Как се пише имейл на потенциален клиент, проявил интерес към услугите ти

Припомням ти накратко какво провокира написването на този пост. Незнайна фирма се опитва да привлече клиенти чрез телефонен маркетинг. Дамата, която ми се обажда не успява да ми представи нито фирма, нито услугите й, но ме убеждава, че те ще ми помогнат да развия бизнеса си и ще ми намират клиенти. Вместо да отговори на въпросите ми, тя предлага да се срещна с техния мениджър. Отказвам й  и я моля да ми изпрати имейл. Повече прочети в статията „5 съвета за фрийлансъри, които искат да привличат клиенти с телефонен маркетинг“.

И така стигаме до същината – как се пише имейл на потенциален клиент, който е проявил интерес към твоите услуги/продукти след телефонен разговор. Ще си позволя да използвам като пример имейла, който получих от незнайната фирма 2 седмици след проведения телефонен разговор.

Преди да започна да го разглеждам по точки, ще те посъветвам следното – не чакай 2 седмици, за да изпратиш информация за продуктите/услугите си на потенциален клиент. Той отдавна вече ще е забравил вашия разговор и малката преднина, която си спечелил, ще се е стопила безвъзвратно. Както се казва „Язък за барута!“

Сега вече започвам с бележките по абзаци.

Примерен имейл до потенциален клиент 1

Абзац 1

1. Задължително е да се представиш преди да изразиш радостта си от общуването с потенциалния клиент. Добре е също да напомниш кога човекът е проявил интерес към твоите продукти/услуги (след проведен телефонен разговор на дата), особено ако си изчакал седмица – две преди да му пишеш.

2. Пишеш на жив човек, използвай името му. Има го в онзи списък, с помощта на който се опитваш да правиш телефонен маркетинг, помниш ли? Обърни се лично към него: „Проявили сте интерес към…“ (Изречението „Относно проявилия се интерес за съвместна дейност.“ предизвика моята искрена възхита.) Не прекалявай с официалностите, защото те лесно се превръщат в нелепици.

Абзац 2

След като се представиш, побързай да кажеш на потенциалния клиент как можеш да му бъдеш полезен. Не бъркай характеристиките на това, което предлагаш с ползите, което то може да донесе. В абзац 2 от приложения текст виждаш точно тази грешка.

Не ми казвай, че ще ми разкажеш за ползите от твоята дейност, разкажи ми ги. Не ме интересува, че служителите ти са професионалисти, интересува ме как могат да ми помогнат на мен. И все в този дух.

Подчертала съм „големите бизнес организации“, за да ти напомня още веднъж колко е важно да познаваш възможно най-добре потенциалния клиент, на когото пишеш. Ако аз съм фрийлансър, предприемач, собственик на малък или среден бизнес, изобщо не ме е грижа за големите бизнес организации, имам собствени проблеми и ако не можеш да ми предложиш решение, просто ми губиш времето.

онлайн копирайтинг курс, копирайтинг обучение, копирайтинг за уеб

Абзац 3, 4, 5

В случая са напълно излишни. Обясненията за базата и технологиите, с които работиш би трябвало да дойдат като доказателства в подкрепа на абзац 2. В който пък, напомням, трябва да обясниш на клиента какъв проблем ще му решиш, как можеш да му бъдеш полезен.

Препоръчително е тази доказателствена част да е написана кратко, ясно, стегнато. Ако слагаш линкове към статии в Уикипедия, нека в тях наистина има полезна информация. Няма никакъв смисъл да ми ги даваш, ако водят към страница, която тепърва трябва да бъде създадена. Например „Създаване на телемаркетинг“. Това важи за всички линкове по принцип – не дават ли конкретна, полезна информация по темата, изобщо не ги слагай.

И моля те, умолявам те, пиши човешки. Не създавай шедьоври като следното изречение: „За да имате възможност да не губите нишката във всеки един момент ще разполагате с информация, която ще преобразувате в парични единици.“ А? Какво?

Примерен имейл до потенциален клиент 2

На втората снимка виждаш изброени примери за кампании, които незнайната фирма може да организира. Или поне би трябвало да виждаш това. Нещата обаче стоят малко по-различно.

1. Когато изреждаш своите услуги – назови ги. После, срещу името на всяка една услуга, обясни какво представлява. Не заливай потенциалния клиент с хаотични изречения, от които нищо не се разбира. От точка 1 и точка 1 на показания имейл аз лично разбирам, че ще има много хора, които са отказали моите услуги, но информацията, събрана от тях ще ми послужи „в последващ етап за развитие“.

2. Ако не знаеш какво да добавиш още като полза за клиента, не добавяй нищо. Ако нямаш представа как да кажеш това, което искаш, замълчи навеки или се обърни към копирайтър.

„Отделно името, което ще се гради ще бъде изключително положително, защото вниманието винаги остава добър привкус в отношенията с клиента.“ 

Чие име ще се гради, какво ще ядем, отделно от кое, какво ми предлагаш всъщност?

3. Въздържай се от думи и фрази като „винаги“, „всички занят“, „ясно е“, както и от даването на съмнителни доказателства. Например:

„Тъй като имаме пряк контакт с потребителя, всички знаем че прекия контакт е най-продуктивен.“

Общи съвети

1. Нека твоят имейл не е по-дълъг от 250 – 300 думи. Фокусирай се върху същественото, давай линкове към сайта си или към други източници, от които потенциалният клиент може да научи повече. Ако разполагаш с интересна и важна за отсрещната страна информация, която не е качена онлайн, направи pdf и го прати като прикачен файл.

2. Структурата на имейла ти трябва да бъде проста и ясна:

  • представяш се – кой си, каква ти е дейноста;
  • казваш на потенциалния клиент как можеш да му бъдеш полезен;
  • подкрепяш твърдението си с доказателства;
  • подтикваш потенциалния си клиент към действие.

3. Прочети творението си на глас преди да го изпратиш. Звучи ли ти смислено и разбираемо? Ама наистина ли? Дай го на някой друг да го прочете и провери какво разбира.

4. Провери написаното за грешки. В имейла, който ползвам за пример, има толкова стилистични, граматически, пунктуационни и правописни грешки, че чак се впечатлих. Ако не можеш да се справиш съвсем сам, свържи се с професионалист. Нека той да редактира текста и да ти поправи грешките. Вложените в това пари ще ти се върнат още от първия потенциален клиент, който се превърне в реален.

5. Помни, че начинът, по който представяш услугите си говори много на клиента. Не може да правиш нескопосен телефонен маркетинг за себе си и да очакваш някой клиент да ти повярва, че ще го направиш добре за него. Това важи и за всички останали сфери. Ако не си способен да продадеш услугите/продуктите си, наеми човек, който да го направи. Другото е загуба на ресурс, време и трупане на черни точки в очите на настоящи и потенциални клиенти. А ние сме малък пазар и рано или късно всичко се разчува, имай го предвид.

Нямам какво повече да добавя. Приятен ден. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *