Как да общувам с клиенти, колеги и партньори в социалните мрежи

Ти си фрийлансър или собственик на малък бизнес, който пише сам текстовете за сайта и блога си и общува с потенциални и настоящи клиенти, колеги и партньори в социалните мрежи. Мойте поздравления. На галено вероятно ти викат “Шива” или “Седемсединудар”. Предполагам, вече си запознат в подробности с поредицата копирайтърски съвети, прилагаш ги усърдно и дори имаш наблюдения по темата, които би споделил с нас.

Надявам се също, че не забравяш – комуникацията в социалните мрежи е точно толкова важна, колкото и блог постовете ти. Отдели й специално внимание.

1. Помисли какво ще публикуваш в социалките преди да си започнал. Добре е да пускаш информация поне два пъти седмично. Това не е толкова просто и бързо колкото ти изглежда. Особено ако не знаеш каква точно ще е тази информация. Нахвърляй идеи какво друго можеш да споделяш с твоята аудитория освен постове от блога си. И не си записвай доволно: “снимки, музика, филмчета, мъдри мисли, анкети, игри”. Опитай се да бъдеш по-конкретен.

Очертай темите, с които ще привлечеш и задържиш вниманието на аудиторията си. След това ще ти е много по-лесно да намираш материали от всякакъв тип. Просто ще знаеш какво търсиш.

2. Открий подходящия стил на общуване с твоята публика
Едно от най-важните неща, когато си във фаза “подготовка за писане на статии и текстове за уеб“, е да намериш гласа си. За общуването в социалните мрежи е валидно същото.

  • Реши как ще се обръщаш към хората, с които искаш да си говориш. Положи малко усилия и измисли нещо различно от “приятели”. Всички го използват и звучи безкрайно фалшиво. Освен това ти не искаш да черпиш с кафе и паста твоите клиенти, партньори и колеги, да си споделяте, да ходите заедно на концерти и разходки. Ти искаш те да направят нещо определено – да си купят твоите стоки, да се абонират за бюлетина ти, да ги увериш в своята стабилност, коректност и т. н. Не бъркай нещата.
  • Определи какъв стил ще е подходящ. Строг, информативен, сух, закачлив, заядлив? Ще използваш ли жаргон? На “Ви” или на “ти” ще си говорите?
  • Научи се да провокираш към разговор. Ако това ти е целта, разбира се. Може да си преценил, че е по-ефективно да водиш безкрен монолог. Тогава статиите ти пак може да се четат и споделят, но ще се лишиш от един безкраен извор на идеи и вдъхновение. А и няма по-добра обратна връзка от живия разговор с твоята аудитория.

3. Как да се справиш с всичко, описано в точка 2
Честно казано това е обезпокоителен въпрос, който подсказва, че не си направил достатъчно добър профил на своите потребители преди да започнеш да си правиш сайта/блога. Съветвам те първо да се погрижиш за това. После се отпусни, концентрирай се и се опитай да си представиш, че ти си потребителят, ти четеш постове, статуси и коментари. Как би искал да се държат с теб, да те наричат, да ти говорят? Какво би искал да научиш от съответната страница, как очакваш да те забавлява, ако изобщо смяташ, че трябва да те забавлява? Повтаряй упражнението, докато не изпълниш всичко, описано в точка 2.

SONY DSC

4. Не публикувай линкове без да добавиш обяснение за какво става въпрос. Независимо дали споделяш нещо на стената си, в чужда страница/профил или в коментар, направи си труда да обясниш какво е това и защо смяташ, че някой трябва да му отдели цяла минута от живота си. В противен случай няма да имаш особен успех. Подобно пляскане на самотни линкове само подсказва, че си незаинтересован, начинаещ, нямаш време или всичките неща на куп.

5.  Как се пише самото обяснение към линк
Като си припомниш и приложиш една класическа формула за писане на привличащ вниманието текст. Най-общо казано започваш с проблема на клиента/партньора/колегата си, после му загатваш, че има решение, и то се намира в линка. Разбира се, има още десетки начини за привличане на вниманието към това, което искаш да споделиш. Но в основата им винаги стои отговорът на въпроса защо трябва да бъде отворен точно този линк.

6. Как се пишат статуси и съобщения на стена
Това много зависи от предварителната работа, която си свършил по точки 1, 2 и 3. Зависи също и от социалната мрежа. За мен например Facebook предразполага към повече хахо-хихи и по-свободен стил на общуване. При публикации в Google+ е по-добре фриволният тон да е една – две идеи по-сдържан. В LinkedIn пък е добре подходът да е по-строг и директен. За твоя бизнес нещата може да са съвсем различни и/или някоя от тези мрежи изобщо да не ти върши работа. Експериментирай и анализирай резултатите.

Не поствай, за да отбиеш номера. Това винаги личи. Ако нямаш нищо интересно за казване, по-добре не се изявявай. Търси нова гледна точка към баналните теми. Използвай празниците и всички други всенародни събития като повод за разговор, за изразяване на важна твоя позиция или си трай и си празнувай без да правиш изказвания от типа: “Честита баба Марта, приятели!”

7. Разказвай истории и бъди искрен
Ще ти помогна още  малко. За да се отървеш от синдрома “Усмихнат понеделник/вторник/сряда/etc., приятели!” просто разказвай. Хората обичат истории. Споделяй с тях как си създал продукта си, какъв гаф е станал преди ден – два и как си се справил с него; какви похвали си получил. Това е материалът, от който изграждаш лицето си пред клиенти, партньори и колеги. Разбира се, от значение е как ще поднесеш информацията, но ако наистина искаш да разкажеш нещо и то ти е важно, ще бързо ще налучкаш правилния тон, фалшивите обръщения ще изчезнат от речника ти и сковаността ще те напусне.

8. Пиши правилно
Не ми казвай, че това е социалка и всички пишат както им дойде и една – две запетайки, само малките или само главни букви и шльокавицата са без значение. Припомни си статията “Ефектът на запетайката” и пунктуационните и граматични правила и се дръж на положение – прилагай ги.

Това, приятелю, е достатъчно като за начало. Ако имаш въпроси или искаш нещо да добавиш по темата, пиши в коментарите. За всички ни ще е полезно. Благодаря ти и успешна седмица.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *