Откъде работя днес: Ормос Панагияс, Сарти, Вурвуру, Хисаря

Виж откъде работих през юни и част от юли и сподели с мен откъде работиш ти това лято. (В края на статията ще намериш по-подробни указания как да го направиш.)

Текстът стана дълъг, така че в отделна статия ще ти разкажа за един маркетингов ход на гръцките собственици/управители на къщи за гости, който разкрих неволно и ме разсмя от сърце.

 

Ормос Панагияс, Гърция, море, фрийланс, фрийлансър, откъде работя днес

Ормос Панагияс през септември.

Ормос Панагияс

На Ормос Панагияс за пръв път бях в края на септември миналата година. На огромния плаж имаше двама-трима души, работеше само едно кафене, водата мамеше с три цвята синьо и малко зелено за разкош, а Атон се виждаше ясно, сякаш някой е очертал контурите му с черен маркер.

Моето си беше любов от пръв поглед – не забелязах има ли къщи и хотели, няма ли; много ли са заведенията, малко ли са; честно казано нищо не запомних освен разкошния пуст плаж, цветовете на водата, небето и Атон.

Настаняване

Тази година се върнахме, вече трима, в края на юни. На няколко минути от плажа има чудесни къщи за гости със зелени дворове, барбекюта и детски кътове. Обикновено към стаите има и малка кухня. Терасите гледат или към морето, или към градините на други къщи, всичко е синьо, зелено, простичко и красиво.

Ормос Панагияс, Гърция, море, фрийланс, фрийлансър, откъде работя днес

Ормос Панагияс в края на юни.

 

Интернет

Когато пристигнахме, имаше авария и първата вечер нямахме интернет. На следващия ден се появи някакъв, но не ставаше за работа и използвахме мобилния. Може в другите къщи да не е имало проблем, не знам. Съветът ми е да разгледаш оферти за мобилен интернет в роуминг и да се запасиш преди тръгване.

Заведенията

Има две-три кафенета на плажа и един ресторант. Интернет също има навсякъде. Не съм го ползвала, пак ти препоръчвам да си вържеш гащите с мобилен. Обстановката е приятна за работа – не е претъпкано, музиката не е висока, гледката е разкошна, а фрапето чудесно.

На 10 – 15 минути пеша (с детската количка) е самото село с пристанището, центъра, магазина, сладкарницата, ресторантът за бързо хранене и още 4-5 заведения. Там също може да се работи, но според мен гледката от плажа е по-хубава.

Подходящо ли е за деца

Всички са добре настроени към хлапетата и за тях има осигурени всякакви удобства, навсякъде.

 

Сарти, Гърция, море, фрийланс, фрийлансър, откъде работя днес

Гледка от хълма над Сарти.

 

Сарти

Към Сарти имам личен сантимент отпреди 4-5 години. Един майски следобед се събудих на плажа му и за първи път видях достолепната, мълчалива снага на Атон.

Въпреки че оттогава съм посещавала селото още два пъти, сега за първи път се отлепих от морската алея и се разходих по уличките му.

Настаняване

Наявсякъде, където сме отсядали, е било чисто, тихо и уютно. Нямам оплаквания. Все пак най-много ми харесаха Studios Alexandros. Те са на 10 минути от плажа, на 20 минути от центъра и на 2 минути от края на курорта (имам предвид пеша и без детска количка). Обградени са от маслинова горичка, в която са навързани хамаци за общо ползване. Не виждаш море, но се будиш всред тишина и зеленина.

 

Сарти, Гърция, море, фрийланс, фрийлансър, откъде работя днес

Привечер на крайбрежната алея в Сарти.

 

Интернет

Има и не е лош. В Сарти не ни се наложи нито веднъж да ползваме нашия мобилен за работа.

Заведения

Ресторанти, сладкарници, сладоледаджийници, магазини – има всичко, което ти е необходимо. За работа препоръчвам вътрешния двор на таверна „Детската градина“ (Old School Kindergarten), едно-две малки кафенета, сгушени на площада, между сергиите със сувенири, а също и кафенетата на плажа. Персоналът е любезен, под тентите не седи никой – всички са налягали по шезлонгите – можеш да се съсредоточиш в работата си и да си почиваш, попоглеждайки към увитата в облаци глава на Атон.

Подходящо ли е за деца

„Подходящо“ е меко казано. Привечер, по крайбрежната алея, щъкат основно семейства с колички и с поотраснали отрочета. Гледаш и се чудиш откъде се изсипаха всички тези деца, защото през деня нямаш усещане, че са толкова много. (Което е добре, значи ще можеш да си цъкаш на спокойствие, докато побутваш бебешката количка с един крак.)

 

Вурвуру, Гърция, фрийланс, фрийлансър, море, откъде работя днес

От плажа пред хотела във Вурвуру.

 

Вурвуру

Това всъщност е поредица от къщи, построени покрай шосето. Едните са с лице към морето, другите са с лице към пътя. Всички са с разкошни зелени дворове, барбекюта и детски кътове. Изглежда като да е мислено най-вече за семейства с деца и за големи компании (с много деца).

Ако сте група фрийлансъри, може да си наемете цяла къща. Вероятността да си имате и частно късче плаж е много голяма.

Вурвуру, Гърция, море, фрийланс, фрийлансър, откъде работя днес

Гледката от терасата на нашия апартамент.

 

Интернет

Във всички къщи, които разгледах имаше интернет. Ние отседнахме в Haus Platanos и връзката беше добра.

Заведения

Има кафенета и заведения на плажа. Повечето от тях са доста пълни и шумни.

Между къщите също има два-три магазина и няколко заведения. Приятни са, храната е ок, тихо е, наоколо е зелено, което компенсира факта, че в повечето случаи не виждаш море. Можеш да работиш колкото ти душа иска.

Вурвуру, Гърция, море, фрийланс, фрийлансър, откъде работя днес

Скромният недостатък на Вурвуру е, че от двете страни на единствената му улица тротоари няма (освен в по… централната част).

 

Препоръчвам ти кафетерия Casa la Creme. Предлагат страхотни сладки и сладкиши, 2-3 типично гръцки манджи, коктейли, кафе и още вкусотии за небцето и душата. Има ниски маси, високи маси, все ще си намериш удобно местенце, и отвсякъде се вижда късче море.

Не помня по каква причина не пробвахме как е интернетът, ползвахме мобилен. Мястото си заслужава, все едно дали ще работиш, или ще почиваш, докато си сърбаш кафето.

Подходящо ли е за деца

Не се сещам за по-подходящо място.

 

Хисаря, фрийланс, фрийлансър, работа на открито, откъде работя днес

Хисаря

Настаняване

Места за настаняване да искаш. Ние бяхме в хотел „Чинар“. На място видяхме, че има добра оферта за спа хотел „Аугуста“. Похвалиха ни и апартаментите в спа хотел „Фантазия“, ще ги тестваме следващия път.

Нашият хотел беше супер като местоположение, обстановка, чистота, любезност на персонала, храна. Единственият недостатък е, че басейнът, за посещение на който ти дават безплатни талони, е на другия край на града. Хисаря не е голям, но с количка, ако не искаш да ходиш с кола, си е тегаво. Вариантът е да си платиш и да посетиш някой от по-близките открити басейни.

Интернет

В нашия хотел интернетът беше много добър. През деня работехме от парка и си ползвахме мобилния.

Хисаря, фрийланс, фрийлансър, свободна практика, откъде работя днес

Някои работят, други уж четат, а трети направо си спят.

 

Заведения

Докато живеех в Пловдив, ходех до Хисаря специално, за да хапна в ресторант „Чинар“. Препоръчвам ти го с цялата страст на чревоугодническата си душа. За вечеря е най-добре да си запазиш маса предварително.

В града има куп други ресторанти, но никога не ми е хрумвало да ги посетя. Ако имаш впечатления и препоръки, сподели.

Кафенетата ни се сториха шумни, не сме сядали. Работихме и се излежавахме по парковете. Централният парк е пълен с деца, има атракциони. В другите два почти през целия ден не видяхме жива душа.

Подходящо ли е за деца

За бебета в колички е тегаво, защото навсякъде има много стълби и само на 3-4 места има рампи. Е, ако сте двама, проблемът се решава лесно.

За по-пораснали деца би трябвало да е чудесно. Зелено е, има много място за игра, тук-там се срещат киселяци по магазините и заведенията, но като цяло хората са мили и добре настроени към хлапета. Почти навсякъде има и детски басейни.

Това е засега от мен. Прегледай пак статията „Как да работя по-малко през лятото (без клиентите ми да пострадат от това)“, пъхай лаптопа в раницата заедно с банския и няколко тениски и тръгвай. Юли месец е към края си, няма лято за губене!

п.с. Изпрати ми снимка, информация откъде ти работиш днес (настаняване, интернет, места за работа, хапване и забавление), кратко представяне на твоите услуги и линк към сайта/портфолиото ти и ще ги публикувам в блога.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *