Какво най-много ти пречи да си свършиш добре работата

И как да спреш да се самосаботираш

 

Бързането. Бързането е враг №1 на продуктивността и основна причина да не успяваш да си свършиш добре работата.

Замисли се:

  • колко пъти ти се е случвало да започнеш работа по нов проект и да осъзнаеш, че е доста по-сложен отколкото ти се е сторил на пръв поглед или че информацията, която си изискал от клиента всъщност не е достатъчна;
  • колко пъти ти се е случвало да преработваш проект, защото си допуснал грешки от бързане и недоглеждане; колко пъти ти се е случвало да връщаш проект за преработка на подизпълнител по същата причина;
  • колко често пращаш доуточняващи въпроси на клиент или партньор и след това виждаш, че той ти е дал необходимата информация в предишния си мейл? Просто ти си бързал и не си я видял, сканирал си текста вместо да го прочетеш внимателно целия.

На мен самата всичко изброено по-горе ми се е случвало толкова пъти, че най-сетне да осъзная – по този начин няма да стане.

Бързането да свършиш всичките си задачи, защото нямаш време, е най-сигурният начин да правиш едно нещо поне два пъти и да се чувстваш зле.  

Имам такива клиенти. Изпращат ми задания или текстове за редактиране, пълни с пропуски и грешки. С голяма част от тях работя от години и знам защо се случва – бързат. Опитват се да работят по куп проекти или се сещат, че имат нужда от помощта ми в последния момент и за да успеят да свършат всичко, и за да наваксат пропуснатото време, изпращат материалите си без да ги огледат, без да ги проверят. Много често те са толкова неразбираеми или непълни, че губим още няколко дни, докато уточним всичко.

Случвало ми се е тези клиенти най-искрено да питат как можем да оптимизираме процеса. Единственият ми отговор е „Като не бързате.“ Знам, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Затова ти споделям как можеш да се пробваш да спреш този самосаботаж. Това са моите начини, пробвай ги и ги адаптирай към собствените си нужди, особености на характера, страхове и желания.

продуктивност, ефективност, фрийланс, свободна практика, фрийлансър, добра работа

Разграничи желанието да си свършиш работата добре от желанието да си свършиш работата бързо

Дай си сметка, че това са две много различни неща и помисли кое ти е по-важно. Има клиенти и фрийлансъри, за които бързината е от първостепенно значение. Те се намират и разбират. Едните невинаги получават продукт/услуга с максимално добро качество. Другите винаги са напрегнати, тревожни, че трябва да увеличат скоростта още, неспособни да се съсредоточат и да навлязат в дълбочина в това, което правят. Ти прецени искаш ли да се чувстваш така и да работиш по този начин. 

Разбира се, не казвам, че за да изпълниш дадена задача добре, непременно трябва да я вършиш бавно. Имам предвид следното

 

продуктивност, ефективност, фрийланс, свободна практика, фрийлансър, добра работа

Фокусирай се върху правенето, не върху бързането

Когато живееш с трескавата мисъл, че те чакат много задачи и трябва да бързаш, бързаш, бързаш, за да успееш, ти всъщност не се съсредоточаваш върху това, което вършиш, а върху скоростта, с която го вършиш. Това ти пречи да се задълбочиш, генерира допълнително вътрешно напрежение и забавя действията ти още повече.

На финала си успял да спестиш не повече от 10-15 минути, чувстваш се изтощен, неудовлетворен, а и задачата – с всичките ти грешки и недоглеждания – се връща отново при теб след час, след ден, след два. Губиш допълнително време да си спомниш кое как беше, какво си правил, да си върнеш фокуса, да установиш какви и къде са пропуските и как трябва да ги коригираш.

Пробвай да се абстрахираш от мисълта, че бързаш и да се концентрираш върху първата стъпка от задачата, която имаш. После върху втората, върху третата и така до финала. Така ще работиш по-ефективно, в естествения си ритъм, ще допуснеш по-малко грешки и ще се чувстваш много, много по-удовлетворен.

 

продуктивност, ефективност, фрийланс, свободна практика, фрийлансър, добра работа

Приеми, че за изпълнението на всяка задача е необходимо определено техническо време, което няма как да бъде скъсено

Ксероксът може да направи определен брой копия за час. Бутилиращите линии в една пивоварна имат определен капацитет – не-знам-колко-хиляди бутилки на час/на ден/etc. За отпечатването и шиенето или лепенето и съхненето на една книга са необходими определен брой дни.

Е, приеми, че същото важи и за твоята работа. Една идея има нужда от n на брой дни, за да се роди, избистри и след това да се реализира. Колкото и да се натискаш да стане по-бързо, то просто няма как да се случи или се случва, но резултатът е доста недъгав, а ти се чувстваш неудовлетворен.

фрийланс курс, онлайн видео курс, свободна практика, фрийлансър

 

Как да разбереш колко време ти отнема изпълнението на една задача и какви срокове да даваш на клиентите си, можеш да научиш от видео фрийланс курса ми „Как да успея на свободна практика“. Той ти помага да се подготвиш и да изградиш по-бързо стабилна фрийланс дейност. Виж цялата му програма. 

 

 

 

продуктивност, ефективност, фрийланс, свободна практика, фрийлансър, добра работа

Пробвай да работиш съсредоточено САМО по една задача

Обикновено бързането е причина за множество хаотични действия, които не дават кой знае какъв резултат. Сигурна съм, че си чел и на други места, че мултитаскингът не работи, или работи, ако едното действие е механично, например можеш да си измислиш текста за радио клип, докато миеш прозорци. И двете твърдения са верни. Да, да правиш 100 неща наведнъж води само до изтощение и ниска ефективност. И да, можеш да измислиш текст за радио клип или слоган, или как да изглежда плакатът за книгата на новия ти клиент, ако преди това си отделил достатъчно време за подготовка, анализ, проучване и си работил съсредоточено по ЕДНА задача.

 

продуктивност, ефективност, фрийланс, свободна практика, фрийлансър, добра работа

Осъзнай, че внимателното четене на мейли и предварително преглеждане на задачата ти скъсява времето за работа

Склонни сме да неглижираме куп задачи, които не ни се струват част от същинската ни работа. Смятаме, че те ни пречат да се фокусираме върху самия проект и изпълнението му. Истината е, че правенето на въпросници, внимателния предварителен преглед на проекта и на информацията, с която разполагаме, изясняването на заданието са все неща, които трябва да свършим сами.

Фрийлансърът не разполага с акаунт, който да води разговорите с клиента и не е част от криейтив отдела на голяма фирма, за да получава директно готовия криейтив бриф. Тези две дейности влизат в неговите задължения и са основата, на която стъпва, за да свърши останалата част от работата си по проекта. А знаеш, колкото по-стабилна е основата, толкова по-здрав е градежът нагоре.

Изхвърли от главата си мисълта, че нямаш време, спри да бързаш и ще видиш, че ще работиш по-добре, по-експедитивно и ще се чувстваш удовлетворен, а не напрегнат и изтощен на финиша.

Отдели най-сетне време и за въпросите, които имаш по отношение на счетоводството

Задай ги на безплатната консултация със счетоводител този месец. Цъкни на „Питай счетоводител #35“ и пиши в коментарите под поста. Стефка Василева ще отговори на първите 10 до началото на следващата седмица (23. 11. 2021).

Пожелавам ти успешни и продуктивни дни. 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *