Първомартенска история за фрийлансъри

Преди 7 години, когато бях съвсем начинаещ фрийлансър, към края на февруари започна да ме тормози един въпрос – като не ходя на работа, кой ще ми върже мартеница на първи март?

Може да ти се вижда смешно и маловажно, обаче за мен си беше проблем. И да, имах по-сериозни неща, за които да се тревожа, но те не ме притесняваха чак толкова. Опитах се да си направя среща с някой приятел. За проклетия, всички бяха заети точно на първи. Разбира се, аз не пропуснах да ги уведомя за окаяното положение, в което съм изпаднала – няма кой една мартеница да ми върже – но не помогна.

Първият мартенски ден настъпи. Закичих себе си, къщата и със скръбна физиономия седнах да си върша работата. Следобед отидох на пазар. Пътьом взех две мартеници – за продавачката в кварталния магазин и за продавачката в плод и зеленчука. Дадох им ги и о, чудо! Те също ми вързаха мартеници! Тази от плод и зеленчука даже ми подари ябълка.

Прибрах се у дома и се започна – приятелите ми минаваха след работа, връзваха ми по една мартеница и изчезваха по свои си дела. Само дето аз не бях подготвена. Нали си мислех, че никой няма да идва, една мартеничка нямах у дома. Но нищо, на следващия ден ги закичих всичките. Много хубав първи март беше, никога няма да го забравя.

DSC_3029 (3)

Защо те занимавам с тази история? Защото този ден ми помогна да направя три важни извода за успеха на моите фрийланс дела:

1. Ако искаш нещо, кажи си. Искаш да си фрийлансър, космонавт, готвач, преводач, да се занимаваш с писане на статии и рекламни текстове, да програмираш, да танцуваш кан-кан пред фонтана на Народния театър? Признай си на висок глас, за да те чуят колкото се може повече хора. Така ще имат предвид какво предлагаш и току-виж някой решил да се възползва. (Вметка: това, че хората не могат или не искат да отговорят на желанието/предложението ти в момента, не значи, че няма да го направят в бъдеще.)

2. Само с искане не става, направи нещо. Предложи услугите си, не чакай някой да дойде да те потърси сам. Междувременно не спирай да споделяш с околните какво предлагаш и как можеш да им бъдеш полезен.

3. Бъди подготвен да се случи точно това, което искаш, за да го посрещнеш подобаващо. Съвсем възможно е късметът да ти дойде на крака, а ти да го изтървеш, защото не си го очаквал и не реагираш адекватно.

С тази история в главата се събудих сутринта и реших, че е подходящият момент да ти я разкажа. А ти прави каквото знаеш и една идея повече от това, което си мислиш, че е възможно. Така няма да се изненадваш, че ти се случва винаги това, което искаш.

Честит първи март!

 

3 comments to “Първомартенска история за фрийлансъри”
  1. Благодаря за споделената история и ОСОБЕНО за споделените /obviously изстрадани/ изводи. Exactly the right type of PUSH I’ve been needing for a while now……

    Честита Баба Марта – харна и хонорарна….. и така да продължи, де!

    Поздрави,

    Олга

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *