Как да се подготвиш и какво да вземеш със себе си, ако работиш и пътуваш през лятото

Дистанционната работа ти дава възможност да прекараш лятото пътешествайки, без значение дали си фрийлансър, или си на трудов договор. Възползвай се. Да, влизането от държава в държава е малко тегаво и изисква тестове/сертификат за ваксинация и куп други бумаги, но пък си заслужава.

Ако си от хората, които си казват „О, това с пътуване и работа не става, пробвал съм.“ или „Никога не съм опитвал, не знам дали ще се справя.“ , тази статия, както и публикациите, които подготвям за следващите две седмици, са специално за теб. В тях споделям своя практически опит от дълго пътуване, комбинирано с работа, включително и с дете. Вече 9 години стягам багажа ни в началото на лятото и се връщаме у дома чак през есента. Възможно е, приятно е, учи ме на куп неща, прави ме щастлива. Следи поредицата от публикации за подготовка, организация на времето и планиране на работа при дълго пътуване и приложи наученото на практика. Ще ти се получи.

 

Осигури си всички необходими технически джаджи

Напомням, става въпрос за дългосрочно пътуване, трябва да си подготвен за всякакви ситуации.

1. Погрижи се лаптопът ти да е в изрядно състояние. Вземи си таблета, ако можеш да работиш и на него. Всичко се случва, по-добре е да имаш варианти.

2. Осигури си зарядно за кола. Една от най-смислените покупки при подготовката ни за обиколка на Европа с автомобил беше именно тази – зарядно за кола с няколко накрайника, които ставаха за различни модели лаптоп. С такова зарядно този, който не кара, може да уплътни дългите часове на преход от точка до точка с работа и после  да се шляе спокойно на новото място.

Понеже не съм шофьор, докато пътуваме често работя от предната седалка на колата.

 

3. Купи си допълнително мобилен интернет. Ако пътуваш в ЕС, можеш да ползваш мобилния интернет на телефона си. Пускаш си hotspot-a, закачваш лаптопа и работиш. Разгледай плановете на различните мобилни оператори, има доста прилични предложения. Можеш да си вземеш и само карта с интернет и флашка. Не се успокоявай с това, че навсякъде има интернет, нещата не стоят точно така. На някои места просто няма, наистина. Или и да има, сигналът е слаб, или в момента, в който спешно трябва да пратиш файл, всички гости на хотела са влезли във Facebook и качват снимки на плажове, котки и бебета. Подсигури се. Ако сте повече хора, може да си вземете и малък рутер.

Ако пътуваш извън ЕС, пак прегледай какви са ти опциите за ползване на мобилен интернет. В момента на пазара различните оператори предлагат дневни роуминг пакети за около 3 до 6 лв/ден. В общи линии включват 200-500 MB, 200 SMS и 200 минути за разговори в ЕС, Сърбия и Македония; или ЕС и Турция. Провери дали страната в която ще пътуваш е включена в пакета. Проучи и какви краткосрочни предплатени карти с интернет се ползват там, където отиваш. Може да ти излезе по-изгодно да си купиш такава на място.

 

 

4. Вземи си слушалки с микрофон, дори да не ги ползваш редовно. Не знаеш кога ще ти се наложи да проведеш работна среща онлайн, може да те поканят да вземеш участие в някое онлайн събитие, по-добре е да са ти подръка.  Да, от една страна можеш да си ги купиш отвсякъде. От друга, ако си в гората, в някое диво село или на палатка на плажа, а ти трябват слушалки, по-добре е просто да бръкнеш в чантата и да ги извадиш, нали?

На плажа “Щранд” в Нови Сад редактирах сериала “Записки от Шато Лакрот” на Мария Касимова-Моасе.

 

5. Не забравяй електронния четец! Редактирала съм вече 2 книги по време на пътуване – в Сърбия и в Гърция. И в двата случая електронният четец ми осигури възможността да работя спокойно, докато се излежавам в шезлонг край реката и край морето. Забрави за всички снимки на хора по бански, настанили се с лаптоп на плажа – това е възможно най-неудобното решение по ред причини. Ако работиш с текстове и трябва да си водиш бележки, а в същото време искаш да си извън хотелската стая, кафенето или споделения офис, четецът е твоето спасение. Прехвърлянето на файла и бележките на компютър е лесно.

Първата ми вечер в UK се оказах неприятно изненадана, че не мога да свърша нищо от това, което съм планирала. Нямах преходник за контакта и нямаше как да си включа компютъра. Батерия също нямах.

 

6. Преходник за контакт. Ако пътуваш из Европа, на повечето места няма да ти е нужен. Дори и да ти се случи, в магазина продават. Проблемът е, че може да ти потрябва спешно. Например вечерта, след като се прибереш от разходка и вечеря, готов да направиш последен преглед на работните файлове по дадена поръчка и да ги пуснеш на клиент. А в хотела или в Airbnb апартамента може и да нямат преходници. Затова те съветвам да си пуснеш един в раницата.

! Препоръка за маниаци: Вземи си сгъваем соларен панел. Има различни размери, някои се побират в по-голям джоб, други можеш да закачиш на раницата си, да разпънеш на масата в кафенето или върху таблото на колата. Ако си в Гърция или в Испания и времето е хубаво, можеш да си зареждаш телефона, таблета, четеца на спокойствие.

Преди няколко седмици работих от катамаран. В някои от заливите, в които спирахме нямаше дори една чертичка покритие на телефона, съответно нямаше и мобилен интернет. Добре, че задачите ми са в календар-бележник, а файловете – свалени на компютъра.

 

Увери се, че имаш достъп до поръчките, файловете и графика си отвсякъде, офлайн и онлайн

1. Погрижи се винаги да имаш бърз достъп до графика си. Аз ползвам календар-бележник и химикал, така че ми е лесно. Просто ги нося със себе си. Ако ползваш някоя онлайн платформа, помисли дали временно да не записваш задачите си и на хартия или в приложение, което е достъпно през телефона ти. Целта е да можеш във всякаква ситуация да погледнеш графика си и да реагираш: когато пиеш кафе на терасата на хотела, не си пуснал компютъра и ти се обади клиент с организационен въпрос и когато изведнъж в музея се вцепениш, защото ти е хрумнало, че си изпуснал някой краен срок.

2. Запази работните файлове от текущите си проекти на няколко места. Добре е да ги имаш свалени на лаптопа си и качени в Google Drive или подобна платформа. Така, ако по някаква причина нямаш достъп до твоя компютър, можеш да ползваш чужд без това да спъва работата ти. Когато съм на път, аз държа най-важните си файлове и в папка „чернови“ на пощата.

3. Запиши контактите на най-важните си клиенти, партньори и подизпълнители на хартия. Чудесно е, че ги имаш в телефона си и в електронната си поща, отдели половин час и ги препиши в малък бележник, едва ли са толкова много, че да ти дотежи. Човек попада в най-идиотски ситуации, застраховай се.

 

Погрижи се за парите си

1. Пусни си онлайн банкиране, ако нямаш и тествай как работи преди да тръгнеш.

2. Подсигури се с още една дебитна карта към сметката си. Така, ако загубиш основната или имаш съмнения, че са ти откраднали данните и искаш да я блокираш, ще ползваш резервната и ще имаш достъп до парите си.

3. Извади си кредитна карта. Аз не съм привърженик на кредитните карти, не ползвам, но имам. Това ми дава спокойствие, че в критична ситуация няма да се притеснявам поне за пари.

 

Докато си здрав, можеш да се справиш с всичко. Ако се разболееш, трябва да си спокоен, че ще получиш навременна помощ, която можеш да си позволиш.

 

Погрижи се за здравето си

Направи си Европейска здравна карта и/или здравна застраховка. Европейската здравна карта се издава напълно безплатно в рамките на 15 календарни дни. Прочети какви права ти дава тя и как гарантирна спокойствието ти, изтегли заявление за издаването ѝ и го подай. Особено ако си с малко дете, не пропускай тази стъпка от подготовката си за дългосрочно пътуване.

 

В общи линии това са най-важните неща, които трябва да подготвиш преди да тръгнеш. Поучена от опита си, ще си позволя да те посъветвам и още нещо – не взимай повече багаж отколкото можеш да носиш с двете си ръце. Нищо, че тръгваш на път с кола.

Офисът на колела – най-добрият офис.

 

Когато нашата кола издъхна в Анжер и се разбра, че трябва да се придвижим с влак до Париж, а оттам със самолет до България, ми се наложи да изхвърля почти всичките си летни дрехи, два чифта обувки, малък котлон, книги и не помня още какво. Просто се оказа по-евтино да си купя тези неща отново в България, отколкото да ги изпращам с куриер или да си доплащам за свръхбагаж в самолета. Спасихме 2 ката дрехи, палатката, спалните чували и малко подаръци. Оттогава пътувам с минимум багаж – една раница на гърба, в която са компютърът, календар-бележника, четеца, документи и допълнителни работни джаджи + един общ сак с дрехи за мен и за спътника ми в приключенията.

Честно казано, така се пътува много по-леко и приятно, а времето се уплътнява с работа, шляене и почивка до максимум. Като имаш 3 тениски не се чудиш дълго коя да облечеш.

За следващата седмица съм ти подготовила статия, която касае планирането на работата и на самото пътуване. Ако ги организираш и подреждаш едновременно, ще ти се получи по-лесно.

Междувременно, където и да си можеш да получиш безплатна консултация със специалист в следните области:

Прецени от каква помощ имаш нужда, кликни на избраната от теб сфера и задай въпроса си.

Успешна седмица от мен!

 

2 comments to “Как да се подготвиш и какво да вземеш със себе си, ако работиш и пътуваш през лятото”
  1. Много полезна джаджа за пътуващите с лаптоп е портативния usb hub. Не само дава възможност да се зареждат много устройства чрез него, но и повечето имат четци за карти памет, мрежови портове и т.н.

    Никога не тръгвам и без портативна батерия

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *