Често пропускани възможности за привличане и печелене на клиенти

Правиш какви ли не фокуси, за да привлечеш нови клиенти, да задържиш вниманието на старите и да ги подканиш да купуват: обмисляш стратегии, влагаш пари в реклама, отделяш време да се позиционираш като експерт в своята област.

Фокусиран върху големите, пропускаш малките възможности, които дори са безплатни. А това е от значение, когато си фрийлансър или собственик на малък бизнес. В тази статия ще насоча вниманието ти към някои от тях.

 

Служебните имейл съобщения при регистрация в онлайн магазин или включване на нов абонат в листата ти

Смяташ, че никой не чете служебните имейл съобщения? Вярно е, никой не ги чете, защото в тях няма нищо за четене.

Имейлът за потвърждение на регистрация/абонамент, мейлът, който пращаш на клиента за добре дошъл на сайта ти – използвай ги.

Смени скучните празни приказки с полезна информация. Постарай се съдържанието на мейла за добре дошъл наистина да въвежда потребителя в света на твоите продукти/услуги. Насочи току-що регистриралите се в онлайн магазина ти към секцията с намаленията или с най-харесваните от клиентите продукти; посочи им какви удобства при търсене и поръчка могат да ползват

Това прави добро впечатление на новодошлите, печели доверието им, помага им да се ориентират и да стигнат по-бързо до това, което търсят като стока и услуга.

Страници на продукти, които вече не са в наличност

Онлайн магазините често имат такива. Виждала съм на някои от тях да пише само „продуктът не е в наличност“, на други Error 404 Not Found. И в твоя онлайн магазин положението е същото? Промени го.

Постави се на мястото на клиента. Той отваря страницата, зарадван, че най-сетне е намерил търсения продукт и вместо него, вижда безлично съобщение, че е изчерпан.

Компенсирай разочарованието му с добро отношение – извини му се, че конкретната стока не е в наличност. След това го накарай да си купи нещо друго – добави към извиненията си предложения за подобни и дори по-интересни или на по-изгодна цена продукти. (Не забравяй да дадеш линкове към тях.)

клиенти, маркетинг, фрийланс, малък бизнес, копирайтинг, свободна практика

 Изпращане на работни файлове и готови поръчки

На изписването ни от родилното някоя от бабите се беше съгласила да ни снима фотографът, който дебне във фоайето. Човекът ни направи хубави снимки, даде ми визитка и каза, че ще ми ги пусне по имейл. И наистина го направи. Само че в мейла нямаше нито поздрав, нито линк към негов сайт, нито кратко и приветливо съобщение в какви други случаи може да ми е полезен с фотографските си умения, имаше само линк за сваляне на снимки.

Ако няма нужда от повече работа и клиенти, това е ок, макар че един поздрав поне, вероятно би ме накарал да задържа визитката му и да го потърся отново, когато ми трябва детски фотограф.

Когато изпращаш готовата поръчка на клиент, не забравяй да му напомниш, че предлагаш още услуги, с които можеш да си му полезен. (Не пропускай да споменеш какви са те.) Хубаво е да си признаеш също, че съвместната работа е била удоволствие и си на разположение, когато клиентът отново има нужда от професионалист с твоите умения.

Ако пък продаваш през онлайн магазин, когато благодариш на клиент за направената покупка, не пропускай да му покажеш още няколко продукта, които могат да представляват интерес за него; да му напомниш да се абонира, за да получава първи горещи оферти.

 

Мейлите, с които отказваш поръчка

Ако клиент, който ти се струва страхотен – интересен, платежоспособен, коректен – иска от теб нещо, което не можеш да направиш или не си достатъчно добър в дадената област, най-разумно е да му откажеш. Така имаш шанс да го спечелиш за поръчка, която наистина е по силите ти и да поставиш основите на дълготрайно сътрудничество. Напиши мейл, който задължително съдържа следните елементи:

  • обяснение защо отказваш – не искаш да подведеш клиента и предпочиташ точно тази поръчка да я направи колега със стабилни умения в конкретната сфера;
  • напомняне в какво ти си добър и как можеш да си му полезен; 
  • уверение, че ще се радваш да работите заедно, когато клиентът има нужда от подобен тип услуги.

След това, срещу името му в твоята клиентска база данни, си отбележи, че е добре да го преслушваш от време на време с поздравителни мейли по празници или преди да започне активният сезон за неговите продукти/услуги.

Както писах в началото, това са само няколко възможности за привличане на нови клиенти, за подтикване на стари клиенти към покупка или просто за затвърждаване на имиджа ти. Помисли за още малки пробойни, които можеш да уплътниш и да използваш със същите цели. Сигурна съм, че ще се сетиш за много такива. Използвай ги, понякога с малко постигаш повече.

Успешна седмица!

п.с. Ако решиш да се абонираш за статиите в блога „Свободна практика“, можеш да видиш как аз съм използвала мейлът за добре дошли, да получаваш новите статии директно в пощата си, да ги намираш по-лесно, когато ти потрябват отново след време и да следиш как се опитвам да използвам служебните съобщения и как ги променям във времето. Може това също да ти даде идеи.

Хубав ден 🙂

One comment to “Често пропускани възможности за привличане и печелене на клиенти”
  1. Много полезна и изчерпателна статия както винаги! Отношението е важно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *