Питай фотограф #2

Фотографията е тънък занаят и велико изкуство. Ако вече си го установил и си даваш сметка, че имаш нужда от помощ, за да:

 • представиш по-атрактивно, чрез снимки, продуктите и услугите си,
 • позираш така, че да изглеждаш добре на снимките от бизнес фотосесията, която си поръчал,
 • откриеш кой е най-добрият начин да представиш своя бизнес в снимки,

питай фотограф. Павлина Иванова – професионален фотограф – е на твое разположение за безплатна консултация.

Напиши въпроса си в коментарите, тя ще отговори на първите 3 до сряда вечер. Приятно питане!

===

Павлина Иванова, питай фотограф, фрийланс, свободна практика, бизнес фотгорафия, бизнес портрет

Аз съм фотограф Павлина Иванова. Една от моите специализации е да правя професионални снимки за бизнес и портфолио. Работя с хора, които сега изграждат бизнес модела си и често за първи път застават пред камера. За да внеса повече блясък и увереност в снимките по време на вашата фотосесия, ви помагам през целия процес. От планирането до позирането.

Занимавам се с фотография от 5 години. Имам професионални интереси в областта на дигиталния маркетинг и social media. Това ми дава различен поглед над фотографията и аз гледам на нея не само като метод за съхраняване на образ, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя.

Преди фотографията натрупах богат опит в печатния дизайн и в сферата на услугите. Изучавала съм моден дизайн, компютърни системи и технологии.

Тук е мястото, където всеки твой въпрос ще получи отговор, за да изглеждаш блестящо на снимки всеки път!

2 comments to “Питай фотограф #2”
 1. Здравей, Сузана! Благодаря за интересния въпрос 😊

  По принцип бих отговорила най-общо – ами позата! Наистина, почти всеки човек, който за първи път застава пред камера, има нужда от коригиране на позата.

  Ето и в конкретика първите три неща, за които се сещам:

  – Позицията на главата
  – Раменете
  – Ханша

  Разбира се, темата е обширна и може да се обсъжда много.

  • Накратко за позицията на главата – това, което е модерно в момента при по-младите е, да навеждат глава надолу или настрани и надолу, имитирайки небрежна поза.

  Проблема в тази поза обаче е, че ако просто наведат глава надолу, дори и при най-слабите хора, е възможно да се получи двойна брадичка.

  Решението е главата да се издаде напред, преди да се наведе. Изпълнението на позата изглежда странно за този, който я изпълнява, но камерата обича това по този начин се избягва образуването на двойна брадичка.

  • Накратко за позицията на раменете и като говоря за раменете, включвам и позицията на гърба:

  Проблема е, че почти всички днес страдаме от леко изгърбване и отпуснати рамене. Хубавата стойка обаче е важна за хубавия портрет.

  Решението е раменете да се дадат малко назад и модела леко да изпъчи гърди напред. Най-често като обяснение как да изправим стойката давам това, което са ме учили в часовете по йога – да си представим, че въже се спуска от главата към краката и ние изправяме стойката по това отвесно спуснато въже.

  Спокойно! Няма да изглеждате като глътнали бастун на снимката при добро разположение на ръце и крака. Правилната стойка обаче ще даде положителен облик на снимката.

  • Накратко за положението на ханша. Особено дамите на възраст над 40 години се чувстват комфортно, когато издадат ханша си напред. НЕ ГО ПРАВЕТЕ!

  Проблема в издаването на ханша напред е, че така слагате допълнително килограми в тази област, талията ви изчезва, а корема изглежда голям.

  Решението е талията да се прибере назад. Има едно правило – това, което е най-близо до обектива изглежда по-голямо и това, което е далеч от обектива изглежда по-малко. Затова, прибирайки ханша назад, се извайва хубав силует.

  Поздрави,
  Павлина

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *