 плъгина се опитват да правят това и единият не е настроен (не трябва изобщо да се презаписват).

   В Twitter нещата работят, тествах го и всичко е наред – twitter:image е дефинирано само веднъж и с правилен път.

   Мисля, че виновникът е Facebook Like плъгин, който дефинира и други неща по-долу.

   За Фейсбук, можеш да използваш техния дебъгер, който често дава полезна информация (и примери в самия код) – https://developers.facebook.com/tools/debug/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *