5 неща, които да предвидиш, ако ще работиш на свободна практика и си майка на бебе до 3 месеца

Независимо дали ти искаш да продължиш да работиш колкото се може по-скоро след раждането или се налага да го направиш, ще трябва да свикнеш със съвсем нов работен режим. Скоростта, с която изпълняваш поръчките, умението ти да определяш правилно срокове и да ги спазваш, старите ти работни навици – всичко това ще претърпи коренна промяна. За да направиш преход към нов работен режим максимално плавно, добре е да имаш някои неща предвид преди да започнеш да поемаш нови поръчки. Планирането на неизвестното е трудна работа, затова ще се опитам да ти помогна с каквото научих на собствен гръб през последните два месеца.

1. Имай предвид, че ще работиш по-бавно

Недоспиването, стресът, мисълта че бебето може да се разплаче всеки момент не са най-добрите помощници на скоростта и концентрацията. Ако преди за изработката на дадена поръчка са ти трябвали три дни, сега е добре да предвидиш поне още два. По възможност удвоявай срока за изпълнение на задачите си.

2. Ще има дни, в които изобщо няма да успееш да работиш

Бебето ще е кисело и ще плаче, ще идват гости, които искат да го видят, ще заспиваш в секундата, в която то заспи, ще трябва все пак да пуснеш пералня, защото и ти и мъжът ти сте хора, приятно ви е да носите чисти дрехи. Въобще, когато даваш срок на клиента си, опитай се да не се ангажираш с точна дата или да си оставяш ден-два толеранс.

Ето какво имам предвид. Ако трябва да предаваш три статии седмично, не се ангажирай с конкретен ден. Не обещавай, че ще ги предадеш в сряда, защото може да е възможно да ги направиш едва в четвъртък. Важното е клиентът да получава по 3 статии до края на всяка седмица.

Ако пък става въпрос за еднократна задача, за която трябва да се определи дата на завършване. Помоли клиента си още в началото да очаква задачата в определения срок или ден, до два максимум, по-късно. Обикновено хората проявяват разбиране.

свободна практика, фрийланс, фрийлансър, бебе до 3 месеца

3. Висенето във Facebooк, чатенето за глупости и интересните статии са проблем

Те са навик от времето, в което сядаше да работиш и беше спокойна, че никой няма да те прекъсне, докато не приключиш. Е, колкото по-бързо се отървеш от него, толкова по-добре. Научи се първо да си свършваш работата и чак после, ако остане време някой път, може би, евентуално, да чатиш, да зяпаш интересни сайтове и да блееш в социалките. Иначе все няма да си спазила сроковете, все ще си недоволна от себе си и ще те гризе чувство за вина, че не се справяш и си пилееш времето за глупости.

4. Свикни, че работиш на пресекулки

Може да си свикнала, след като се подготвиш за дадена задача, да седнеш и да я направиш на един дъх. После само да я огледаш, ако имаш нещо за редактиране, да я редактираш и да я пращаш на клиента. Е, след появата на бебето вдъхновеният ти работен процес ще бъде прекъсван от необходимостта малкия човек да бъде нахранен, преобут, полюшкан, нагушкан – въобще, ясно е, че нуждите му, които заявява на доста висок глас, са на първо място.

Ако чакаш да свършиш вичко наведнъж, няма да го свършиш в следващите няколко месеца. Затова по-добре се научи да работиш на пресекулки и да запазваш вдъхновението и нишката на мисълта си до следващия удобен момент.

5. Паметта леко ще започне да ти изневерява

Тъй като главата ти е пълна предимно с мисли за бебето и с желание за сън, не разчитай да помниш уговорките си с клиенти, изискванията им, кога коя поръчка трябва да предадеш, кой колко трябва да ти плати и подобни. Записвай си всичко и проверявай записките в бележника си със седмица назад и седмица напред, за да си сигурна, че не планираш нови неща върху вече планирани.

В общи линии, ако не спориш с бебето, а се нагласиш според неговия режим, вероятността да си свършиш работата е много по-голяма. Но дори в този случай те съветвам да не взимаш обичайното за теб количество поръчки. Започни бавно и с малко задачи, за да си спокойна, че ще се справиш. След като се ориентираш в обстановката ще ти е по-лесно да планираш и да знаеш колко работа за колко време можеш да свършиш.

И не забравяй, че бебето се променя всеки ден. След третия месец ще спи по-малко и ще е доста по-активно. Подозирам, че тогава ще трябва да промениш отново работния си режим. Но по тази тема очаквай статия от мен след месец – два.

Успех!

п.с. Прегледай и статията „Как да балансираш между промените в личния си живот и фрийланса“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *