3 начина да разшириш мрежата си от бизнес контакти, докато всичко се случва онлайн

„Разширявайте мрежата си от контакти с потенциални клиенти и партньори“ – това е един от най-честите съвети, които получават фрийлансърите и собствениците на малък бизнес. Той е съвсем разумен, но къде, какво и как да разширяваш, когато всичко е онлайн и всички са в онлайн стаи, зали, групи и чатове.

Интровертът в мен настоява да ти кажа, че сега дори е още по-лесно да се запознаеш, работно, с хора. Успяваш с по-малко усилия да преодолееш смущението да говориш с непознати. Чувстваш се защитен от дистанцията, екраните, липсата на реален образ в реално време. Можеш да се покажеш в най-добрата си светлина.

Реалистът в мен е принуден да признае, че създаването на работни контакти само на база разменени реплики в чата, има своите недостатъци.

Но! Така или иначе в момента нямаш много избор, съсредоточи се върху позитивите на ситуацията и се опитай да извадиш максимума от нея. В днешната статия ти подсказвам къде и как можеш да разшириш мрежата си от контакти онлайн.

В края на поста ще намериш и линк към безплатните консултации с програмист, фотограф и SEO специалист.

Напомням ти също, че до 25. 01. 2021, края на деня, анкетата „Какво искаш да четеш в блога през 2021“ е отворена. Отдели 5-6 минути, за да я попълниш и да получаваш информация, която ти е наистина полезна, през цялата година.

 

1. Запиши се за обучения и курсове онлайн и очаровай останалите участници

Обучения, семинари, курсове на живо – те бяха страхотен повод да научиш нещо ново и да създадеш контакти с потенциални клиенти и партньори. И все още са. Реши какво ще учиш и се подготви да направиш добро впечатление.

1.1. Проучи какви са начините да дадеш максимално количество информация за себе в платформата, на която ще се проведе обучението. Освен поле, в което да си напишеш името, има ли място, на което да сложиш кратко представяне, линк към твой сайт или профил в социалните мрежи, видео. Мисли го не като самохвалство, а като начин да помогнеш на останалите участници да се ориентират по-лесно. Тази гледна точка ще ти помогне да намериш верния тон. В Zoom например можеш в полето за името да добавиш и професията си.

Иванка Могилска, фрийланс, свободна практика

1.2. Покажи лицето си и се погрижи за подходящия фон. Все повече хора предпочитат да не си пускат камерите и да общуват по време на обученията скрити зад черни екрани с имената им, написани на тях. Измиий си очите, среши се, облечи прилична блуза, сложи малко грим и се покажи. Хората обичат да виждат хора. Лицата се запомнят повече от черните екрани, симпатията и доверието се печелят с по-голяма лекота, когато сте очи в очи, дори да ви дели екран.

бизнес контакти, потенциални клиенти и партньори, онлайн събития, фрийланс, свободна практика

Ако ще си пускаш камерата, погрижи се не само за външния си вид, но и да подредиш заобикалящата те среда по начин, който подсказва какъв човек, какво харесваш, какво те вълнува. От една страна те разбирам, ако предпочиташ да изчистиш всички предмети наоколо и да оставиш бяла стена зад гърба си – или нямаш желание да пускаш непознати толкова навътре в личния си свят, или просто бързаш да разчистиш безпорядъка наоколо в последния момент. От друга, само ще спечелиш, ако отделиш малко време, за да пренаредиш и декорираш пространството така, че то да играе ролята на съобщение към околните.

1.3. Участвай в упражненията и дискусиите. По време на онлайн обученията, както и при обученията на живо, има:

  • групови упражнения в Zoom стаи;
  • необходими са доброволци, които да участват в показни упражнения, които се правят пред всички;
  • задават се въпроси,
  • зараждат се дискусии.

Участвай! Включвай камерата и се втурвай смело към всяка демонстрация, опит, въпрос, които са ти интересни. Така научаваш повече, получаваш по-пълна и бърза обратна връзка от лектора и всички те запомнят.

1.4. Говори си с другите участници. Почти във всяка платформа има възможност да напишеш на друг участник лично съобщение, а не да бъбриш в общия чат. Ако някой ти направи впечатление как мисли, как говори, как се държи или направо разбереш с какво се занимава и решиш, че ще ти е полезен, кажи му го. На хората им харесва да ги харесват. Бъди кратък, за да не отвличаш човека от лекцията. Просто кажи „здрасти“, обясни какво ти е направило впечатление и помоли за друг контакт – мейл, предпочитан месинджър, т.н. И разбира се, не пропускай да го използваш до ден-два по-късно.

1.5. Дай на лектора обратна връзка. Целта ти е да се добереш до лектора? Участвай в упражненията и дискусиите и задавай въпроси. Постарай се да те запомни. След като приключи обучението, непременно дай обратна връзка. Повечето лектори си я искат сами, но дори и да е непоискана, не се смущавай. Всеки обича лично отношение, хубави думи, конструктивни, внимателно поднесени, препоръки. Това е добро начало на разговор.

2. Приемай покани за конференции и семинари

Ако ще си в публиката, пробвай съветите, които съм предложила по-горе. Ако ще участваш с презентация или лекция в събитието, препоръчвам ти само две неща:

онлайн конференции, фрийланс, свободна практика, бизнес мрежа, потенциални клиенти, потенциални партньори

2.1. Въздържай се да пробутваш на аудиторията претоплени мекици. Направи си труда да опознаеш максимално целевата група, към която е насочено събитието и да се подготвиш специално за нея. Всред купищата онлайн събития, лектори и говорители, се отличават тези, които ценят времето на публиката и наистина искат да са ѝ полезни, да споделят знания, опит и идеи с нея.

2.2. Предразположи хората към разговор, подкани ги да ти пишат след като свърши лекцията/презентацията. Напомняй периодично, че си готов да отговаряш на въпроси в следващите дни, можеш включително да го напишеш на последния слайд от презентацията си.

 

фрийланс, свободна практика, бизнес мрежа, потенциални клиенти, потенциални партньори

 

3. Търси партньори там, където преди си виждал конкуренти

Страхът, че ако помогнеш на другите, няма да има за теб носи много загуби и неудовлетвореност. Опитай се да го елиминираш.

Разбирането за конкуренция между фрийлансърите и собствениците на малък бизнес е цяла отделна тема, на която обмислям да посветя серия от постове. Засега обаче ще те посъветвам следното.

3.1. Направи списък с хора, които са в твоя или близки браншове, с които може да сте си полезни. Да, те също могат да предлагат курсове и консултации като теб; да може да са дизайнери като теб; или да са маркетинг експерти, които работят с твои конкуренти и затова да ги виждаш предимно като заплаха; или да използват твоя бизнес модел и да са в близка, макар и не същата сфера. Понеже пазарът е малък, ние често се чувстваме заплашени от колеги фрийлансъри и бизнеси, които въобще не са ни конкуренция всъщност. Чувството е напълно нормално. Важното е да не му позволяваш да ти пречи. Голямата част от хората, които приемаш за конкуренция, всъщност са хора, с които можеш да си партнираш. Помисли как и им пиши. Разкажи им какво харесваш в това, което правят и как мислиш, че можете да сте си полезни.

3.2. Търси интересни модели за партньорство – не е задължително да носят пари директно, може да ти помагат да привличаш нови аудитории или да се позиционираш като експерт в твоята област. Когато предлагаш нещо интересно, отсрещната страна е по-склонна да те изслуша/изчете/обмисли и дори да откаже този път, може сама да те потърси в бъдеще.

Добави в коментарите и твоите начини да разширяваш мрежата си от бизнес контакти сега, когато всичко се случва основно онлайн. Ще ни помогнеш, а и може да намериш нови потенциални клиенти и партньори. 

! Грижи се за всички аспекти на своята фрийланс дейност, възползвай се от безплатните консултации с различни специалисти всяка седмица. Включи се с въпроси в рубриките:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *