Как да спечелиш от конкуренцията

Плаши ли те конкуренцията? Добре, нека смекча въпроса: напрягаш ли се от мисълта, че имаш конкуренти?

Бъди спокоен, нормално е. Според мен е важно колко бързо се отърваваш от моментното неприятно усещане и леката тревога и как гледаш на конкуренцията – като на нова възможност или като на опасност. Аз лично ти препоръчвам първия вариант.

Прочети статията, сигурна съм, че ще ти даде насоки, идеи и ще ти помогне да размислиш, да се почувстваш по-добре и да извлечеш куп ползи от твоя нов приятел – конкурента ти.

фрийланс, свободна практика, конкуренция

Изясни кои са преките ти конкуренти

Започни именно  с това – така ще откриеш, че част от притесненията ти са напълно неоснователни.

Например не всички копирайтъри фрийлансъри са конкуренти. Някои са с голям опит, други с по-малък; едни работят на чужд език, други на български; пишете на различни теми; ставате майстори в създаването на различни видове копирайтинг текстове.

Припомням, че преки конкуренти са тези, които предлагат идентичен продукт/услуга в същия ценови клас, на същата аудитория като твоята. Те са хората, с които се бориш за едни и същи поръчки.

 

Каква ти е ползата да отсееш преки от непреки конкуренти

  • успокояваш се, че преките ти конкуренти не са толкова много;
  • можеш да обмислиш партньорство с някои от непреките си конкуренти, за да си допълвате услугите, да обслужвате заедно по-голям кръг от клиенти;
  • наясно си кои от колегите си трябва да наблюдаваш по-внимателно, за да знаеш какво предлагат, как го предлагат, доволни ли са клиентите от тях.

 

Поддържай приятелски отношения с тях

Страхът прави човека агресивен и сляп за собствените му грешки. Преодолей тревогата, че някой ще ти вземе хляба, посъбери си егото, че си единствен властелин на куп професионални тайни и се дръж добре с хората около теб. Да, включително и с преките си конкуренти – най-малкото, защото не знаеш кога ще ти потрябват.

Избягвай задявки и скандали в социалните мрежи, откажи се от перченето и показването на мускули и виж по какъв друг начин можеш да изпъкнеш и да печелиш играта на кой е по-по-най. Моят например минава през ползата за другия. За мен е важно да съм полезна на клиентите и колегите си. Разбира се, поставям граници. Да, някои неща не мога да направя, но други правя още преди да са ми ги поискали.

 

Каква ти е ползата да поддържаш приятелски отношения с конкуренцията

  • получаваш помощ, ако я поискаш – например, ако програмата ти е пълна и някой клиент те помоли да свършиш още нещо, което не търпи отлагане, можеш да помолиш колегата си да поеме част от работата; можете да се съветвате за цени, начин на работа, казуси;
  • подобряваш и променяш собствените си продукти (и екстрите, които добавяш към тях) и услуги – наблюдаваш отблизо какво прави конкурента ти и можеш да измислиш какво още да добавиш към предлаганото от теб, за да привлечеш клиенти.

Не, не те съветвам да си нелоялен конкурент, съветвам те да се възползвате и двамата от това, което знаете един за друг и за начина си на работа, за да се развивате, да ставате по-добри, да измисляте още екстри и бонуси за клиентите, да трупате нови професионални знания и умения. Бъди спокоен, всеки от вас има свои особености, така че един ще се развива в една посока, друг в друга.

  • научаваш нови неща – от всеки можеш да научиш нещо за себе си, за професията си, за клиентите, за живота въобще – какво по-хубаво ако е от добър професионалист в твоята сфера;
  • чувстваш се удовлетворен – страхът и тревогите те блокират, не реагираш и не мислиш адекватно, съответно вършиш глупости, за които после съжаляваш; по-лесно ще е да не допускаш това да се случи, вместо да поправяш грешките, които си сътворил.

 

Формулирай добре конкурентните си предимства

Пак напомням, това, че с някого сте преки конкуренти не ви прави еднакви като подход, като реакции, като начин на работа. (В случая говоря за фрийлансъри, които предлагат услуги, не продукти.) Твоите конкурентни предимства обикновено са комбинация от професионалните и личностните ти качества и трудно ще са  идентични с тези на конкурентите ти.

Защо ти е да си знаеш конкурентните предимства, в контекста на „ползи от конкуренцията“

Можеш да спечелиш нови поръчки и удовлетворение. Как така? Помисли. Когато знаеш какви са конкурентните ти предимства, ти отправяш ясно послание не само към клиентите, но и към преките си конкуренти. Така те могат да пренасочат потенциален клиент, с когото не си пасват съвсем, но е подходящ за теб. Ако ти разчиташ тяхното послание и знаеш как работят, какви са конкурентните им предимства, можеш да правиш същото.

Всички имаме клиенти, които уж са за нас, но не съвсем. Ако ги пренасочваме и им препоръчваме точните хора, всички ще сме доволни – клиентите, ние, конкурентите ни. Уин-уин ситуациите са рядкост, защо да не се възползваме?

Ако се чудиш как се определят конкурентни предимства, и въобще, досега си правил само хаотични фрийланс движения, прегледай програмата и си купи онлайн видео курса „Как да успеем на свободна практика“. В него има упражнения, които ще ти помогнат и за формулирането на конкурентните предимства, и за определянето на срокове, и за воденето на преговори и привличането на клиенти. С него ще структурираш усилията си да създадеш стабилна свободна практика и ще постигнеш по-бързо отличен резултат – по-висок доход и по-добра организация на времето и работата ти.

 

Фокусирай се върху това, което обичаш да правиш

Да се фиксираш върху борбата с конкуренцията, а не върху собствените си усилия да създаваш стойност и смисъл за себе си и за околните е най-пагубното нещо, което можеш да си причиниш.

Когато те хване шубето, че ще останеш без поръчки заради твърде голямата конкуренция, отдай му се… за не повече от 5 минути.

След това си припомни всички неща, които обичаш да правиш, всичко, в което си добър. Използвай времето, което иначе би пропилял в страх, за да намериш начин да покажеш талантите си на своите потенциални клиенти и да ги убедиш, че си заслужава да работят с теб. Не казвам, че ще стане бързо, но ще ти се получи, честно.

 

Възползвай се от безплатните консултации със:

Те също могат да ти помогнат да се отличиш от конкурентите си, да привлечеш клиенти, да представяш и популяризираш работата си по-ефективно.

Успех!

One comment to “Как да спечелиш от конкуренцията”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *