Какво да направя, ако срокът, който дава клиентът е нереалистичен

Има такива клиенти. Те са убедени, че задачата, за която търсят изпълнител, може да бъде свършена за нула време. Може би са идвали и при теб в 19 часа вечерта, за да те питат ще им направиш ли 7-8 текстчета до утре сутрин или са настоявали, че не е кой знае какво да им драснеш 2 лога за половин-един час. Не ги отрязвай веднага. Много от тези безумци могат да се превърнат в чудесни, редовни клиенти.

Виж как ти препоръчвам да подходиш, ако попаднеш в подобна ситуация.

 

Разбери каква е причината клиентът да настоява за този срок

Някои клиенти просто не са наясно с процеса на работа и нямат идея колко време наистина ти е нужно, за да свършиш това, което искат. Измислянето на слоган например изглежда лесна задача – колко му е да подредиш 2 до 5 думи в изречение! Дизайнът и отпечатването на етикети или на календар също не изглежда да отнемат кой знае колко време. Първо рисуваш малко, после отпечатваш – те са печатали на принтер и знаят колко бързо стават нещата.

Обясни на човека срещу теб какъв е процесът на работа, независимо колко проста или сложна е поръчката.

  1. Кажи му кои етапи могат да се прескочат (ако има такива), за кои той може да ти помогне и без кои качеството ще достигне критично ниски нива.
  2. Дай му опция да избира между нормалния и възможно най-краткия срок за изпълнение на задачата.
  3. Непрекъснато му напомняй, че крайният резултат, за който ще плати, до голяма степен зависи и от времето за работа.

Обикновено тези 3 стъпки са достатъчни, за да предоговориш сроковете и те да станат нормални или поне реалистични.

Други клиенти настояват да стане бързо, просто защото така искат. А го искат по куп причини: защото са се сетили в последния момент; защото смятат, че фрийлансърът ще се мотае излишно и няма да им свърши работа, ако не го държат изкъсо; защото така.

срокове и клиенти

Разбери дали поръчката на клиента е наистина спешна

Някои поръчки наистина са такива. Прегледай статията „Как да позная кога една поръчка е наистина спешна“ – в нея ще намериш идеи, насоки и трикове, които ще ти помогнат да отсяваш зърното от плявата.

 

Прецени струва ли си целият зор и направи някои предварителни договорки

Има задачи, които трябва да се свършат в почти непосилно кратки срокове, но зорът си струва. Интересни са ти, ухажваш този клиент отдавна и изпълнението на този проект ще ти осигури дългосрочна работа с него, парите са повече от добри, точно такава задача липсва в портфолиото ти, etc.

Независимо каква е причината, направи няколко предварителни договорки. 

  1. Ще дадеш най-доброто от себе си, но клиентът трябва да е запознат с рисковете и възможните гафове и да е готов да ги поеме. Особено ако не се съгласява и на ден повече от желания срок.
  2. Този случай, в който поемаш работа в почти безумни срокове, е еднократен. Нямаш такава практика, но сега го правиш, защото… (обясняваш защо).
  3. Цената, на която се съгласяваш да изпълниш поръчката е … (назоваваш сумата). Уточняваш, че причината за нея са кратките срокове и изпращаш базовата си оферта с ориентировъчни цени и срокове за същите услуги. Важно е клиентът да ги знае за следващия път.

След като проведеш своето малко разследване, направиш опит да промениш сроковете и прецениш струва ли си поръчката, заплащането и това, което очакваш като допълнителни ползи (ако има такива), остава да вземеш едно финално решение: можеш ли и искаш ли да се справиш всъщност.

Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *