Как да се позиционирам като експерт в своята област без да ползвам блог, част 2

Имаш нужда да привлечеш потенциални клиенти към сайта си, опитваш се да създадеш/увеличиш списъка си с абонати, но вече се изчерпваш откъм идеи. Правенето на блог го отлагаш до последно, защото наистина нямаш ресурс – времеви и/или финансов – и не искаш да се занимаваш.

Преди 3-4 години, начинаещите фрийлансъри и собственици на малък бизнес са имали същия проблем, задавали са ми същия въпрос „Как да привлека потенциални клиенти без да ползвам блог“ и аз съм дала идеи и насоки в тази посока. Ще ги намериш в първата част на статията.

Днес, във втората ѝ част, ти предлагам още идеи, които можеш да приложиш веднага към твоя бизнес. Разбира се, всяка една от тях изисква определена подготовка, трябва да отделиш време да я обмислиш и финанси да я реализираш (освен, ако не решиш да се справяш сам). Но определено ще ти коства по-малко време и усилия от поддръжката на блог.

Прегледай ги, помисли, можеш да ги комбинираш или да ги тестваш всичките във времето.

 

Чеклист

Изготвя се лесно и може много да ти улесни живота, не само да привлече потенциални клиенти и да ги превърне в реални.

Накратко, чеклистът е списък, който ти помага да не пропуснеш нещо, когато извършваш определена дейност. Правиш каквото правиш, проверяваш изпълнил ли си всичко по списъка и продължаваш нататък.

Помисли например от какво имат нужда посетителите на сайта ти, за да се превърнат в твои клиенти. Може би искат да се възползват от услугите ти, но не знаят как да те попитат. Аз например качих чеклист (добре де, получеклист-полувъпросник) за запитване за копирайтинг услуги, в секция „Контакти“ на портфолиото си и в секция „За мен/Гост автори“ в блога. Той помага на хората да се ориентират каква информация ми трябва, за да им направя оферта, спестява им време (на мен също) и повишава доверието им в мен, показва още веднъж, че знам какво правя и не искам само да им взема едни пари.

Можеш да сложиш и чеклист, с който клиентите ти да проверяват правилно ли са монтирали/пуснали в употреба купения от теб продукт. Покажи им, че те е грижа дали наистина ще могат да се възползват максимално от него.

Можеш да качиш и чеклистове, с които да проверяват дали са се справили сами с писането на текстове за сайта си, с плана за поддръжка на фейсбук страницата си, със структурата на сайта си. Къде е логиката? Една много малка част от потенциалните ти клиенти ще открият, че са свършили всичко, ако не отлично, то поне прилично. Всички останали ще видят, че нещо им куца и че не е толкова просто, колкото са си го мислели и значителна част от тях ще потърсят помощ от теб.

привличане на посетители, чеклист, миникурс, фрийланс, свободна практика, Иванка Могилска

Статистика

Има бизнес сфери, в които статистиката е от изключително значение за взимането на решения. Има други, за които не е толкова ключова, но може да даде идеи за разработката на нови продукти и услуги.

Помисли дали твоите потенциални клиенти биха се заинтересували от такъв тип информация и ако можеш да им я осигуриш, действай.

Хубавото е, че статистиките се променят и можеш да обновяваш и добавяш периодично ново съдържание. Така посетителите на сайта свикват да гледат на теб като на източник на достоверна, полезна информация, полезен си им и ти гласуват по-голямо доверие.

 

Глава от книга

Ако продаваш книга, независимо дали електронна, или хартиена, какво по-естествено от това да качиш в сайта си една глава или подбрани откъси от нея?

Ако имаш онлайн магазин за диети, упражнения, постигане на баланс в живота и прочее модерни теми, не е задължително да пишеш каквото и да било. Подбери глави от вече публикувани книги (не забравяй да се консултираш с адвокат относно авторските права или просто да попиташ авторите при какви условия можеш да ползваш труда им), които биха помогнали на твоите клиенти, заедно с твоите продукти, да постигнат целите си.

 

Списък с онлайн инструменти

Помисли какви онлайн инструменти могат да ползват посетителите на сайта ти, за да си решат даден проблем. В блога например една от най-търсените статии за миналата година е „Как да се подготвиш организационно, за да печелиш поръчки като фрийлансър“. В нея съм дала линк към платформа, която позволява издаване на фактури без фрийлансърът да има фирма или да е регистриран като самоосигуряващо се лице, и съм споделила инструменти за отчитане на изработеното време. Една от най-популярните статии е също и „Как да си направя портфолио – списък с платформи“.

Спокойно можеш да направиш подобни материали и да ги качиш на подходящо място в сайта си. Списък с приложения за бюджетиране, за намиране на евтини билети, подходящи маршрути, за планиране на семейното меню за седмицата – има приложения за всичко. Включително приложение, което ти превежда какво казват духовете, които те заобикалят – не се шегувам, потърси Spirit Story Box – и приложение, което отговаря на въпроса ти „Тъмно ли е вече навън?“ – виж Is It Dark Outside app. Порови и ще изнамериш интересни и полезни неща за твоята сфера, сигурна съм. Разбира се, гледай да не са най-популярните, съответно най-известните на всички и не пропускай да кажеш по няколко думи за предимствата и недостатъците на всяко.

 

Миникурс

Можеш да го направиш като кратък имейл курс или видео обучение – зависи каква е темата и колко ресурс си готов да отделиш, за да го подготвиш.

Миникурсът е страхотен магнит и хубавото е, че може да се приложи към почти всяка сфера. Със сигурност има неща, които потенциалните клиенти искат да научат в твоята област или конкретно за ползването на твоя продукт или услуга.

Помисли на какво можеш да ги научиш, какво можеш да им дадеш като знание, което ще им помогне заедно с твоя продукт или услуга да си решат конкретен проблем, да си постигнат целта.

За да ги подтикнеш да се абонират за миникурса, непременно подчертай, че е безплатен и уточни колко често, колко дълго, какви материали ще получават, по какъв начин и каква ще им е ползата от тях.

 

Как повече хора да научат, че предлагаш полезна, безплатна, информация на сайта си?

Постарай се да я разположиш така, че всеки посетител да я вижда. Споменавай я, и давай линк към нея, в имейлите и рекламните си материали. Сподели я в групи и форуми, които се посещават от твоите потенциални клиенти.

Това е. Помисли кой от тези „магнити“ за клиенти ще ти свърши работа и как да го направиш, и действай. Ако решиш, че ти трябват консултантски или копирайтърски услуги, за да започнеш наистина да привличаш клиенти с избрания материал, пиши ми. Ще ти помогна.

Още куп експерти от различни сфери са готови да ти помогнат, за да имаш успешна свободна практика. Възползвай се от безплатните консултации:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *